18 Mart 2020 02:04

Mersin Tabip Odası: Sağlık çalışanlarının talepleri dikkate alınsın

Mersin Tabip Odası koronavirüs tedbirleriyle ilgili yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının bu sürede yaşadığı sorunlara dikkat çekti, düzenleme önerdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Koranavirüs salgınıyla ilgili basın açıklaması yapan Mersin Tabip Odası, alınacak önlemler kapsamında kamuda çalışanların izinlerine ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenlenmeye değindi.

“Okul ve kreş çağında çocuğu olan sağlık emekçileri yönetimlerden açıklama beklemektedir” denilen açıklamada, “Tüm dünya ülkelerinde çalışanların izinli sayılması uygulaması Türkiye'de farklı uygulanmaktadır. Olağanüstü bir dönemden geçilirken başta sağlık çalışanı ve hastaneler için alınacak önlemlerin dünyadaki bilimsel uygulamalara uygun şekilde, ihtiyacı doğru şekilde belirleyerek titizlikle ele alınması gerekmektedir. Sağlık emekçileri de hem kendi sağlıklarıyla ilgili hem de sağlık alanında alınacak önlemlerle ilgili kaygılı ve endişe halindedir” ifadeleri kullanıldı.

“Sağlık Bakanlığının aldığı son karar sağlık emekçilerinin yaşadığı belirsizliği ve endişeyi daha da artırmıştır” diyen Mersin Tabip Odası, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini ve sağlık emekçilerinin virüs karşında en riskli guruplardan biri olduğu bilimsel gerçeğine uygun olarak önlemler alınması gerektiğini belirtti.

“Sağlık alanında çalışan yetersizliği olduğu bilinmektedir. Yıllardır bu eksiği giderecek şekilde sağlık işgücü planlaması yapmayan, sağlık meslek örgütleri ve sendikaların taleplerini görmeyen iktidarlar, Covid-19 virüsüyle ilgili kriz sürecini de mevcut sağlık emekçilerini daha fazla sürelerle ve daha fazla risk altında çalıştırarak yürütmeyi planladığı anlaşılmaktadır. Bu plandan derhal vazgeçilmelidir” denilen açıklamada, “Bu ne sağlık emekçileri için, ne de sağlıklı ve etkili önlemler alınabilmesi için bilimsel ve uygun değildir” ifadeleri yer aldı.

Mersin Tabip Odası önerilerini şöyle sıraladı:

  • Artan iş yükünü ve sağlık hizmetlerinde yaşanan olağanüstü durumu dikkate alarak güncel çalışma planlanmasının yapılması,
  • Sağlık emekçilerinin sayısının artırılması,
  • Fazla mesailerin kaldırılması,
  • Nöbetlerin düzenlenmesi,
  • Çalışma süreleri maruziyetinin en aza indirecek seviyelere çekilmesi,
  • Nöbetlerde yedekli çalışma olanağı sağlanması,
  • Mesai düzenlemelerinin yeniden yapılması ve 24 saat uygulamasından vazgeçilmesi gerekmektedir.

(Mersin/Evrensel)

ÖNCEKİ HABER

Dezenfektan, kolonya ve etil alkol ihracı kayda bağlandı

SONRAKİ HABER

YÖK Başkanı Yekta Saraç: Üniversitelerde 23 Mart'ta uzaktan öğretim süreci başlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...