24 Mart 2020 08:16

HDP'li Murat Çepni: Siyasi tutukluları kapsamayan düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz

3’üncü Yargı Paketinde siyasi tutukluların kapsam dışında bırakılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu hatırlatan HDP Milletevekili Murat Çepni, düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Murat Çepni | Fotoğraf: MA

Paylaş

İnfaz indirimiyle ilgili düzenlemeleri içeren 3’üncü Yargı Paketi ile birlikte 100 bin kişiye tahliye yolu açılırken, siyasi tutuklular kapsam dışı bırakıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, siyasi tutsakların düzenleme dışında bırakılmasına dair “İktidarın yapmaya çalıştığı insanlığa karşı da bir suç niteliğindedir” dedi. Çepni, düzenlemeyi bu haliyle kabul etmeyeceklerini söyledi.

"AKP FELAKETLERİ FIRSATA ÇEVİRİYOR"

AKP hükümetinin 3’üncü Yargı Paketini tüm dünya koronavirüs (Kovid-19) ile uğraşırken gündeme getirildiğini söyleyen Çepni, “Felaketleri fırsata çevirmekte oldukça başarılı olan AKP, tüm cezaevlerini boşaltması gerekirken, son derece ideolojik bir kararla siyasi tutsakları bu düzenlemenin dışında bıraktığını açıkladı. Henüz yasalaşmamakla birlikte şimdilik kamuoyuna yansıyan hali bu. Muhtemelen düzenleme, önümüzdeki günlerde Meclise getirilecek” diye belirtti.

"YÜZ BİNLERLERCE İNSAN ÖLÜME TERK EDİLEMEZ"

Salgın ile birlikte cezaevlerindeki hasta, çocuklar, çocuklu tutuklular ve yaşlıların serbest bırakılmasını talep eden Çepni, “Dolayısıyla bu koşullarda cezaevlerindeki yüz binlerce insan ölüme terkedilemez. Şu anda cezaevlerinde 457’si ağır olmak üzere bin 333 hasta tutsak, 3 bin 280 bebek ve tutuklu çocuk ve 7 bin siyasi tutuklu bulunmaktadır” diye konuştu.

"DÜŞMANCA TUTUM DEVAM EDİYOR"

Cezaevlerinde siyasi tutukluların varlığının, ülkedeki antidemokratik sistemin bir sonucu olduğunu vurgulayan Çepni, “Bugün saray rejiminin uygulamalarına itiraz eden herkes ya cezaevinde ya soruşturmalık ya da iktidarın hedefindedir. Buradan hareketle binlerce siyasi tutuklu hali hazırda zaten rehin pozisyonundadır ve cezaevinde olmaları asla kabul edilemezdir. MHP’nin baskısıyla uyuşturucu suçlarının da kapsam içine alındığı pakette, siyasilere düşmanca tutum devam ettirilmektedir. Paketin detayları açıklandıkça HDP tarafından ayrıntılı ele alınıp sonuçları kamuoyu ile paylaşılacağız. Siyasi tutukluları kapsamayan bir düzenlemeyi asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

"İKTİDAR TÜM MUHATAPLARLA GÖRÜŞÜP PAKETE YENİ HALİNİ VERMELİ"

3’üncü yargı paketinde siyasi tutukluların kapsam dışında bırakmasının, Anayasa'daki eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu belirten Çepni, şunları söyledi:

“Bu düzenlemeden iktidar derhal vazgeçmeli ve başta partimiz HDP olmak üzere tüm muhataplarla görüşüp, pakete yeni halini verilmelidir. Bu haliyle siyasi tutuklular düşmanca ideolojik tutumun yanında, pandemi nedeniyle de ölüme terkedilmiş olacaklar. Salgının nereye varacağı henüz kestirilemezken iktidarın bu yapmaya çalıştığı insanlığa karşı da bir suç niteliğindedir.” (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Salgına rağmen çalışan gazeteciler: Panik yaratmamak adına gerçekler gizlenemez

SONRAKİ HABER

CHP’li Yıldırım Kaya’dan kayyum tepkisi: Yan yana gelişlerin temeli atılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...