18 Mart 2020 20:09

Eskisi gibi üretim yapılırsa koronavirüs salgını engellenemez

Çorlu ve Çerkezköy'de kurulu fabrikalarda çalışan işçiler “Sağlığımız patronların insafına bırakılmasın” diyor.

Arşiv | Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi 

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Çorlu ve Çerkezköy’de bulunan fabrikalarda çalışan işçiler önlemlerin yeterli olmadığını dile getiriyor. Fabrikada alınacak önlemlerin işçilerden oluşan iş güvenliği kurulları tarafında belirlenmesini isteyen işçiler, “Sağlığımız patronların insafına bırakılmasın” diyor. İşten atma ve ücretsiz izin kaygısını da yaşayan işçiler, işten atılmaların yasaklanmasını talep ediyor.

Özellikle büyük fabrikalarda yemekhane, soyunma odaları, tuvalet ve servislerde dezenfekte çalışması yapılıyor, uyarı levhaları asılıyor, yemeklerin açık dağıtımı durduruluyor. İşçiler iyi gibi görünen bu önlemlerin göstermelik kaldığına işaret ediyor. “Fabrikada altı bin işçi çalışıyor. Benim bandımda 78 işçi var. Bunlarla burun buruna çalışıyoruz. Tamam dezenfekten konulması iyidir ama yeterli değil” diyen bir metal işçisi şöyle devam etti: “Çalışma ortamının yeni duruma göre yeniden planlanması gerekli. Bu koşullarda eskisi gibi üretim yapılırsa hastalığın yaygınlaşmasının önüne geçilemez. Bantlarda işçi sayı azaltılarak üretim düşürülmeli. Bu aşamada kâr değil sağlık ön planda olmalı.”

"HASTA OLANIN ÜCRETİ NE OLACAK"

Altınyıldız gibi bazı fabrikalar işçilere “Hasta olan, ateşi çıkan çalışanımız sormadan işe gelmesin” diye mesaj gönderirken, bazı fabrikalar ise işçilere sözlü olarak “Hasta olan işe gelmesin, gitsin istirahat alsın” deniyor. Hatta Altınyıldız fabrika girişine işe gelen her işçinin ateşini ölçmek için termal kamera koymayı düşünüyor. “Bence de hasta olan, ateşi çıkan işçi fabrikaya gelmesin de ücretler ne olacak. Zaten karnımızı kıt kanaat doyuracak kadar ücret alıyoruz. Bir de gelinmeyen her gün için ücret kesintisi yapılırsa daha zor duruma düşeriz” diyen tekstil işçisi ücretli izin uygulaması talep etti.

"GECE VARDİYASI VE 12 SAAT ÇALIŞMA KALDIRILSIN"

Koronovirüsün ülkemizde de bulunduğunun açıklanmasından sonra birçok fabrikada üretimde düşüş oldu. Özellikle Avrupa’ya ihracat yapan fabrikalarda durgunluk olması işçileri kaygılandırıyor. Bir plastik fabrikasında çalışan işçi “Şu an iki vardiya 12 saat çalışıyoruz. Ama yöneticiler bizlere yaptığımız siparişten başka işimiz yok diyor. Şu an ürettiklerimiz de tırlara yüklenmiyor. Stok çalışıyoruz. Bu işlerde bitince fabrika ne olacak. İşten çıkış mı yoksa izine mi gönderileceğiz belli değil. Ama iş yoksa neden bizi iki vardiya 12 saat çalıştırıyorlar” diye konuştu. Patronun kendini karantinaya alındığını duyduklarını anlatan işçi, şöyle devam etti: “Bize ne olacağız kimsenin umurunda değil. Çalışmaktan yorgunluğumuzu bile atamıyoruz. Birde virüse karşı vücudun direnci önemli diyorlar. Biz her türlü hastalığa açık şekilde çalışıyoruz. Bu nasıl olacak. 12 saat ve gece çalışması kaldırılmalı. Zorunlu halde ücretli izin verilmeli.”

ÖNCEKİ HABER

Meclisten mülteci raporu: Koronavirüse rağmen her kapıda sadece bir hekim var

SONRAKİ HABER

Sorunun kaynağı sınırlarda bekleyenler mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa