24 Mart 2020 10:45
Son Güncellenme Tarihi: 24 Mart 2020 21:15

AKP’nin infaz indirimi taslağı: İstismarcı serbest, siyasiler tutuklu

AKP'nin infaz indirimi düzenlemesi Meclis'te grubu bulunan partilere sunuldu. Cinsel suçlardan hüküm giyenler taslak kapsamına alınırken siyasi nedenlerle cezaevinde bulunanlar tutuklu kalacak.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

AKP'nin infaz indirimi düzenlemesi Meclis'te bulunan partiler arasında görüşülmeye başlandı. MHP'nin ısrarıyla uyuşturucu ticareti kapsama alınırken, cinsel suçlar da kapsama alındı. HDP ve CHP cinsel saldırı suçlularının değil, düşüncelerini ifade ettiği için "Terörle mücadele yasası"ndan cezaevlerinde bulunanların serbest bırakılmasını istedi.

AKP'nin Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hâkimliği Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişikliği içeren taslağı, CHP, İYİ Parti ve HDP ile görüşüldü. AKP heyetinde AKP Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Cahit Özkan ile Adalet Komisyonu üyeleri yer aldı. Ayrıca heyette Adalet Bakanlığı temsilcisi bulundu.

KOŞULLU SALIVERİLME ORANI DÜŞÜRÜLÜYOR

Taslağa göre koşullu salıverilme oranı yüzde 67'den yüzde 50'ye indiriliyor.

Terör suçları, örgütlü suçlar ve kasten öldürme suçlarının infaz sürelerinde herhangi bir değişiklik öngörülmezken, mükerrer suçlar (aynı suçu tekrarlama) ve buna bağlı olarak cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti suçlarında koşullu salıverilme oranının yüzde 75’den yüzde 67’ye indirilmesi planlanıyor. Başka bir deyişle tekrar eden suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçlarındaki 4'te 3'lük salıverilme oranı da 3'te 2'ye indiriliyor.

ANNELER VE YAŞLILARA DENETİMLİ SERBETLİK 4 YILA ÇIKARILACAK

Ayrıca geçici bir düzenlemeyle 1 Mart'tan önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar haricindeki tüm suçlar açısından denetimli serbestlik süresi en az 1 yıldan en az 3 yıla çıkarılacak.

Çocuklu kadın hükümlüler ile yaşlılar için de denetimli serbestlik süresi artacak. Yine terör, kasten öldürme suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar haricinde, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında uygulanan 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla yükseltilecek. Kadın, çocuk ve yaşlılar için uygulanan, "konutta ceza infazı" uygulamasının kapsamı genişletilecek.

CHP: GAZETECİLER VE AYDINLAR İÇİN ADIM ATILMALI

Görüşmenin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Terörle Mücadele Yasası'nın uygulanmasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle terör örgütü üyesi olmadığı halde "yardım ve yataklık" adı altında haksızlığa uğrayan çok sayıda kişinin bulunduğunu belirterek, “Bunu giderecek adımlara ihtiyaç olduğunu belirttik. Şu an düşüncelerini dile getirdikleri, yazıları, kitapları nedeniyle tutuklu bulunan gazeteciler, akademisyen ve muhalifler için düzenleme olması gerektiğini de istedik” dedi. Bu konuda hazırladıkları önerilerin olduğu çalışmayı AKP'ye ileteceklerini açıkladı.

HDP: CİNSEL SUÇLARDA İNDİRİM KABUL EDİLEMEZ

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise yaptığı açıklamada cezaevlerinde 60 kişinin kaldığı koğuşlar olduğunu belirterek, dünyanın her yerinde af veya infaz indirimleri devlete karşı işlenen suçlarda gündeme gelirken, Türkiye'de tam tersinin olduğunu söyledi. Kişilere karşı işlenen suçlarda infaz indirimi istenildiğini ama siyasi suçların kapsam dışı bırakıldığını ifade eden Beştaş, oysa Anayasa Mahkemesi kararınlarında da devlet güvenlik mahkemeleri ve özel yetkili mahkemelerde adil yargılamanın olmadığının ortaya konulduğuna vurgu yaptı. 

"ÇETELER DIŞARI ÇIKACAK, GÖSTERİ HAKKINI KULLANAN GENÇLER ÇIKAMAYACAK"

Yargıtay Başkanının bile yargıya güvenin azaldığını kabul ettiğini belirten Beştaş, “Aralarında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu daha önce milletvekili olan 7 arkadaşımız, gazeteciler, öğrenciler, aydınlar, yazarlar, düşüncelerinden dolayı hapishanelerde tutuluyor. Cumhurbaşkanı yıllar önce devlet sadece kendine karşı suçları affedebilir demişti. Ancak bu düzenleme ile çeteler çıkacak, toplantı gösteri hakkını kullanan gençler çıkamayacak. Kadın katilleri çıkacak ama Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, Figen Yüksekdağ dışarı çıkamayacak. Hırsızlar çıkacak ama Osman Kavala çıkamacak” dedi. Cezaevlerinde herkesin yaşam hakkının önemli olduğunu dile getiren Beştaş, cinsel suçların infaz indirimi kapsamına alınmasının da kabul edilemeyeceğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)


BÖLGE BAROLARI: HUKUKİ VE İNSANİ AÇIDAN BÜYÜK TRAJEDİLERE YOL AÇMASINDAN ENDİŞELİYİZ

14 bölge barosu infaz yasasındaki düzenlemeye ilişkin "İnfazda eşitlik' ilkesi yönünde bir düzenleme yapılmalı" açıklaması yaptı. 

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van Barolarının imzasının yer aldığı açıklamada "İnfaz rejiminde yapılacak olan düzenlemede; devletin, eşitlik ilkesine ve ayrımcılık yasağına uygun davranarak, suç ayrımına gitmeden 'infazda eşitlik' ilkesi yönünde bir düzenleme yapmasının hukuki ve vicdani yönden elzem görmekteyiz" denildi. 

Türkiye cezaevlerinde yaklaşık 300.000’e yakın mahpusun bulunduğu ve bu sayının tüm zamanların en yüksek oranı olduğu hatırlatılarak "Bu rakamın bu kadar yüksek olmasında siyasal, sosyal, ekonomik politikaların etkisi olmakla birlikte hiç kuşkusuz ana etkenin Türkiye’nin ceza adalet sistemindeki sorunlu yaklaşımdan kaynaklandığını düşünmekteyiz" denildi. 

Çarpık yaklaşımlar ve kötü uygulamalar nedeniyle hapishanelerin kapasitelerinin üzerinde mahpus barındırdırdığının belirtildiği açıklamada "Buna hapishanelerdeki tutulma koşulları da eklendiğinde, hukuki ve insani açıdan büyük trajedilere yol açmasından endişe etmekteyiz" denildi. 

"EŞİTLİK VE AYRIMCILIK YASAĞI EVRENSEL BİR İLKEDİR"

Açıklamada, Anayasanın 10. maddesi ve  temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerde yasa önünde eşitliğin ve ayrımcılık yasağının evrensel bir ilke olarak ele alındığı hatırlatıldıı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan tatil açıklaması: Bilim Kurulu uzatılmasında fayda var diyorsa uyalım

SONRAKİ HABER

TTB'nin anketi: Koruyucu donanıma erişim sorunu sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...