18 Mart 2020 07:26

Koronavirüs nedeniyle mültecilere destek azalıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle gönüllü sayısı düşünce, Avrupa hükümetlerine, mülteci ve göçmenleri korumak için acil önlemler almak yönünde çağrılar yapılıyor.

Fotoğraf: Erim Furkan Akbelli/Evrensel

Paylaş

Koronavirüs salgını gönüllü sayısındaki düşüşe ve pek çok hayati hizmetlerin kapatılmasına eşlik ederken, Avrupa hükümetlerine, mülteci ve göçmenleri korumak için acil önlemler almak yönündeki çağrıları yapılıyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, salı günü Fransa ve Yunanistan’da mültecilerle ve refakatçisi olmayan çocuklarla çalışan gruplar, her iki ülkedeki yetkililere acil yardım çağrısında bulundu.

Fransa’da 24 örgütten oluşan bir grup, Fransız hükümetine ve Calais ve Grande-Synthe Belediye Başkanlarına, Kuzey Fransa’daki mülteci ve göçmenlere acil müdahalede bulunmaları belirten bir mektup gönderdi.

Médecins du Monde (Dünya Doktorları) ve Refugee Rights Europe’un (Avrupa Mülteci Hakları Derneği) da aralarında olduğu kuruluşlar, mektupta, “Yerinden edilen insanların durumu kelimelerle ifade edilemez: Kalacak yer eksikliği, soğuk, nem, stres, yorgunluk, ince çadırlardaki kalabalık, günlük yaşam alanlarından uzaklaştırılma ve içler acısı sıhhi koşullar” denildi.

VİRÜSE KARŞI SU VE SABUN YARDIMI

Herhangi bir korunma önleminin yokluğunda devletin göçmen topluluğu arasında koronavirüsün yayılmasını durdurmaya çalışmak için sıcak su ve sabuna erişimin yanı sıra temel gıda dağıtımını ve barınmayı da sağlaması gerektiğini de belirtildi.

Yunanistan’da ise Avrupa genelinde mülteci çocuklarla çalışan kuruluşlar, üst düzey AB ve Yunan liderlere, son haftalarda Yunanistan’a ulaşan ailelere ve çocuklara destek olmaları için acil eylem çağrısında bulunduklarını yazdı.

Mektupta ayrıca, bazı çocukların düzgün bir şekilde kaydedilmediği ve korunmadığı vurgulanırken, koronavirüs ile ilgili olarak planlanmış ya da uygulamaya konulmuş herhangi bir hazırlık veya koruma önlemi olup olmadığı konusunda da bilgi talep edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avukat İsmail Hakkı Atal, Evrensel'e abone oldu

SONRAKİ HABER

Gazeteciler Hasan İşler ve Volkan Eryiğit’in ölümleri üzerinden 16 yıl geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa