12 Mart 2020 10:30
Son Güncellenme Tarihi: 12 Mart 2020 18:16

Sporda koronavirüs tedbiri: Müsabakalar nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanacak

Türkiye'de ilk koronavirüs (Covid-19) vakasının açıklanmasının ardından spor karşılaşmalarının nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanması kararı alındı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Özgür GÜLTEKİN

Türkiye'de koronavirüs (Covid-19) vakasına rastlandığı bilgisinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından kamuoyuyla paylaşılmasının ardından Süper Lig'de pazar günü Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynanacak İstanbul derbisi için tek bir soru soruluyordu: 50 bin kişilik Telekom Stadındaki maç seyircili mi oynanacak?

KALIN AÇIKLADI: NİSAN SONUNA KADAR SEYİRCİSİZ OYNANACAK

Tüm dünyada spor organizasyonları durma noktasına gelmişken, Türkiye'deki maçlara dair endişelerin yüksek sesle dile getirildiği sıralarda Beştepe’de yapılan koronavirüs zirvesinin ardından konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, spor müsabakalarının nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanması kararı alındığını açıkladı.

4 BÜYÜK MAÇ SEYİRCİSİZ

Bu durumda futbolda Süper Lig’in 32’nci haftasına kadar, TFF 1’inci Lig’de ise 34’üncü haftaya kadar maçlar seyiricisiz olarak oynanacak. Bu karar, şampiyonluğu yakından ilgilendiren Trabzonspor-Başakşehir, Galatasaray-Beşiktaş, Başakşehir-Galatasaray ve Galatasaray-Trabzonspor karşılaşmalarının da seyircisiz oynanacağı anlamına geliyor. 

Passolig, seyircilerin futbol maçları için aldığı biletlerin tutarlarının 10 iş günü içerisinde iade edileceğini duyurdu.

Passolig'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Bu hafta sonu oynanacak Süper Lig ve TFF 1. Lig karşılaşmalarına bilet satın almış seyircilerin bilet tutarları 10 iş günü içerisinde Passolig kartlarına iade edilecektir” ifadeleri kullanıldı.

NİHAT ÖZDEMİR, "GÜNDEM DEĞİL" DEMİŞTİ

Bugün için hükümet yerinde bir müdahale ile maçların seyircisiz oynanması kararını verdi. Virüsün yayılma seyrine göre maçların ertelenmesi de gerekebilir. Nitekim UEFA bugün yaptığı çağrıda 55 üye federasyonu 17 Mart Salı günü olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantının gündemi ise liglerin ve EURO 2020 de dahil olmak üzere turnuvaların akıbeti olacak.

Hal böyle iken hükümetin maçların seyircisiz oynanması kararını açıklamasına kadar TFF ile Galatasaray ve Beşiktaş kulübü yöneticilerinin yaptığı açıklamalar tam anlamıyla trajikomikti.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir sabah saatlerinde yaptığı açıklamada maçların seyricisiz oynanmasının gündemlerinde olmadığını söylemişti. Haber Global'den Sercan Dikme, TFF Başkanı Nihat Özdemir'le görüşmesi sonucu duyurduğu haberde, Özdemir'in "Bu hafta sonu Süper Lig'deki bütün maçlar seyircili oynanacak" dediğini belirtmişti. 

Sercan Dikme, daha sonra bir görüşme daha gerçekleştirdiği Özdemir'in, sözlerini "Galatasaray-Beşiktaş derbisinin şu anki duruma göre seyircili oynanmasını planlıyoruz" diye düzelttiğini söylemişti.

TFF "HASTA KİŞİLERİN KALABALIK YERLERE GİRMEMESİ" UYARISINDA BULUNDU FAKAT...

TFF Sağlık Kurulu, TFF'nin resmi sitesinde koronavirüs ile ilgili bilgilendirme notu paylaştı. Açıklamada, koronavirüsten korunma yolları maddeler halinde sıralandı.

TFF, bilgilendirme metninde "Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesi" uyarısında bulunmasına rağmen futbol maçlarında ve özellikle İstanbul derbisinde bu durumun nasıl kontrol altına alınacağı noktasında herhangi bir açıklama yapmadı.

MUSTAFA CENGİZ'DEN "BİR ŞEY OLMAZ" ÇIKIŞI

Galatasaray Kulüp Başkanı Mustafa Cengiz'in, derbinin seyircisiz oynanması ya da ertelenmesi tartışmalarına dair söyledikleri ise konunun ciddiyetini pek kavrayamadığı izlenimini uyandırmıştı.

Cengiz, açıklamasında koronavirüs salgını endişesiyle "maç seyircili oynanacak" kararına tepki gösterenleri hedef almış ve  "Maçı erteleyelim, maç seyircisiz oynansın' sözlerine ben şaşırdım. Galatasaray-Beşiktaş maçı tek mi, diğer maçlar iptal mi oldu? Bir şey olmaz, kendilerini en iyi şekilde ağırlıyoruz, berbat tuvaletlere bırakmıyoruz, 'ses vermeyeceğiz' deyip ses vermiyoruz. Hiçbir sorun yok, biz Beşiktaş’ı bekleriz. Şurada bir kişi 2yangın var' diye koşsa herkes koşar, olmayan bir şeye. Cesaret, korku ve panik bulaşıcıdır. Nüfusumuz 80 milyon küsur, 1 kişi pozitif çıktı, ortalık yangın yerine döndü. Çanakkale’nin kapısına bir tane savaş gemisi geliyor, hepimiz cepheyi bırakıp makarna almaya koşuyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

GALATASARAY, ÇÖZÜMÜ DEZENFEKTANLARDA ARADI

Galatasaray Spor Kulübünün Twitter hesabından yapılan paylaşımda ise Türk Telekom Stadyumu'ndaki tüm kapalı alanların İstanbul Büyükşehir Belediyesi hijyen ekipleri tarafından dezenfekte edileceği duyuruldu. Ancak kulüp yönetimi, hasta taraftarların stada gelme ihtimalini düşünmemiş olacak ki buna yönelik bir çözüm sunmadı.

BEŞİKTAŞ'TAN "SARILMAYALIM" ÇAĞRISI

Beşiktaş'ın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda ise mesele yine ciddiyetten uzak ele alınarak "Gol sonrası birbirinize sarılmayı çok sevdiğinizi biliyoruz ama #Covid19 sebebiyle bunu bir süreliğine ertelemeniz lazım" denildi.

BEŞİKTAŞ GENEL SEKRETERİ URGANCILAR'DAN "SEYİRCİLİ DERBİ" TEPKİSİ

Beşiktaş Genel Sekreteri ve İcra Kurulu Başkanı Mesut Urgancılar, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, TFF Başkanı Nihat Özdemir'in derbisi ile ilgili gerekli önlemlerin alındığı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Urgancılar, "TFF tüm önlemleri almış. Madem öyle TFF'nin Yönetim Kurulu ve diğer kurul üyelerini birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu dosta düşmana göstermek için, aileleri de yanlarında olduğu halde başta ‘derby' olmak üzere hafta sonundaki tüm maçları seyretmeye stadyumlara davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Sonuç olarak iktidar şimdilik maçların seyircisiz oynanması kararıyla tartışmaları sonlandırdı. Ancak Türkiye'de futbolu yönetenlerin hangi saiklerle karar aldıkları acil sorulması gereken bir soru olarak ortada duruyor.

ÖNCEKİ HABER

CHP’de koronavirüs endişesi: Parti Meclisi kurultay için MYK'ye tam yetki verdi

SONRAKİ HABER

Hatimoğulları tarım işçilerinin kazada hayatını kaybetmesini sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...