05 Mart 2020 19:45
Son Güncellenme Tarihi: 08 Mart 2020 12:37

Odatv web sitesine erişim engeli getirildi

Haber müdürü Barış Terkoğlu ve muhabiri Hülya Kılınç'ın tutuklanmalarının ardından Odatv'nin "odatv.com", "odatv.net" ve "odatv.com.tr" web adreslerine erişim engeli getirildi.

Site bilgileri sorgu sayfası ekran görüntüsü

Paylaş

Haber müdürü Barış Terkoğlu ve muhabiri Hülya Kılınç'ın tutuklanmasının ardından Odatv web sitesine erişim engeli getirildi. Odatv'nin bu erişim engelinden sonra yayına başladığı odatv.net odatv.com.tr adresleri için de erişim engeli kararı verildi.

"Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı" haberi gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç tutuklanmıştı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabiri Hülya Kılınç'ın tutuklanmasının ardından Odatv internet sitesine erişim engeli getirildiğini açıkladı.

BTK'nin Site Bilgileri Sorgu Sayfası'nda şu ifadelere yer verildi:

"5651 sayılı kanun kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda alınan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 05/03/2020 tarih ve 490.05.01.2020.-935064 sayılı kararına istinaden bu internet sitesi (odatv.com) hakkında idari tedbir uygulanmaktadır." 

Odatv'nin Twitter hesabından erişim engeli ile ilgili yapılan açıklamada "2007 yılında kurulan Odatv.com’a, BTK tarafından verilen idari tedbir kararı gereği erişim sağlanamamaktadır. Yayın hayatımızda ilk kez gerçekleşen bu duruma karşı hukuki haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı okurlarımıza duyururuz" ifadelerine yer verildi.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz erişim engeline dair bir Internet haber sitesine yapılabilecek en ağır müdahalenin o haber sitesini toptan erişimi engellemek ve dolayısıyla susturmak olduğunu söyleyerek "Böyle bir müdahale demokratik toplumlarda kabul edilemez olmakla birlikte, Türkiye'de bu tip kararlar basını susturmak, caydırmak ve korkutmak için sıklıkla uygulanıyor. Bu bir zulümdür, sansürden başka bir anlama da gelmez” dedi.

ODATV'YE ERİŞİM ENGELİNİN GEREKÇESİ AÇIKLANDI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), OdaTV'nin kapatılmasına ilişkin gerekçesini açıkladı. BTK'den yapılan açıklamada, "Libya'da şehit olan bir MİT mensubunun kimliğini deşifre ettiği iddiaları üzerine yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda, 'odatv.com' internet sitesine idari tedbir kararıyla erişim engeli getirildi" denildi.

Erişim engeli getirilen Odatv internet sitesinde yer alan duyuruda, "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"a atıf yapılarak, "Kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda alınan BTK kararına istinaden 'odatv.com' internet sitesi hakkında idari tedbir uygulandı" ifadesine yer verildi.

VARANK, ERİŞİM ENGELİNİ SAVUNDU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise erişim engelini savunarak "Malum web sitesiyle alakalı kimse basın özgürlüğünün arkasına sığınmasın. Şehit MİT mensubunu ve ailesini deşifre etmek dünyanın her yerinde suçtur. O hayran olduğunuz Batı ülkelerinde bunu yapsanız, başınıza gelecekleri tahmin bile edemezsiniz" ifadelerini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

ODATV'NİN İKİ WEB ADRESİNE DAHA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

odatv.com'a erişim engeli getirilmesinden 3 gün sonra odatv.net ve odatv.com.tr adresleri için de erişim engeli uygulanması kararı verildi.

BTK'nin internet sitesinde odatv.net adresine dair getirilen erişim engeli ile ilgili "5651 sayılı kanun kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda alınan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 08/03/2020 tarih ve 490.05.01.2020.-965418 sayılı kararına istinaden bu internet sitesi (odatv.net) hakkında idar tedbir uygulanmaktadır" ifadeleri yer aldı.

odatv.com.tr adresine getirilen engelle ilgili ise BTK, "5651 sayılı kanun kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda alınan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 08/03/2020 tarih ve 490.05.01.2020.-965417 sayılı kararına istinaden bu internet sitesi (odatv.com.tr) hakkında idar tedbir uygulanmaktadır" gerekçesini öne sürdü.

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da pek çok kentte binlerce kişi mültecilerle dayanışma eylemleri düzenledi

SONRAKİ HABER

Fatih hayatında tütün kullanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...