17 Mart 2020 12:04

Tez Koop-İş: Önlem alınmayan işyerlerinin yarattığı tehdit tüm ülkeyi tehdit ediyor

Tez-Koop-İş Sendikası, alışveriş merkezlerinde, çağrı merkezlerinde ve toplu işyerlerinde çalışan işçilerin risk altında olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri (Tez-Koop-İş) Sendikası bir açıklama yayımlayarak, koronavirüse karşı alışveriş merkezlerinde, çağrı merkezlerinde ve toplu işyerlerinde çalışan işçilerin risk altında olduğunu belirtti. İşçilerin ve halk sağlığının korunması için alınması gereken önlemleri sıralayan sendika "Bu önlemlerin alınması zorunludur. Önlem alınmayan işyerlerinin yarattığı tehditin tüm ülkeyi tehdit ettiği unutulmamalıdır" vurgusu yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Tüm dünyada küresel bir salgın halini alan Koronavirüs Hastalığının (COVID-19) ülkemizdeki varlığı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Bu hastalığın yaygınlaşmasının önlenmesi konusunda eğitim kurumlarının tatile girmesi, spor karşılaşmalarının iptali ya da seyircisiz oynanması gibi önlemler alınmasına rağmen her gün binlerce insanın geldiği, ciddi risk barındıran Alışveriş Merkezleri’ne (AVM) girenlerle burada çalışan işçiler ve çağrı merkezleri gibi toplu işyerlerinde çalışanlar koronavirüs salgınına karşı ciddi risk altındadır.

"İŞVERENLER HİJYENİ SAĞLAMAK ZORUNDA"

İşverenler, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin bir parçası olan işyerlerinin hijyenini de sağlamak zorundadır. İşçilerin bir arada bulundukları ortamların, yemekhanelerin ve tuvaletlerin hijyenleri sağlanmalı, kullanılan iş araç ve gereçleri belli aralıklarla dezenfekte edilmeli, havalandırma sistemleri kontrol edilmeli, çalışanlar için tüm koruyucu önlemlerin alınması ve koruyucu malzemelerin temin edilmesi noktasında işverenler üzerine düşeni yapmalıdır.

Koronavirüs salgınına karşı risk grubunda yer alan (bağışıklık sistemi yetersiz olanlar, KOAH, şeker, kalp vb. kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, 65 yaş üstü olanlar) ya da tedavi altında olan çalışanlar ile Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) genelgesi doğrultusunda soğuk algınlığı, hafif öksürük ve ateşi 37,3 derece ya da üzerinde olan çalışanlara ücretli mazeret izni verilmelidir.

Aynı zamanda okulların ve kreşlerin tatil edilmesi nedeniyle mağduriyet yaşayan çalışan anne ve babalardan birine ücretli mazeret izni verilmelidir.

İşçilerin ve halk sağlığının korunması için bu önlemlerin alınması zorunludur. Önlem alınmayan işyerlerinin yarattığı tehditin tüm ülkeyi tehdit ettiği unutulmamalıdır." (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüse karşı ekonomik tedbir önerilerinde bulundu

SONRAKİ HABER

Jantsa fabrikası önünde koronavirüs bildirisi dağıtan EMEP’lilere engelleme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...