23 Mart 2020 23:21

CHP tutuklu gazetecileri ziyaret etti: Tutukluluk, siyasi cezalandırma

CHP heyeti, tutuklu gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik, Aydın Keser ve Murat Ağırel ile cezaevindeki Osman Kavala’yı ziyaret etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Yunus Emre, Silivri Cezaevinde Libya’da hayatını kaybeden MİT personelinin cenazesini haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklanan Oda TV’den Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Yeni Yaşam’dan Ferhat Çelik ve Aydın Keser ile Yeniçağ’dan Murat Ağırel ile görüştü. Heyet ayrıca Osman Kavala’yı da ziyaret etti.

Ziyaretlerin ardından heyet adına yapılan açıklamada, “İstisna olması gereken tutukluluk, siyasi bir cezalandırma aygıtı olarak kullanılıyor. Son yaşananlar yargıda siyasallaşmanın geldiği boyutu ve yargının talimatla hareket ettiğinin de bir göstergesi” denildi.

"HEMEN YARGILANMAK İSTİYORUZ"

OdaTv Haber Müdürü Barış Terkoğlu heyete operasyonu uzun süredir beklediklerini söyleyerek “Günlerce Oda TV’ye yönelik bir operasyon hazırlığı içindelerdi. Beyaz TV’de ‘Gezi’ye destek verdiler’ şeklinde haberler yapıldı. Süreç saraydan yönetiliyor. Cumhurbaşkanı avukatları işin başında. İstanbul Grubu denilen grup, bunları dinliyor.” dedi. Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan “Hemen yargılanmak istiyoruz. İddianameyi hemen görmek istiyoruz. ‘Şehidin ruhuna ve ailesine zarar veriyorsunuz’ diye bize siyasi operasyon yapıyorlar.” diye konuştu. Odatv Muhabiri Hülya Kılınç ise yıllardır yerelde haber peşinde koşan, çok genç yaşta mesleğe başlayan bir muhabir olduğunu söyleyerek “Böyle bir şeyle ilk kez karşılaştım” dedi.

"ESKİDEN F TİPİ VARDI ŞİMDİ P TİPİ VAR"

Yeniçağ Gazetesi Yazarı Murat AğırelBu dava hukuki değil siyasi bir dava. Bir tek tweetten ötürü yargılanıyorum. Kitaplarım yüzünden hedefteyim. Eskiden yargıda F tipi yapılanma vardı şimdi P tipi yapılanma var. Tutuklanmadan önce savcıya, ‘Pelikanın savcısı mısınız? Cumhuriyet savcısı mısınız?​’ diye sordum.” dedi.

"ESAS HEDEF ODATV’YDİ"

Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik haberi Yeniçağ’dan aldıklarını ve Yeniçağ gazetesinin attığı tweetleri haberleştirdiklerini söyledi ve “Esas hedef Odatv’ydi. Odatv’nin haberinde de bir suç unsuru olduğunu düşünmüyorum ama bizim habere bakınca, bizi nasıl içeri atıyorlar anlayabilmiş değiliz” diye konuştu.  

UZUN TUTUKLULUK SÜRELERİ

Heyet adına ziyaretlerin ardından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Türkiye’de ne yazık ki uzun bir süredir istisna olması gereken tutukluluk, siyasi bir cezalandırma aygıtı olarak kullanılıyor. Önümüzdeki günlerde iktidar partisinin gündeme getireceği anlaşılan infaz rejimi düzenlemesine Cumhuriyet Halk Partisi olarak tutuklu yargılananların da tahliyesini sağlayacak maddelerin eklenmesini talep edeceğiz”

KENDİSİNİ MİLLET JÜRİSİNİN SÖZCÜSÜ GÖRÜYOR

Heyet ayrıca Osman Kavala’yı da ziyaret etti. Kavala ziyarette şöyle dedi: “Bana yönelik casusluk suçlaması çok temelsizdi. Bu suçun içinin bu kadar boşaltılması tehlikelidir, herkes tutuklanabilir bu mantıkla. Türkiye’de jüri sistemi yok ama Recep Tayyip Erdoğan, millet jürisinin sözcüsü gibi görüp kendini hüküm açıklıyor.”

BASIN KONSEYİ: TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKIN

Basın Konseyi milletvekillerine bir mektup göndererek tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Tüm dünyanın yaşadığı büyük virüs felaketi nedeniyle, Türkiye’de de önlemler alındığını belirten Basın Konseyi “Global olarak yaşanan ve “pandemi” ilan edilen, tüm ülkelerle birlikte Türkiye'nin de teyakkuza geçtiği böyle bir dönemde, tutuklu gazetecilerin derhal salıverilmesini istiyoruz. Aksi takdirde, bu vebalin altında tüm yetkililerle birlikte insanlık kalacaktır.”

Basın Konseyi şöyle devam etti: “Şu anda bu çok zor koşullarda ve sağlığı tehdit eden süreçte, tüm basın mensuplarının tutuldukları cezaevlerinden derhal çıkartılmalarını bekliyoruz.”

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Güney Afrika'da koronavirüs nedeniyle ilk ölümler yaşandı

SONRAKİ HABER

İnşaat sendikaları: Şantiyeler 3 hafta durdurulsun, işçilerin ihtiyaçları karşılansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa