25 Mart 2020 07:29

Tutuklu gazeteciler için "#GazetecilerDeEvdeKalsın" kampanyası

Haberin Var Mı İnisiyatifi, infaz düzenlemesine tutuklu gazetecilerin de dahil edilmesi talebiyle kampanya başlattı.

Fotoğraf: @HVMinisiyatifi/Twitter

Paylaş

Tutuklu meslektaşları için yakın zaman önce Haberin Var Mı İnisiyatifi'ni oluşturan gazeteciler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle cezaevlerinde oluşan tehdide dikkat çekerek #GazetecilerDeEvdeKalsın etiketiyle sosyal medya kampanyası başlattı.

Kampanda ile çalışmaları süren 3'üncü Yargı Paketindeki infaz düzenlemesiyle mesleğini icra etmekten başka bir suçu bulunmayan gazeteciler ile öğrenciler ve siyasetçilerin cezaevlerinde kalmasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

"Yapılan haberlerden dolayı tutuklanmış olanlar derhal tahliye edilmelidir" talebinin dile getirildiği kampanya kapsamında “Hapishaneler boşaltılmalı, derhal” başlıklı metin bir videoyla paylaşıldı.

Kampanya metninde şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye'deki 389 hapishanede doluluk oranı yüzde 121. Aralık ayı rakamlarına göre hapishanelerde, aralarında yüzden fazla gazetecinin de olduğu 208 bin hükümlü, 55 bin tutuklu var.

Birçok ülke koronavirüs tehdidi nedeniyle cezaevlerini boşalttı. Türkiye'de hükumet benzer endişelerle infaz süreleriyle ilgili bir çalışma yürütüyor. Ancak anlaşıldığı kadarıyla bu çalışma cinsel saldırı suçlarını, uyuşturucu kaçakçılığını, hırsızlığı, vergi kaçakçılığını, insan ticaretini kapsıyor. Mesleğini icra etmekten başka bir suçu bulunmayan gazeteciler, öğrenciler ve siyasetçiler ise salgın tehdidine rağmen cezaevlerinde kalacak.

Bu yaklaşım öncelikle Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı!

İstisna olması gereken tutukluluk tedbiri ‘kaçma şüphesi, kuvvetli suç delili’ gibi gerekçelerle yersizce kullanılmışken, ifade edilen düşüncelerden, yapılan haberlerden dolayı tutuklanmış olanlar derhal tahliye edilmelidir.

Hükümlülerin infaz sürelerinde azaltmaya gidilmeli, 3 yıldan az infazı kalanlar ise ayrımsız bir şekilde, hastalığa yakalanmadan derhal tahliye edilmelidir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kriterlerine gore şiddet çağrısı içermeyen fikirlerin açıklanması ve yayılması bir haktır. Yalnızca bu haklarını kullandıkları için hapsedilen tüm gazeteciler de tahliye edilsin, bu sıkıntılı günleri aileleriyle bir arada geçirebilsinler.

Hayata ve toplum sağlığına hep beraber sahip çıkalım.

Sesimize ses katın!”

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sakarya ve Tokat'ta işçi servisleri devrildi: 1 işçi yaşamını yitirdi, yaralılar var

SONRAKİ HABER

Adli süreler durduruldu; patronlara 'asgari ücret' desteği verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...