12 Mart 2020 06:00

Eğitim Sen'den MEB'e koronavirüs çağrısı: Okullar tatil ve dezenfekte edilmeli

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığına çağrı yaparak koronavirüs nedeniyle okulların tatil edilmesi çağrısında bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Eğitim Sen tarafından koronavirüs salgını hakkında yapılan açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığının yapması gereken, koronavirüs salgınının daha hızlı yayılma ihtimalini göz önünde bulundurarak okulları derhal tatil etmesidir. MEB, Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak kapsamlı hijyen işlemlerini en kısa sürede tamamlamalı, hijyen ve dezenfekte işlemlerinin tamamlanmasının ardından salgının gelişme ve yayılma durumuna göre eğitim öğretime devam edilip edilmemesine karar verilmelidir” denildi.

Eğitim Sen, koronavirüsle ilgili okullarda alınması gereken önlemlere ilişkin açıklama yaptı. Dünya Sağlık Örgütü'nün bütün ülkeler için tanı kapasitenin arttırılmasını, taramaların sıklaştırılması, salgının yaygınlaşmasının önüne geçilebilmesi için gerekli tedbirlerin derhal alınması çağrısı hatırlatılan açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), salgın gündeme geldiği andan itibaren okullarda hijyen çalışması başlatıldığını açıklamıştır. Ancak 18 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmenin günün büyük bölümünü geçirdiği okullarımızda, enfeksiyona sebep olan virüslerin oluşması ve yayılmasının engellenmesi için gereken adımların acilen atılması ve bütün eğitim kurumlarının en kısa sürede dezenfekte edilmesi gerekmektedir” denildi.

OKULLARIN TEMİZLİĞİNDE CİDDİ SORUNLAR VAR

MEB’e bağlı okulların büyük bölümünde temizlik konusunda ciddi sorunların olduğu kaydedilen açıklamada, hatta bazı okullarda bütçe yetersizliği gerekçe gösterilerek kayıt dönemlerinde öğrencilerden temizlik malzemesi talep edildiği aktarıldı. Okulların önemli bir bölümünde görevli eğitim emekçilerinin sayısının son derece yetersiz olduğu belirtilen açıklamada, “MEB’in bütün okullarda kapsamlı bir hijyen işlemi uygulanacağını ve elle temas edilen bütün alanların hafta sonları ve eğitim dışı zamanlarda dezenfekte edileceğini açıklaması yeterli değildir. Çok sayıda ülkenin nüfusundan fazla öğrenciye sahip olan Türkiye’de koronavirüs salgını gibi ciddi bir tehdit kapımızda iken, eğitim öğretime devam etmek salgının öğrenciler arasında yayılması riskini arttırma ihtimalini gündeme getirmektedir. MEB’in yapması gereken, koronavirüs salgınının daha hızlı yayılma ihtimalini göz önünde bulundurarak okulları derhal tatil etmesidir. MEB, Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak kapsamlı hijyen işlemlerini en kısa sürede tamamlamalı, hijyen ve dezenfekte işlemlerinin tamamlanmasının ardından salgının gelişme ve yayılma durumuna göre eğitim öğretime devam edilip edilmemesine karar verilmelidir” denildi.

BAKANLIK SENDİKALARLA BİR ARAYA GELMELİ

MEB'in böylesine ciddi bir tehdit karşısında eğitim alanındaki sendikalarla acilen bir araya gelmesi, okullarda yapılması gereken hazırlıklarla ilgili ise Sağlık Bakanlığı, sendikalar ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) gibi meslek örgütleri ile koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, bu konuda sendika olarak yaptıkları çağrıya MEB'in hala bir yanıt vermediği ifade edildi.

Öte yandan MEB tarafından düzenlenmesi planlanan kimi kongrelerin iptal edildiğinin, kurumsal olarak değil kurum yöneticilerinin kişisel sosyal medya hesaplarından yapılması da eleştirilen açıklamada, bunun bakanlığın koordinasyon içerisinde, planlı ve hazırlıklı olmadığı algısını yarattığı ifade edildi. Açıklamada, “Eğitim Sen olarak, MEB’i konu ile ilgili bilgi paylaşımında daima şeffaflık ve açıklık ilkesine uygun hareket etmeye ve derhal eğitim öğretime ara verme kararı almaya davet ediyoruz. Bütün okullarda eş zamanlı olarak başlatıldığı söylenen hijyen çalışmalarının en kısa sürede tamamlanarak, hastalığın yayılmasının önüne geçecek tedbirleri ivedilikle hayata geçirmek için gerekli adımların derhal atılması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rusya devlet ajansı: Türkiye ağır silahları çekiyor

SONRAKİ HABER

Kombi bakımı nasıl yapılır? Kombi bakımı kaç yılda bir yapılmalı? Yapılmazsa ne olur?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...