12 Mart 2020 02:59

Dr. Selma Güngör: Koronavirüs tanısında kullanılan test merkezleri yetersiz

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Selma Güngör, "Test merkezlerinin daha fazla ve daha yakın yerlerde olması, hastalığın teşhis edilmesi ve tedavinin planlanması açısından önem taşıyor” dedi.

Selma Güngör | Fotoğraf: MA

Paylaş

Zemo AĞGÖZ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Selma Güngör, koronavirüs tanısında kullanılan test merkezlerinin yetersiz olduğunu belirterek, yurttaşların ücretsiz temin edebileceği bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içerisinde birçok ülkeye yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye'de bir kişide virüsün tespit edildiğini duyurdu. Koca, ayrıca şu ana kadar virüs şüphesiyle test yapılan ve sonucu negatif çıkan kişi sayısı 2 binin üzerinde olduğunu açıkladı.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Selma Güngör, yurttaşlarda tedirginliğe neden olan virüse karşı önlemlerin arttırılması gerektiğini vurguladı.

"VAKANIN GÖRÜLDÜĞÜ YER AÇIKLANMALI"

Bu süreçte şeffaf olmanın çok önemli olduğuna dikkati çeken Güngör, “Koronavirüs ile ilgili olarak şeffaflık, vakanın nerede görüldüğü ile ilgili. Biz İran’da görüldüğünü öğrenince sınırlarımızı kapattık. İtalya’da göründüğünü öğrenince gidiş gelişleri sınırlandırdık. Şimdi de halkın önlem alması için vakanın görüldüğü yer açıklanmalı” dedi.

Virüsün tespit edildiği kişinin hastalığın kuluçka süresi olan 14 gün boyunca birlikte çalıştığı ve yaşadığı kişilere de bulaştırmış diye kabul edilmesi gerektiğine işaret eden Güngör, bulaştırma olasılığı olan kişilerin karantinaya alınması ve onlarla temas etmiş kişilere dair gerekli işlemlerin başlatılması açısından vakanın görüldüğü yerin açıklanmasının önemli olduğunu belirtti.

"BUGÜN GÖRDÜĞÜMÜZ 1 VAKA 5 GÜN SONRA BİNLERCE VAKAYA YOL AÇABİLİR"

Türkiye’de Kovid-19 tanısında kullanılan testlerin şu an Ankara, İstanbul ve Erzurum'daki üç merkezde yapıldığını belirten Güngör, merkezlerin yetersiz olduğunu ifade etti.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının hastalığın aritmetik değil algoritmik arttığını söylediğini dile getiren Güngör, “Bugün gördüğümüz bir vaka 5 gün sonra binlerce vakaya yol açabilir. Bu nedenle merkezlerin daha fazla ve daha yakın yerlerde olması, hastalığın teşhis edilmesi ve tedavinin planlanması açısından önem taşıyor” uyarısında bulundu.

"ÜCRETSİZ MALZEME TEMİN EDİLMELİ"

Virüse karşı alınması gereken önlemlere de değinen Güngör, şunları belirtti:

"Dezenfektanlar ağırlıklı olarak hastaneler için gerekli. Çünkü hastanelerde birçok mikrop var. Hastane dışında el yıkama yeterli. Ama günde birkaç kere değil su bulduğumuz her yerde yıkamak gerekiyor. Virüsün bulaştırıcılığı hava yolu ile oluyor. Bu anlamda hasta olan kişinin maske takması oldukça önemli. Maskeler kulaklara geçilen iplerine dokunarak çıkartılmalı, burun ve ağzı örten kısma dokunmadan çöpe atılmalı ve ardından eller yıkanmalı. Tabii ki yeterli maskenin alınması önemli, bunun için malzeme tedarik eden şirketlerin hızlıca üretimi artırarak bunları yerine getirmesi önemli. Sağlık Bakanlığı’nın da halkın bu malzemeleri ücretsiz temin edebileceği bir mekanizma oluşturmalı ve halka açıklamalı.”

"BAKANLA ÖNLEMLERİ KONUŞACAĞIZ"

Koronavirüs nedeniyle, sağlıkta şiddet karşı 15 Mart'ta düzenleyecekleri Beyaz Miting'i iptal ettiklerini hatırlatan Güngör, şöyle devam etti:

"Sağlık çalışanları olarak hem halkın sağlığına, sağlık hakkına duyarlıyız hem de kendi sağlığımızı koruyarak en sağlıklı en nitelikli koşullarda çalışmak istiyoruz. Yapacağımız miting de bununla ilgiliydi.  Sağlık çalışanlarının iş yerlerinde bir şiddet ortamı var. Bu şiddet ortamının arındırılmasını istiyoruz ki hem biz sağlıklı çalışabilelim hem de hastaların da aldığı sağlık hizmeti kesintiye uğramasın. Bunu konuşmak üzere Sağlık Bakanı ile görüşecektik. Şiddetin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Ama aynı zamanda sağlıklı iş yerlerinde çalışmak için, iş yerlerinde bulaşıcı hastalıklara karşı yeterli önlemlerin alınması ve dolayısıyla da günümüzün salgın hastalığı olan koronavirüs ile ilgili gerekli önlemlerin alınmasını da tabii ki konuşacağız." (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan, Avusturya, Polonya ve Cezayir'de koronavirüs nedeniyle ilk ölüm

SONRAKİ HABER

İstanbul trafiğinde koronavirüs etkisi: Vatandaşlar toplu taşımadan kaçtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...