24 Mart 2020 10:47

Ekmek ve Gül’den, koronavirüs salgını sürecinde şiddete karşı 10 acil talep

Ekmek ve Gül, koronavirüs salgınında artan şiddete karşı kadınlar için yapılması gereken 10 acil talep paylaştı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Ekmek ve Gül, koronavirüs salgını sürecinde şiddete karşı 10 acil talep paylaştı: “Virüs kadar tehlikeli olan ve kadınların hayatına kast eden şiddete karşı acil önlemler istiyoruz.”

Ekmek ve Gül'ün paylaştığı talepler şöyle:

  1. Hükümet, kadına yönelik şiddete karşı acil eylem planı hazırlamalı.
  2. Kolluk güçleri kadına yönelik şiddet olaylarına müdahale ve işlem konusunda uyarılmalı, kadınların başvurularının “korona salgını” bahanesiyle” göz ardı edilmesinin kabul edilemez olduğu ilan edilmeli.
  3. Koruma ve tedbir kararlarında gecikme yaşanmaması için hükümet acilen önlem almalı.
  4. Danışma ve destek mekanizmalarında aksama olmaması için özel önlemler alınmalı, ihtiyaca yönelik yeni birimler kurulmalı, 24 saat ulaşılabilir hale getirilmeli.
  5. Sığınmaevlerinin koşulları düzeltilmeli, salgın önlemleri artırılmalı.
  6. Kadına yönelik şiddet konusunda adli süreçler ertelenmemeli, kadınların uzayan yargı süreçlerinde tekrar tekrar mağdur edilmesinin önüne geçilmeli.
  7. Kadınların çalışma yaşamındaki haklarının korunması ve hak gasplarının engellenmesi kadına yönelik şiddete ve kadınları eşitsizliğe mahkum eden koşullara karşı da vazgeçilmezdir! Kadın çalışanların haklarının gasp edilmesinin önüne geçilmeli.
  8. Boşanma sürecinde olan ya da boşanan, maddi desteğe ve sağlık, eğitim, bakım desteğine ihtiyaç duyan kadınların özgün ihtiyaçları için bakanlıklar düzeyinde acil önlemler alınmalı, geciktirilmeden hayata geçirilmeli.
  9. 6284 Sayılı Kanun gereğince haklarında koruma kararları olan kadınların bilgisi yetkili mercilerde var; salgının yarattığı güvensizlik ortamında şiddete uğrama tehdidi artan kadınlara hızla ulaşmalı ve kadınların güvenlikleri sağlanmalı, ihtiyaçları derhal karşılanmalı.
  10. Tüm medya organlarında kadınlara şiddet durumunda başvurabilecekleri yerlere, haklarına ve devletin kadınları güvenceye alacağına ilişkin bilgilendirme yayınları yapılmalı, kamu spotları hazırlanmalı. (EKMEK VE GÜL)

{{398981}} 

ÖNCEKİ HABER

TTB'nin anketi: Koruyucu donanıma erişim sorunu sürüyor

SONRAKİ HABER

Tuzla tersanelerinde işçiler koronavirüsle burun buruna: Hijyen yok, kural yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...