17 Mart 2020 09:07

Türk Eczacıları Birliği: Eczanelerde en fazla 3 kişi olmalı

Türk Eczacıları Birliği, eczanelerde alınacak önlemler kapsamında içeride en fazla 3 hastanın olması gerektiği konusunda uyardı.

Fotoğraf: Fernando Coutinho/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından yapılan açıklamada, eczanelerde alınacak önlemler sıralanarak en fazla 3 hastanın eczanede olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca maske ve etanolün TEB iştiraki olan Ecza Gereçleri Anonim Şirketi (EGAŞ) tarafından en kısa sürede eczacılara ulaştırılacağı bildiridi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Covid-19 ile ilgili kamuoyuna bilgilendirdi. Dünyanın dört bir yanında sağlık çalışanlarının COVID-19 ile mücadele ettiğini belirten Çolak, eczacılar olarak birinci basamak sağlık hizmeti mensupları olma sorumluluğu ve bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Bu sürecin sakin ve tedbirli bir sağlık profesyoneli olarak yürütülmesi gerektiğini ifade eden Çolak, “Halkımıza birer sağlık profesyoneli olarak destek olmalı; bilgi kirliliğinin önüne geçmeliyiz. Kanıta dayalı bilgi ve tavsiyelerde bulunmanın yanı sıra koruyucu ve önleyici tedbirlerden sık sık bahsetmeliyiz” dedi.

MASKE VE ETONEL ULAŞTIRILACAK

Türk Eczacıları Birliği olarak maske ve etil alkol temini konularında yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiklerini ifade eden Çolak, bu konuda gerekli görüşmeleri yaptıklarını söyledi. Çolak, “Etanol ve maske temini konusundaki sıkıntılar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından sonlandırılmak üzere. Kısa sürede temin probleminin aşılacağını umut ediyoruz. Maske ve etanolün birliğimizin iştiraki olan EGAŞ tarafından da en kısa sürede meslektaşlarımıza ulaştırılacağını paylaşmak isterim. Türk Eczacıları Birliği’nin bir diğer iştiraki olan Novagenix, el dezenfeksiyonu için antiseptik üretimi konusunda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurusunu tamamlamış durumda. Konunun en kısa sürede çözüme ulaşacağına inanıyoruz” dedi.

ECZANELERDE ALINACAK ÖNLEMLER AÇIKLANDI

Eczacıların enfeksiyon kontrol sürecinin önemli birer paydaşı olduğunu vurgulayan Çolak, eczanelerde alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

"Eczanelerimizi sık aralıklarla, evlerimizi temizlediğimiz gibi temizlemeliyiz. Kontaminasyonu artırdığı için eldiven takılması, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunca önerilmemektedir. Kendimizin ve eczane çalışanlarımızın maske ve koruyucu gözlük kullanımını desteklemeliyiz.Ellerimizi sık sık yıkamalı, dezenfektanlar ile temizlemeliyiz. Eczane atık yönetimini mümkün olan en steril koşullarda yapmalıyız. Eczanelerimizin büyüklüğüne göre içeriye hasta almalı, temas mesafesinin korunmasına özen göstermeli ve içeride en fazla 3 hastanın olmasına dikkat etmeliyiz. Hizmet sunum alanı ile hasta temas mesafesi korunmalı, güvenlik şeridi çekilmelidir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da iş kazası: Plastik fabrikasında çıkan yangında bir işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

"Koronavirüs" nedeniyle internet alışverişi arttı, kuryeler fazladan çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...