08 Mart 2020 16:30

Tüm dünyada kadınlar 8 Mart'ta talepleriyle alanlara çıktı

Kadınlar dünyanın dört bir yanında 8 Mart’ta alanlara çıkarak seslerini yükseltti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Kadınlar dünyanın dört bir yanında 8 Mart’ta alanlara çıkarak seslerini yükseltti.

ŞİLİ

Sosyal adaletsizliğe tepkili bir milyondan fazla kadının katıldığı gösterilerde, kadınlar “Biz kadınlarsız bir daha asla” dedi.

FRANSA

Fransa’daki büyük işçi sendikası olan Genel Emek Konfederasyonu’na (CGT) üye kadınlar, II. Dünya Savaşı’nın feminist ikonu Rosie the Riveter (Perçinci Rosie) gibi giyinerek eşitlik talebinde bulunmak için sokaklara çıktı.

HOLLANDA

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da kadınlar büyük bir gösteri düzenlendi.

İNGİLTERE

İngiltere'nin başkenti Londra'da yürüyüş düzenlendi.

İSVİÇRE

İsviçre Lozan’da Koronavirüs önlemlerine, “1000 ya da üzeri kişinin katıldığı eylemlerin yasaklanması”na rağmen kadınlar sokaklara çıktı.

NORVEÇ

Norveç’te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ülke genelinde 104 ayrı yerde yürüyüş ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Başkent Olso’da, koronavirüs korkusu, yağan yağmur ve şiddetli rüzgar 8 Mart kutlamasına engel olamadı. Binlerce kadın kutlamaya katıldı.

Oslo’da ana slogan “Kürtaj kadınların tercihi – kurulları kaldır” oldu. Norveç’te kadınlar, Hristiyan Halk Partisi KrF’nin hükümete dahil edilmesiyle kürtaj hakkının sınırlandırılmasına neden olduğu gerekçesiyle kürtajhakkı için verilen mücadelenin devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Konuşmalarda ayrıca eşit haklar için mücadele, kadınlara yönelik tacize karşı mücadelenin devam edilmesi, iş yerlerinde kadınlar için çalışma ortamının düzeltilmesi, kadınların çocuklarına yeterli zaman ayırabilmesi için tam ve kadrolu 6 saatlik iş gününü getirilmesi; silah satışının durdurulması, kadına karşı toplumsal kontrol ve “namus şiddeti”ne karşı ortak kadın mücadelesi, engelli kadınların haklarına saygı gösterilmesi, kadın mücadelesinin güçlendirilmesi ve kadın örgütlerine desteğin artırılması talepleri ve bu talepler için mücadele edilmesi gerektiği dile getirildi.

Konuşmaların ardından 8 Mart yürüyüşü başladı. Yürüyüş Egertorget alanından geçerken ırkçı bir grup olan SIAN üyesi yedi kişi üzerine “kadın mücadelesini güçlendir, şeriatı yasakla” yazan pankart açarak provokasyon yaratmak istedi. Yürüyüştekiler ise “Sokaklarımızda faşistlere yer yok” sloganıyla tepki gösterirken, çıkan arbede üzerine polis, grubu olay yerinden uzaklaştırdı.

UKRAYNA

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de kadınlar, şiddete son verilmesi ve cinsiyet eşitliği çağrısında bulundu.

BELÇİKA

Brüksel'de Merkez Tren İstasyonu önünde sağanağa rağmen toplanan binlerce kadın, Kraliyet Sarayı önündeki meydana yürüdü.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 8 Mart eylemi

IRAK

Ülkenin başkenti Bağdat’ta kadınlar Tahrir Meydanı'nda toplandı.

ALMANYA

Almanya’da kadınlar bu yıl 8 Mart’ı sokakta eylemlerle kutladı. Özellikle 8 Mart’ın tatil edildiği Berlin’de katılım kitlesel oldu. Değişik kadın örgütleri tarafından yapılan eylemlerde ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı talepler öne çıktı.

Berlin’de düzenlenen gösteriye 20 bine yakın kadının katıldığı açıklandı. Leopold Meydanı’nda başlayan yürüyüşün ardından Alexander Meydanı’nda yapılan mitingde daha çok kadınlara yönelik basılar öne çıktı. “Kutluyoruz, grevdeyiz, mücadele ediyoruz” sloganıyla yapılan eylemde, 8 Mart’ın SPD-Sol Parti-Yeşiller hükümetinin işbaşında olduğu Berlin eyaletinde tatil günü ilan edilmesi kutlandı.

Taşınan pankart ve dövizlerde ırkçılık ve ayrımcılığın yanı sıra kadınlara yönelik şiddet, kürtajı yasaklayan 219amaddesi de protesto edildi.

Aynı saatlerde Hamburg’da yapılan gösteriye ise 6 bin kadın katıldı. Coşkulu geçen eylemde kadınlar taleplerini güçlü bir şekilde dile getirdi.

Köln’de tarihi Dom Kilisesi yanındaki Roncalli Meydanı’nda başlayan yürüyüşe ise toplam 4 bin kadın katıldı. Birlikte türküler söyleyen, dans eden kadınlar yaptıkları konuşmaların ardından yürüyüşe geçtiler.

Nürnberg’de yapılan kadın yürüyüşüne ise 1600 kişi katıldı. Essen ve Bochum’da da katılar 8 Mart’ı sokakta kutladı.

Bielefeld’ds yapılan yürüyüşte ise eşit işe eşit ücret, bakım işlerinin toplumsallaştırılması ve  şiddet  gibi talepleri öne çıkarılırken , ağırlıkla  antifaşist grupların katıldığı yürüyüşe, mültecilerle dayanışma ve  ırkçılıkla mücadele için daha fazla mücadele çağrısı yapıldı.

Stuttgart'ta da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bir haftaya yayılmış programın gerçekleştirilmesinin ardından şehir merkezinde yapılan bir yürüyüş ve mitingle kutlandı.

7 Mart Cumartesi sabahı sendika binasında bir araya gelen kadınlar kısa bir programdan sonra önce toplu halde şehir merkezine gitti. Onlarca kadın toplu halde Primark mağazasına girerek kasaların önünü sembolik olarak kapattı. Pakistan ve Hindistan’da en ağır şartlarda çalışan işçi kadınların yanında olduğunu belirten kadınlar eşit işe eşit ücret talep ettiler.

H&M mağazası önünde yapılan konuşmalarda kadınların talepleri dile getirildi. Toplu halde yapılan dans gösterisi izleyenlerin alkışlarını aldı.

Öğleden sonra Stuttgart’tın en büyük hastahanesi olan Katharina Hospital önünde toplanan kadınlar, burada ülkede çalışan kadınların %66'sının kısa süreli ve geleceği olmayan işlerde çalıştığına dikkat çekti.

8 Mart sabahı ise Stuttgart Karlsplatz meydanında buluşan kadınlar alandaki anıtın her yanını balon, elbise ve dövizlerle donattı.

Ver.di Stuttgart, GEW ve IG METall sendikası üyesi kadınlar bayraklarıyla eylemde yerlerini aldı. Lilo Hermann kültür merkezi 8 Mart çalışmalarında aktif rol aldı.

Yapılan konuşmalarda "Kendi kaderimizi her yerde kendi elimize alacağız. Özgürlük ve eşitlik bizlerin de hakkı. Burada dünyanın dört bir yanında alanlara çıkan kadınlarla dayanışma içinde olduğumuzu haykırıyoruz" denildi.

800 den fazla kişinin (ağırlıklı olarak genç kadınların) katıldığı yürüyüş saat 12.00'de başladı. Uzun yürüyüş güzergahının iki noktasında ara mitingler oldu. Genç kadınlar yürüyüş boyunca cadenin sağlı sollu tüm yanlarına taleplerini dile getiren dövizlerini asarak ilerledi.

Mitingin sona erdiği Marienplatz meydanında ise DİDF Stuttgart adına sendikacı Sidar Çarman bir konuşma yaptı. Çarman, "İyi bir iş, güzel yaşanabilir ücret için mücadele etmekten geri durmayacağız. Kadınlar dünyanın her yerinde eziliyor, horlanıyor, şiddete uğruyor ve katlediliyor. Biz kadınların mücadelesi aslında bütün insanlığın mücadelesidir. 8 Mart’ın bizler için anlamı büyüktür ancak mücadelemiz ve geleceğimizi bir güne sığdıramayız. Bunun için başta sendikalar olmak üzere demokratik örgütlenmelerde birleşerek eşit-adil-özgür bir dünya için mücadeleye devam etmeliyiz" dedi.

PAKİSTAN

Pakistan’da kadınlar, LGBTİ+’lar ve erkeklerle birlikte Aurat Yürüyüşü olarak bilinen ve ülke çapında gerçekleştirilen organizasyon için bir araya geldi.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan’ın Bişkek kentinde cinsiyet eşitliği çağrısında bulunan onlarca kadının eylemine, maskeli erkekler saldırdı.

Guardian’da yer alan habere göre, kadınlar, yüzlerine maske takan erkeklerin kalabalığa saldırması, posterleri yırtması ve balonların patlatılmasından sonra gözaltına alındı.

TAYLAND

Başkent Bangkok’ta kadınların gösterisi, koronavirüs korkusu nedeniyle geçen seneye göre daha düşük kaldı.

FİLİPİNLER

Filipinler’in başkenti Manila’da, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak için binlerce kadın ve erkek yürüyüş düzenledi ve kadın düşmanlığıyla suçladıkları Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin büyük bir temsilini yaktı.

ENDONEZYA

Endonezya’nın başkenti Jakarta’da bazıları gökkuşağı makyajlı yüzlerce insanın katıldığı bir yürüyüşte hükümetten, cinsiyet ayrımcılığı olarak görülen yasaların geri çekilmesi talep edildi. Ayrıca, gösteriye katılanlar, cinsel şiddete karşı yasalar ve ev hizmetlerinde çalışanların korunmasını istediler.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dr. Arzu Yılmaz: Maxmur Kampı Kürt sorununun bir parçası

SONRAKİ HABER

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu, toplanan yardımları mültecilere ulaştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa