06 Mart 2020 10:22

İzmir'den çağrı: Mültecilerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına son verilmeli

İzmir’deki insan hakları örgütleri mültecilerin maruz kaldığı hak ihlallerine ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir'de insan hakları örgütleri yaptığı ortak basın açıklamasında mültecilerin yaşam hakkının ihlal edildiğini belirterek “Mültecilerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına son verilmeli” çağrısında bulundu.

İzmir Barosu, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi İzmir Barosu konferans salonunda bir araya gelerek mülteci krizine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan Meral Kaban, “Son süreçte İdlib’de savaşın tırmanması ile bağlantılı olarak mülteci konusunda yeni bir döneme girilmiştir. Türkiye hükümetinin Avrupa’ya geçmek isteyen mültecileri engellemeyeceği yönündeki  açıklamasının ardından Türkiye’de bulunan binlerce mülteci  kara ve deniz yoluyla Yunanistan’a geçmek için hareket etmişlerdir. Gerek Türkiye’nin sınırlarda gerekli güvenlik yükümlülüğünü yerine getirmemesi, gerekse Yunanistan ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerinin sert ve hukuksuz yaklaşımlarıyla büyük bir insani kriz meydana gelmiştir. Sınır hatlarında her gün, her geçen saat yeni bir insan hakkı ihlali ile karşılaşır durumdayız” dedi.

Mültecilerin başta yaşam hakkı olmak üzere en temel insan haklarından olan beslenme, barınma ve sağlık haklarının ihlal edildiğini hatırlatan Kaban, mültecilerin sınırda askerler tarafından engellendiğini, Yunan askerlerinin ateşi ile hayatını kaybedenlerin olduğunu ve Midilli açıklarında alabora bir botta biri çocuk dört kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

“MÜLTECİLERİN İNSANİ İHTİYAÇLARI DERHAL KARŞILANSIN”

“Mültecilerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına son verilmeli, Türkiye mültecileri güvensiz geçiş yollarına yönlendirmekten vazgeçmelidir. Türkiye hükümeti ülkemizde kalmak isteyen mültecilere gerekli hukuki korumayı sağlamayı sürdürmelidir” diyen Kaban, tüm mültecilerin beslenme, barınma, sağlık, eğitim, çalışma, serbest dolaşım ve yerleşim haklarının tanınmasını ve insani ihtiyaçlarının derhal karşılanmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Mültecilerin güvenli ve kontrolü bir şekilde geçişlerine olanak tanınması için tüm uluslararası bileşenlerin üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Kaban, “Gerek Avrupa Birliğini gerekse sınır ülkelerini, yaşanan bu hak ihlallerine derhal son vermeye, başta 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi ve 1967 tarihli ek protokol olmak üzere ulusal ve uluslararası hukuk mevzuatını etkin bir biçimde işletmeye, insan haklarına uygun şekilde sorumluluk  almaya davet ediyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam