12 Mart 2020 07:56

Ekonomide koronavirüs korkusu: Pandemi ve Trump dalgası!

Avrupa Merkez Bankası yeni Başkanı Christine Lagarde, “Tedbir almazsak, Avrupa 2008’den daha kötü bir krize girecek” yönünde uyarısı yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütünün koronavirüs salgınını resmi olarak “pandemi” olarak ilan etmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa kıtasından ABD’ye tüm yolcu seyahatlerinin askıya alındığını duyurdu.

Trump, seyahat yasağının 30 gün ile sınırlı olacağını ve ticaretin bundan etkilenmeyeceğini belirterek, “Yasak insanları durduracak, malları değil” dese de piyasalarda 2008-2009 büyük finansal krizini anımsatan panik dalgası başladı. Piyasalarda likidite kayboldu. Kurumlar ve bankalar birbirine borç vermeye çekiniyor. 

Avrupa Merkez Bankası yeni Başkanı Christine Lagarde, “Tedbir almazsak, Avrupa 2008’den daha kötü bir krize girecek” yönünde uyarısı yaptı.

ABD KENDİNİ PAKETLEDİ DÜNYAYI DAĞITTI

Trump, koronavirüsün ekonomik etkileri ile mücadele için de bireylere ve KOBİ’lere 3 ay vergi tatili verileceğini ve koronavirüsten etkilenen şirketlere 50 milyar dolar tutarında düşük faizli kredi sağlanacağını duyurdu.

ABD’nin getirdiği seyahat yasağı sonrası konuşan Avrupalı diplomatlar, Trump’ın seyahat yasağını AB ile koordineli bir şekilde almadığını ve kararı televizyondan duyurmadan önce Avrupalı yetkililere bilgi verilmediğini açıkladı. Ayrıca Trump’ın tutumunun dolar stoklamayı hızlandırdığını dünya ekonomisini olumsuz etkilediği eleştirisi yapıldı.

KURLAR ZIPLADI

Gelişmeler yurt içinde de etkili oldu. Küresel piyasalardaki gelişmelerle birlikte güne 6.21’den başlayan dolar/TL, işlemlerin artmasıyla 6.23’ün üzerine çıktı. Dün 7 liranın üzerini gören avro/TL ise 7.05 seviyelerinde işlem gördü.

Uzmanların görüşü yeni vakaların TL cinsi varlıklarda satışlara neden olabileceği ve kurları yükseltebileceği yönünde. Özellikle okulların kapatılması gibi halk sağlığı açısından önemli önlemlerin olumsuz gelişmeleri tetikleyebileceği düşünülüyor.

PETROL SAVAŞINDA YENİ HALKA

Hafta başında yaşanan petrol fiyat savaşına Abu Dabi de katıldı. Suudi Arabistan ve Rusya arasında petrol kısıntısı konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından çıkan petrol savaşına OPEC içindeki en büyük üçüncü üretici olan Abu Dabi’nin katılması petrol fiyatlarını daha da düşürdü. 

Suudi Arabistan’dan ülkenin ham petrol üretim kapasitesinin “Günlük 1 milyon varil yükseltilmesi için milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya talimat verildiği” açıklamasının gelmesinin ardından Abu Dabi’de üretimini günde 4 milyon varilin üzerine çıkaracağını bildirdi. BAE milli petrol şirketi ADNOC nisan ayından itibaren günlük petrol üretimini 1 milyon varil artırarak 4 milyon varilin üzerine taşıyacağını açıkladı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da koronavirüs önlemi: Belediye kültür sanat etkinliklerini iptal etti

SONRAKİ HABER

Veli Saçılık'a destek veren Tiyatro Eğitmeni Cenk Şengül saldırıya uğradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...