11 Mart 2020 23:18
Son Güncellenme Tarihi: 12 Mart 2020 09:37

Trump, koronavirüs riski nedeniyle Avrupa'dan ABD'ye seyahatleri 30 gün askıya aldı

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Marttan itibaren Avrupa’dan gelen tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını açıkladı.

Fotoğraf: Doug Mills/AA

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Mart Cuma gecesinden (yarın) itibaren Avrupa’dan gelen tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını, İngiltere'nin bundan muaf tutulduğunu açıkladı.

Trump, ABD'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin aldığı önlemler konusunda, Oval Ofis'ten yapılan yayınla ulusa seslendi. "Avrupa Birliği, gerekli önlemleri almada başarısız oldu" diyen Trump, ABD'ye bu ülkelerden gelen kişiler yoluyla virüsün taşındığına dikkat çekti. Trump, "Yeni vakaların bizim topraklarımıza girmesini önlemek için cuma gecesinden geçerli olmak üzere Avrupa'dan ABD'ye tüm seyahatleri askıya alıyoruz. Bu kısıtlamalar sahadaki duruma göre ayarlanacak. Uygun izlemelerden geçen ABD'liler için istisnalar olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bu kısıtlamaların ticaret ve kargoyu etkilemeyeceğini kaydeden Trump, bu uygulamadan İngiltere'nin muaf tutulacağını kaydetti. Trump, Çin ve Güney Kore'deki durumu da izlediklerini, durumlarının iyileşmesi durumunda bu ülkelere karşı alınan önlemleri yeniden değerlendireceklerini belirtti.

TRUMP'IN ALDIĞI KARAR TÜRKİYE'Yİ KAPSAMIYOR

Trump'ın açıkladığı karar Türkiye'yi kapsamıyor. Karardan etkilenecek Schengen Bölgesi'ndeki 26 ülke şu: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre.

"MÜTTEFİKLERİMİZLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ"

Dünya Sağlık Örgütünün dün yaptığı açıklamada Kovid-19 salgınını “pandemi” ilan ettiğine dikkat çeken Trump, "Müttefiklerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Federal hükümetin ve özel sektörün tüm gücünü Amerikan halkını korumak için seferber ediyoruz" ifadesini kullandı.

ABD'de Avrupa’ya kıyasla daha az vaka olduğunu belirten Trump, "Amerikanların çoğunluğu için risk çok çok düşük. Genç ve sağlıklı insanlar, kendilerine virüs bulaşırsa hızlı bir iyileşme bekleyebilir. En büyük risk, sağlık sorunu olan yaşlı insanlar için. Bu nüfus çok çok dikkatli olmalı. Bakım evlerine tüm zaruri olmayan ziyaretleri askıya almalarını tavsiye ediyoruz. Genel olarak yaşlı Amerikalılar, kalabalık alanlara gerekli olmadıkça girmemeli" dedi.

"TEK MİLLET, TEK AİLE OLARAK BİRLEŞME ZAMANI"

Virüse karşı ekonomik ve sağlık sistemi bakımından avantajlı konumda olduklarını söyleyen Trump, "Artık siyaseti bir kenara koyup, particiliği bırakıp tek millet, tek aile olarak birleşme zamanı" dedi.

Sağlık sigortası sektörününü liderleriyle görüştüğünü ve söz konusu sektörün tedavi için tüm sigorta primlerinden feragat etmeyi ve sigorta kapsamını genişletmeyi kabul ettiklerini belirten Trump, antiviral tedavileri rekor sürede gerçekleştirebilmek için bürokraside azalmaya gideceklerini, geçen hafta imzaladığı 8,3 milyar dolarlık fonla Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleriyle diğer kamu kurumlarının virüsle mücadelesine yardımcı olunacağını, aşı, tedavi ve tıbbi malzeme tedariğinin destekleneceğini bildirdi.

Trump, “Bu finansal bir kriz değil. Bu sadece ulusça ve dünyaca beraber üstesinden geleceğimiz geçici bir durum” ifadelerini kullandı.

Küçük İşletmeler İdaresine Kovid-19’dan etkilenen firmalara sermaye ve likidite sağlamasına yönelik talimat verdiğini belirten Trump, düşük faizli kredilerin virüs kaynaklı geçici ekonomik sıkıntılarının üstesinden gelmeleri için küçük işletmelere yardımcı olacağını, söz konusu idarenin salgından etkilenen eyaletlerde kredi sağlamaya başlayacağını ve Kongre’den bu program için 50 milyar dolarlık ilave kaynak artırımına gitmesini istediğini söyledi.

Trump, acil durum yetkisini kullanarak, salgından olumsuz etkilenen kişiler ve işletmeler için faiz veya ceza uygulanmaksızın vergi ödemelerinde ertelemeye gidilmesi için Hazine Bakanlığına talimat vereceğini belirterek, “Bu ekonomiye 200 milyar dolardan fazla ilave likidite sağlayacaktır” diye konuştu. 

Trump, çalışanların maaşları üzerinden yapılan vergi kesintilerinin hafifletilmesi için Kongre’ye çağrıda bulundu.

TRUMP'IN COLORADO VE NEVADA SEYAHATLERİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan Trump’ın ulusa sesleniş konuşmasının ardından, Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham bir açıklama yaparak başkanın bazı seyahatlerinin Kovid-19 nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Grisham açıklamasında, "Kovid-19 salgını nedeniyle tedbir amacıyla, Başkan Trump, Colorado ve Nevada’da yapmayı planladığı etkinlikleri iptal etme kararı aldı" ifadesine yer verdi.

AB'DEN ABD'NİN KITADAN SEYAHATLERİ ASKIYA ALMA KARARINA TEPKİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, ABD'nin koronavirüs salgınına önlem olarak Avrupa’dan gelen tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldığını açıklamasının ardından, "ekonomik yıkım engellenmeli" uyarısında bulundu. 

Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Michel, Trump'ın Avrupa'dan seyahatleri askıya alma kararını bugün gözden geçireceklerini belirtti. 

"Ekonomik yıkım engellenmeli" ifadesini kullanan Michel, Avrupa'nın koronavirüsler mücadele için gerekli tüm önlemleri aldığını söyledi. 

Michel, Avrupa'nın, virüsün yayılmasını engellemeye çalışmanın yanı sıra araştırmaya da destek verdiğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Derinceliler: Bu savaş bizim savaşımız değil

SONRAKİ HABER

NBA, Kovid-19 nedeniyle tüm maçları süresiz olarak askıya aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...