Koronavirüs Türkiye'de | Son gelişmeler ve açıklamalar (12 Mart)

Önceki gün Türkiye'de de tespit edilen koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi statüsüne alındı. Koronavirüse ilişkin bugün yaşananlar ve açıklamalar.

.
02:08

Paylaş

ÖZEL KREŞ, GÜNDÜZ BAKIMEVLERİ 16 MART'TAN İDİBAREN TATİL

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlık tarafından açılış izni verilen özel kreş, gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerinin 16 Mart'tan itibaren tatil edildiğini duyurdu.

00:27

Paylaş

KAMU GÖREVLİLERİNİN YURT DIŞINA ÇIKIŞI DURDURULDU

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kamu görevlilerinin yurt dışına çıkış iznine ilişkin Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle tüm kamu görevlilerinin, görevlerine istinaden veya şahsi sebeplerle yurt dışına çıkışları durduruldu.

Zorunlu ve ivedi durumlarda yurt dışına çıkacak kamu görevlileri; üst yönetici, bakan veya validen izin alacak.

23:46

Paylaş

İBB'YE BAĞLI 21 KÜTÜPHANE GEÇİCİ SÜREYLE KAPATILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı 21 kütüphane koronavirüs tedbirleri kapsamında geçici süreyle kapatıldı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat koronavirüs tedbirleri kapsamında Atatürk Kitaplığı da dahil İBB'ye ait tüm kütüphanelerin geçici süreyle kapatıldığını belirtti.

21:54

Paylaş

SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA KORKU VE PANİK YARATTIĞI İDDİA EDİLEN İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Muş'ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili sosyal medya hesaplarında “provokasyon paylaşım yaptıkları” iddiasıyla 2 kişi gözaltına alındı.

Valilikten yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarından Muş'ta yeni koronavirüs vakası görüldüğü, devlet hastanesinin karantinaya alındığı ve bu durumun kamuoyundan saklandığı iddia edilen paylaşımların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. 

Açıklamada, "Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla paylaşım yaptığı tespit edilen 2 kişi adli mercilerin talimatıyla gözaltına alındı" denildi.

21:10

Paylaş

ZİYA SELÇUK: 23 MART'TAN İTİBAREN UZAKTAN EĞİTİM YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitim sürecine ilişkin açıklama yapıyor: 

Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları şöyle: 

“Ülke genelindeki tüm okullarımızın 16 Mart'tan itibaren 2 hafta süreyle tatil edilmesi kararlaştırılmıştır. Öğrencilerimizin 16-30 Mart arasında evlerinde istirahat ederek geçirmesini rica ediyoruz.”

“23 Mart'tan itibaren uzaktan eğitim yapılacak”
 
"Eğitim Bilişim Ağı kullanımında bütün operatörlerden ücretsiz 3 GB internet erişimi sağlanacaktır."

"Haftalık ders programları yapılandırılarak, EBA ile internet üzerinden, TRT ile televizyondan gerekli telafi eğitim desteği sunulacak."

"Öğrencilerin sınavları dahil hiçbir şekilde mağdur olmamaları için gereken her türlü senaryolar hazır."

"Şu anda memur izinlerine ilişkin bir açıklama yok."

19:30

Paylaş

MİLLİ EĞİTİM BAKANI UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPACAK

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüse karşı alınan tedbirlerin detaylarını ve uzaktan eğitim sürecine ilişkin 20.30'da açıklama yapacak.

 

19:19

Paylaş

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN YURT DIŞI PROGRAMLARI ERTELENDİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "Koronavirüs önlemleri Cumhurbaşkanımızın da yurt dışı programlarını bir müddet erteliyoruz."

19:17

Paylaş

SPOR MÜSABAKALARI NİSAN AYI SONUNA KADAR SEYİRCİSİZ OYNANACAK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: "Spor müsabakalarının nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanması karar verildi."

19:15

Paylaş

ÜNİVERSİTELER 3 HAFTA SÜREYLE TATİL EDİLECEK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "Üniversitelerimiz, 16 Mart tarihinden itibaren 3 hafta süreyle tatil edilecektir."

19:11

Paylaş

KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ KAPSAMINDA OKULLAR 16 MART'TAN İTİBAREN BİR HAFTA TATİL

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İlk, orta ve liseler, 16 Mart itibarıyla bir hafta tatil edilecek" dedi.

18:53

Paylaş

MHP’NİN BELEDİYE BAŞKANLARI TOPLANTISI KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ NEDENİYLE ERTELENDİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Antalya'da MHP'li belediye başkanlarının bir yılının değerlendirileceği toplantının, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri çerçevesinde ileri tarihe ertelendiğini bildirdi.

18:50

Paylaş

AKP'NİN KIZILCAHAMAM KAMPI, KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ NEDENİYLE ERTELENDİ

AKP’nin Kızılcahamam kampı, koronavirüs önlemleri nedeniyle ertelendi.

AKP’den yapılan açıklamada, partinin 3-4 ve 5 Nisan tarihlerinde Kızılcahamam'da yapılması planlanan "AK Parti 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"nın koronavirüs önlemleri kapsamında başka bir tarihte yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

17:36

Paylaş

KİTLESEL NEWROZ MİTİNGLERİ KORONAVİRÜS NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ

Kitlesel Newroz mitingleri Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle iptal edildi.

16:39

Paylaş

KORONAVİRÜS TESTİ YAPMA KRİTERİ GENİŞLETİLDİ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de ilk pozitif vakanın tespit edilmesiyle birlikte test kriterlerinin de değiştiğini söyleyerek, "Eskiden son 14 gün içinde riski yüksek ülkelerden gelmiş olan ve belirtileri gösteren kişilere test yapıyorduk. Artık hangi ülke olduğu fark etmeksizin son 14 gün içinde gelmiş ve belirtileri göstermiş olmak yeterli. İlerleyen günlerde bu kriter daha da genişletilebilir ve yurt dışına çıkmış olma şartı da aranmayabilir. Yani artık daha çok kişiye test yapma gündemimize girmiştir" dedi.

16:09

Paylaş

SAĞLIK ÖRGÜTLERİNİN BAKANLIKLA GÖRÜŞMESİ 19.00'DA

TTB ve SES’in de aralarında olduğu sağlık meslek örgütü temsilcilerinin sağlıkta şiddet ve koronavirüs ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile gerçekleştirecekleri görüşme, Bakanlık tarafından iptal edilmişti. TTB son dakika yapılan bir değişiklikle iptal edilen görüşmenin saat 19.00'da yapılacağını bildirdi.

16:04

Paylaş

MHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARININ TOPLANTISI ERTELENDİ

Antalya'da MHP'li belediye başkanlarının bir yılının değerlendirileceği toplantının, koronavirüs tedbirleri çerçevesinde ileri tarihe ertelendiği bildirildi.

15:47

Paylaş

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ'NDE 'KORONAVİRÜS' TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda, koranavirüse karşı alınan ve alınacak tedbirler değerlendirilecek.

 

15:30

Paylaş

DARÜLACEZE ZİYARETLERE ARA VERDİ

Darülaceze Türkiye’de tespit edilen Koronavirüs vakası sonrası ziyaret ve etkinliklere 14 gün ara verdi. Darülaceze tarafından yapılan açıklamada salgında en yüksek risk grubunun 60 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan bireyler olduğu belirtilerek; “Darülaceze sakinlerinin de bu risk grubuna girmesi dolayısıyla, alınan tüm sağlık tedbirlerinin yanı sıra ziyaret ve etkinliklere de 14 gün '24 Mart 2020' tarihine kadar ara verilmiştir” denildi.

14:32

Paylaş

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİNDEN UYARI

Türk Eczacıları Birliği (TEB), koronavirüsün önlenmesine, tanısına, durdurulmasına ve hastaların tedavisine yoğunlaştıklarını ifade ederek, halkı panik yapmamaya ve bilimsel bilgi dışındaki söylentilere itibar etmemeye çağırdı. Açıklamada, halkın endişesini ranta çeviren ve ihtiyaç duyulan eşyaları stoklayan ya da fahiş fiyata satanlara karşı denetimlerin artırılması talep edildi.

14:10

Paylaş

EĞİTİM SEN: OKULLAR TATİL VE DEZENFEKTE EDİLSİN

Eğitim Sen tarafından koronavirüs salgını hakkında yapılan açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığının yapması gereken, koronavirüs salgınının daha hızlı yayılma ihtimalini göz önünde bulundurarak okulları derhal tatil etmesidir. MEB, Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak kapsamlı hijyen işlemlerini en kısa sürede tamamlamalı, hijyen ve dezenfekte işlemlerinin tamamlanmasının ardından salgının gelişme ve yayılma durumuna göre eğitim öğretime devam edilip edilmemesine karar verilmelidir” denildi.

13:14

Paylaş

YÖK BAŞKANI: TATİL BİR RİSK OLABİLİR

YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle üniversitelerin tatil edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

"Büyük şehirlerde yüz binlerce öğrenci okuyor. Bunların hepsi memleketlerine dağılacak. Dolayısıyla hastalıkla ilgili bir risk olabilir. Bunun için tatil meselesinde biz müteredditiz. Devlet kararına uyacağız. Oradan bir karar gelmeden atacağımız adımın sağlık açısından da risk taşıyacacağını düşünüyoruz."

13:06

Paylaş

OKULLARDAKİ TÜM ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

MEB, okullarda yapılması planlanan toplantı, çalıştay, sempozyum, konferans, forum, ödül töreni, spor müsabakası, yarışma gibi sosyal etkinliklerin iptaline ilişkin yazıyı illere gönderdi.

12:27

Paylaş

DİSK: İŞÇİLERİ KORUYUN

DİSK Yönetim Kurulu adına koronavirüs ile ilgili yazılı açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, salgına karşı alınması gereken tedbirlerden biri olan hijyenin işçi sağlığı ve iş güvenliğinin bir parçası olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu, "İşçilerin şüphe ya da tedavi durumunda işlerinden uzakta (karantinada ya da tedavi altında) geçirecekleri sürede geçimleri garanti altına alınmalı, ücretli izin ya da hastalık izni gibi hakları açık şekilde tanınmalıdır. Tüm bu hakların ve sorumlulukların denetleyicisi ise kamu otoritesidir. İşçiler, işverenlerin ‘iyi niyetine’ terk edilemez" dedi.

12:25

Paylaş

MASAK'TAN HAKSIZ KAZANÇ YAPAN FİRMALARA İNCELEME

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlar ile ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında inceleme başlattı. Açıklamada, ülkenin ekonomik güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı kararlılıkla mücadele edileceği belirtildi.

12:19

Paylaş

MÜLTECİLERİN SURİYE'YE GEÇİŞLERİ DURDURULDU

Ramazan bayramını ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeli mültecilerin Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan 2 Mart'ta başlayan geçişleri, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle durduruldu. Bu sabah ülkelerine gitmek için sınıra gelen Suriyeli mülteciler koronavirüs nedeniyle "ikinci bir emre kadar geçişlerin durdurulduğu" belirtilerek geri gönderildi.

11:55

Paylaş

MAKARNA ÜRETİCİLERİNDEN TEPKİ

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Uysallı: Piyasaya arz ettiğimiz makarnanın fiyatında herhangi bir artış yapmadık. Fiyatlar bir ay öncesiyle kuruşuna kadar aynı. Kimse fırsatçılık yapmaya kalkmasın. Herkesten hassas davranmalarını bekliyoruz.

 

11:34

Paylaş

VİRÜS İSTANBUL TRAFİĞİNİ DE ETKİLEDİ

Türkiye'de de tespit edilen koronavirüs İstanbul trafiğini de etkilemeye başladı. Toplu taşıma araçlarındaki yoğunluk yurttaşları kaygılandırıyor. Olanağı olan bazı vatandaşlar toplu ulaşım araçları yerine kendi araçlarıyla trafiğe çıkmaya başladı. Bu durum dün akşam ve bu sabah İstanbul trafiğinde normalin üstünde artışa sebep oldu.

11:22

Paylaş

TTB MERKEZ KONSEYİ ÜYESİ GÜNGÖR: TEST MERKEZLERİ YETERSİZ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Selma Güngör, koronavirüs tanısında kullanılan test merkezlerinin yetersiz olduğunu belirterek, yurttaşların ücretsiz temin edebileceği bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğini vurguladı. Güngör, gerekli önlemlerin alınması ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşeceklerini söyledi.

11:04

Paylaş

İSTANBUL'DA KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ DURDURULDU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, koronavirüs tedbirleri kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Şehir Tiyatroları, İSMEK ve İBB'ye bağlı müzelerdeki etkinliklerin ve ziyaretlerin ay sonuna kadar durdurulduğunu açıkladı. Nisan ayı başında etkinliklere devam edilip edilmeyeceği kararlaştırılacak.

10:07

Paylaş

AKAR: TEDBİRLERİ HAYATA GEÇİRDİK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: "(Kovid-19) Karargah ve birliklerde tedbirleri hayata geçirdik. Yurt dışı temasları ile heyetlerin yurt dışına gidişlerine kısıtlama getirdik. Okullar ve eğitim merkezlerindeki öğrenci ve kursiyerlerle birlikte askerlerimiz de belli bir süre hafta sonu izne çıkmayacak. Ayrıca, TSK'da el sıkışmayı da bir süreliğine durdurduk."

09:37

Paylaş

ERZURUM'DA İNCELENEN NUMUNELER NEGATİF ÇIKTI

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda koronavirüs şüphesiyle yapılan 124 test negatif çıktı. İran sınırından Türkiye'ye gelen vatandaşların fazla olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından 3 hafta önce Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde mikrobiyoloji laboratuvarı faaliyete geçirildi. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli mikrobiyoloji uzmanı Dr. Hülya Aslan'ın görevlendirildiği ve 10 personelin 8'er saat vardiya ile 7 gün 24 saat hizmet verdiği laboratuvara Erzurum'un yanı sıra Ağrı, Doğubayazıt, Iğdır, Artvin, Bayburt ve Malatya'dan 124 şüpheli numune gönderildi. Uzman Dr. Hülya Aslan ve laborantlar tarafından yapılan inecelemelerde tüm numunelerde sonuç negatif çıktı.

Paylaş

TTB BAŞKANI SİNAN ADIYAMAN: BAKANLIK TEDBİR ALMAKTA GEÇ KALDI

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanlığını geç önlem almakla eleştirerek "Bugüne kadar önlemlerin çoktan alınmış olması gerekirdi" dedi. Adıyaman virüsün tespit edildiği ilin de açıklanması gerektiğini söyledi.

 

 

Paylaş

İZMİR'DE FABRİKALAR DURUMU CİDDİYE ALMIYOR

İzmir’de petrokimya ve demir çelik devlerinin olduğu Bakırçay bölgesindeki fabrikalardaki çalışma şartları uyarıların hayata geçirilmesinden çok uzak.

Paylaş

FORD İŞÇİLERİ ANLATTI

"Fabrika içindeki her yüzey, masa, sandalye, trabzanlar bunların saatte bir temizlenmesi gerekir, bunu yapıyorlar mı, hayır. Sık sık el yıkamadan bahsediyorlar da hattı bırakıp tuvalete gidemiyoruz biz. Nasıl olacak bu dedikleri?"

Paylaş

DÜN NE OLMUŞTU?

Dünya genelinde yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Türkiye'de de tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gece (11 Mart 00.40) bir erkek hastada koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı. Hastanın hangi şehirde olduğu ise açıklanmadı. Yurttaşların çoğu maske, kolonya ve erzak stoğu gibi kişisel tedbirlere girişti. Ülkenin pek çok yerinde dezenfekte ve hijyen çalışmaları yapıldı.

Gün içinde, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı yapıldı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı ve Ticaret Bakanı açıklama yaptı. Maske ihracaatı ön izne bağlandı, otellere sezon açılışı için Mart değil Nisan ayı önerildi. Maske ve gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışına gidenlere ceza verilmesi gündeme geldi. Okulların tatil olması şimdilik gündeme alınmadı.

Bazı üniversiteler bahar tatilini öne çekti, bazısında derslerin online platformlarda verilmesi kararlaştırıldı. YÖK, koronavirüs gündemiyle toplandı.

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsü pandemi ilan etti.

 

 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa