19 Mart 2020 03:18
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2020 08:26

Eğitim Bakanı Selçuk uzaktan eğitime ilişkin konuştu: Okula hiç dönmemeye de hazırız

Eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, koronavirüs nedeniyle geçilecek uzaktan eğitime ilişkin bilgiler verdi. Selçuk, "Okula hiç dönmemeye de hazırız" dedi.

Ziya Selçuk | Fotoğraf: AA

Paylaş

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapatılmasının ardından devreye sokulacak olan uzaktan eğitim sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Koronavirüs nedeniyle 900 milyon öğrencinin okula gidemediğini belirten Bakan Selçuk, "Okula hiç dönmemeye de yarın dönmeye de hazırlıklıyız" dedi. Selçuk, sınavların yüz yüze yapılan eğitimlerden yapacaklarını söyledi.

Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitim merkezinin şu anda televizyon olduğunu ve bu sistem için 6 kanal alındığını söyledi. Bakanlığın TRT ile ortak çalıştığını ve tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Selçuk, "Bütün ekip hazır, okula bu yıl hiç dönmemeye de hazırız" dedi. İlkokul, ortaokul ve liseler için ayrı ayrı programların oluşturulduğu, derslerin saat 09:00'da başlayacağını ve 20'şer dakika olacağı bilgisini veren Selçuk, dersleri kaçıranlar ve müfredatın gerisinde olan öğrenciler için de tekrar derslerinin yapılacağını kaydetti.

Bakan Selçuk, LGS ve YKS sınavlarına ilişkin olarak da "LGS ve YKS, eğer sağlık koşulları bunu gerektirirse ertelenebilir. Tercihim ertelememek, zamanında yapmak sınavı" dedi.

"İKİNCİ HAFTA TATİL DEĞİL, UZAKTAN EĞİTİM"

Selçuki ''Bu sürecin uzaması ya da uzamamasına ilişkin bizim hazırlıklarımız var, senaryolarımız var. Bütün vatandaşlar şundan emin olsun, çocuklarımızın, öğrencilerimizin hukukunu her zaman koruruz. İkinci hafta tatil değil uzaktan eğitim. Uzayıp uzamaması, Bilim Kurulunun alacağı tavsiye kararları doğrultusunda ortaya çıkacak." dedi.

900 milyon öğrencinin okula gidemediğini belirten Selçuk, "Dün itibarıyla 900 milyon öğrenci okulda değil. Bütün dünyada 1 milyara yakın öğrenci okula gitmiyor. Bu sayı artacak." dedi.

UZAKTAN EĞİTİMİN MERKEZİ TELEVİZYON

Uzaktan eğitimin merkezinin televizyon olduğunu belirten Selçuk, şu bilgileri verdi:

"Uzaktan eğitimimizin şu andaki merkezi televizyon çünkü internet erişimiyle ilgili bazı sınırlılıklar var. Destekleme ve yetiştirme kurslarını, bu virüsten dolayı ortaya çıkan telafi ihtiyaçlarını gidermeye yönelik hale getiren program hazırladık.

6 kanal aldık, TRT ile ortak çalışıyoruz. Bütün stüdyolarda yüzlerce insan hazırlıkları sürdürüyor. Çeşitli dersler çekiliyor. Sanatsal ve sportif çalışmalar da var. İlk okul için hangi saatte hangi dersler ne şekilde olacak? Pazartesi günü saat 9'da başlıyor, Türkçe-1. 9.30'da matematik başlıyor. Bu dersler 40 dakika değil, 20'şer dakika olacak. Salı günü hayat bilgisi ve matematik olacak. 6 frekanstan bu yayınlar yapılacak. Bir de iyileştirme programı var. Mevcut müfredatın da gerisinde olan öğrencilerimiz var. Onun için de telafi saatleri olacak. 13.30 ile 17.30 arasında orta okulun veya ilkokulun şu dersleri tekrar edilecektir diye duyurulacak. Bütün ekip hazır. Şu anda pilotları yapıyoruz."

"YARIN DÖNMEYE DE HİÇ DÖNMEMEYE DE HAZIRIZ"

Okula verilen aranın uzayıp uzamayacağına ilişkin bilgi veren Selçuk, "Uzayıp uzamaması, Bilim Kurulu'nun alacağı tavsiye kararları doğrultusunda ortaya çıkacak. Okula yarın dönmeye de dönmeye de hiç dönmemeye de hazırlıklıyız." dedi. Selçuk, şu ifadeleri kullandı:

"Televizyon kanallarıyla ilgili tüm ayrıntılar birazdan bütün televizyonlarda, haber mecralarında yer alacak. Şu anda dağıtımı yapılıyor. Özel okullardaki öğrencilerimize de 23 Mart günü akademik destek yazılımını açıyoruz. Özel okullar için de çalışacak bu sistem. Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için hazırladığımız akademik detsek yazılımına özel okullar da girmek istiyor.

Özellikle sınav senesinde olan çocuklar için ekstra bazı çalışmalarımız var. Mesela sanal sınıflar. Bunların takvimi, hangi ilde ne zaman, hangi saatte açılacak, bunların hepsi hazır ve yayınlanacak. Bizim elimizde şu anda 3 tane sınav paketi var. Bu hazır, ben desem ki 'Bu paketi 5 dakika sonra hayata geçirelim', geçirebiliriz."  

LGS VE YKS ERTELENEBİLİR

Selçuk, "LGS ve YKS, eğer sağlık koşulları bunu gerektirirse ertelenebilir. Tercihim ertelememek, zamanında yapmak sınavı." dedi.

Meslek liselerinin maske üretimine ilişkin de konuşan Selçuk, "Bunu niye üretiyoruz? Zaten bizim öğrencimizin eğitim gördüğü alan bu. Bunu sadece kitaptan görmek yetmez, bunu öğretmeniyle beraber üretsin, hatta mümkünse öğrenci de öğretmen de gelir elde etsin. Meslek liselerinin ürettiği bir takım ürünleri de web sitemizde ilan ettik, satışını yapıyoruz. Bir lastik altyapısı da kurduk tek kullanımlık çatal-bıçak üretimine de geçtik." dedi.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ HENÜZ BİR GELİŞME YOK

"Ücretli öğretmenlerin ödemesinde aksama olacak mı?" sorusuna yanıt veren Selçuk, "Ülke olağanüstü bir dönemden geçiyor süreç uzarsa ne yapabiliriz ne yaparız bununla ilgili bir takım görüşmeler var. Ama şu anda mevcut mevzuat geçerli." dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta 4.2 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

15 yaşındaki çocuk işçiye palangalı işkence yapan işyeri sahipleri tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...