27 Mart 2020 17:49

ZMO Adana Şubesi: Salgın günlerinde ekilmeyen tarlalar bir yıllık mahsul kaybı demek

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi “Salgın günlerinde ekilmeyen tarlalar bir yıllık mahsul kaybı demek” diyerek uyardı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, halihazırda yeterli destek alamayan, borç batağında tarlasını satmak zorunda kalan çiftçinin virüs salgınında ekim yapabilmesi için destekleme kapsamının genişletilmesini istedi.

“ÇÖZÜM ÇİFTÇİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ, TÜKETİCİNİN GIDAYA UYGUN FİYATLARLA ULAŞIMININ SAĞLANMASI”

Tarım alanlarının, çiftçi sayısının, kırsal alan nüfusunun sürekli düştüğünü hatırlatan Korkut, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeni ile bir aylık ekim sezonunu kaçırmanın bir yıllık mahsulun kaybı anlamına geleceği uyarısında bulundu. Korkut, “Çözüm çiftçilerimizin tarım ürünlerini üretebileceği olanakların güçlendirilmesi ve tüketicilerimizin de bu gıdalara uygun fiyatta sürdürülebilir bir şekilde ulaşmasının sağlanmasıdır.”

TARIMDA ARTIŞ GÖSTEREN BİR ÜRETİM SORUNU VAR

Desteklenmeyen çiftçi faizli kredilerle borç batağında tarlasını sattığını ifade eden Korkut, tarımsal üretimin azalmasına neden olan şu bilgileri paylaştı,

“Çiftçi, son 20 yılda 3,5 milyon hektar işlenebilir tarım arazisini ekmekten vazgeçti. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ye kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılında 2,8 milyon iken günümüzde 2,1 milyona düştü. Yaklaşık 700 bin çiftçi son derece yetersiz olan tarım desteğini bile almayı bıraktı. Gerek üretim alanlarının daralması, gerekse çiftçi sayısındaki düşüş, tarımda bir üretim sorunu olduğunu açıkça göstermektedir.”

“DESTEKLEMELER GECİKTİRİLMEDEN ÖDENSİN”

Korkut’un konuya dair bazı önerileri şu şekilde;

  • “Bütçeden tarıma ayrılan kaynak, 2021 yılı bütçesi ve sonraki yıllar için gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1’i düzeyine yükseltilmelidir.
  • 2019 yılı destekleme ödemeleri tüm illerimiz için derhal, 2020 destekleme ödemeleri ise 2021 yılına sarkmadan ödenmelidir.
  • Bitkisel ve hayvansal ürünlerin destekleme kapsamı genişletilmeli, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım destekleri sürdürülmeli, girdiler dahil ek ekonomik destek paketi açıklanmalıdır.

“BORÇLAR SİLİNSİN, SU ÜCRETSİZ VERİLSİN”

  • Çiftçilerin Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları yapılandırılmalı, 2020 yılı için faiz alınmamalıdır. Borç ertelemesi, düşük faizli kredi yanında, çiftçi borçlarının silinmesi de gündeme gelmelidir.
  • Tüm yurttaşlarımızın içme suyu ve çiftçilerimizin tarımsal su kullanım borçları ertelenmeli, mümkünse su hizmetleri ücretsiz verilmelidir.
  • Çiftçilerin BAĞKUR ve SSK borçları, 2020 yılı hasat sezonu sonuna ertelenmelidir.

“MALİYET DÜŞÜRÜLSÜN, MALİYETİN ÜZERİNDE ALIM FİYATI VERİLSİN”

  • TMO, buğday başta olmak üzere 2020 yılı için alım garantisi vermeli, piyasa spekülasyonlarına karşı üretim maliyetlerinin üzerinde alım fiyatı açıklamalıdır.
  • Üretim için gübre, tohum, ilaç, yem, mazot, elektrik gibi temel girdilerin maliyetleri düşürülmeli, tarımsal girdilere destek verilmeli, KDV indirimi dahil üreticiyi ve üretimi rahatlatıcı önlemler ivedilikle alınmalıdır.(Adana/EVRENSEL)

{{400653}} 

ÖNCEKİ HABER

MNG işçileri: İş durdurmamız gerekiyorsa durduralım

SONRAKİ HABER

Kadıköy'ün sembol mekanı Rexx Sineması kapandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...