05 Mart 2020 10:39
Son Güncellenme Tarihi: 05 Mart 2020 16:04

İstanbul'un ardından 6 ilde daha "savaşa hayır" etkinlikleri yasaklandı

Adana, Aydın, Kırklareli, Kilis, Balıkesir ve Kocaeli'de Valilik kararıyla eylem ve etkinliklere yasak getirildi.

Fotoğraf: Cem GÜL

Paylaş

İstanbul Valiliğinin ardından Adana, Aydın, Balıkesir, Kocaeli, Kırklareli ve Kilis Valiliklerinden de "savaşa hayır" eylemlerine yasak getirildi.

Aydın ve Kırklareli'de 10 gün, Adana ve Kilis'te 15 gün süreyle TSK'nin Suriye'deki operasyonunu eleştirmek üzere yapılabilecek her türlü eylem ve etkinlikler yasaklandı.

Aydın Valiliğinden yapılan açıklamada “Provokatif olayların yaşanmaması için ordumuzun Suriye’de ve ülkemizde yürütmekte olduğu operasyonları eleştirmeye veya bu operasyonların sonlandırılması amacıyla kamuoyu oluşturmaya yönelik toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, imza kampanyası, oturma eylemi, stant/çadır açma, bildir/afiş dağıtma vb. eylem ve etkinlikler 05.03.2020 Perşembeyi cumaya bağlayan gece saat 00:01’den – 14.03.2020 Cumartesi günü saat 23:59’a kadar (10 gün) süreyle ilimiz genelinde kamu düzeni, genel güvenlik ve asayiş açısından yasaklanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

ADANA

Adana Valiliği 15 gün süreyle eylem yasağı getirdi.

Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük, toplantı, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması, imza standı, çadır kurma vb. her türlü faaliyetlerinin yasaklamasına tepki gösterdi. Bu şekilde alınan her türlü idari yasaklama kararında güvenliğin öne sürüldüğünü ifade eden Küçük, "Valiliğin bu konuda bir yasaklama kararı alması kabul edilemez ve hukukiliği tartışmalıdır. Bu nedenler artık rutin hale gelmiş ve genel geçer bir yasaklama olarak yapılmaktadır. Ne zaman bir yasaklama kararı gündeme gelse ve toplumsal itiraz mekanizmasının işleme olasılığı doğsa ‘Biz sizin güvenliğinizi düşündüğümüz için böyle yaptık’ denilmiştir" dedi.

İnsanların birbirleriyle özgürce tartışabilmesi gerektiğini ifade eden Küçük, "Konuşmalılar ki sağlıklı bir değerlendirme ortaya çıkabilsin. Bu kurallar çiğnenerek anayasal ve tüm evrensel hukuk kuralları ve haklar göz ardı edilmektedir. Baskı altına alınan farklı görüş ve seslerle bir yere varılamaz, toplumsal muhalefet yasaklarla engellenemez" dedi.

KIRKLARELİ

Kırklareli Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'de yürüttüğü askeri operasyonları eleştirmeye veya bu operasyonların sonlandırılması amacıyla kamuoyu oluşturmaya yönelik toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stant açma, imza toplama, bildiri, broşür dağıtma gibi etkinliklerin 10 gün süreyle yasaklandığı açıklandı.

KİLİS

Kilis Valiliği de TSK’nin Suriye’de yürüttüğü operasyon nedeniyle kentte yürüyüş, gösteri ve basın açıklamalarını 15 gün süreyle yasakladı.

Kilis Valiliği, kent genelinde 15 gün süreyle her türlü etkinliğin yasaklandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, uygun görülenlerin dışında her türlü gösteri, yürüyüş, oturma eylemi, açlık grevi, basın açıklaması, afiş asma, bildiri dağıtıma, seminer, panel gibi tüm etkinliklerin yasakladığı belirtildi.

BALIKESİR

Ayvalık Demokrasi Platformu’nun "savaş karşıtı" eylemi de Balıkesir Valiliğinin ilan ettiği 10 günlük eylem yasağı gerekçe gösterilerek engellendi.

Ayvalık Demokrasi Platformu’nun "Tarafı olmadığımız savaşın bedelini geleceğimizle ödemeyeceğiz" başlığıyla yapmak istediği eylem, Balıkesir Valiliğinin 5 Mart ile 14 Mart arasında “hassasiyet”, “infial” ve “provokasyon gerekçeleriyle ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek engellendi.

KOCAELİ

Kocaeli Valiliği tarafından yapılan duyuruda, 2 gün boyunca kentte yapılacak savaş karşıtı tüm etkinlik, yürüyüş ve eylemlerin yasaklandığı açıklandı. "Savaşa Hayır" diyenlerin "provoke" yaratarak halkın can ve mal güvenliğini riske atabileceğinin ileri sürüldüğü duyuruda şu ifadeler yer aldı:

"İlimiz sınırları dahilinde (Polis ve Jandarma Sorumluluk bölgelerinde) huzur ve güvenliğin, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, müessir ve provokatif olayların yaşanmaması için Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Suriye’de yürütmekte olduğu askeri operasyonları eleştirmeye veya bu operasyonların sonlandırılması amacıyla kamuoyu oluşturmaya yönelik gerçekleştirilebilecek, açık ve kapalı yer toplantıları, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant açma, imza kampanyası, çadır kurma, meşale yakma, el ilanı/bildiri, broşür dağıtma, protesto eylemi vb. türdeki eylem/etkinlikler 05/03/2020 günü saat:00,01’den 06/03/2020 günü saat 00.00'a kadar (2) gün süre ile yasaklanmıştır" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

5 Haziran davasına katılan müşteki: Polis 'ölümünüz gelmiş' dedi

SONRAKİ HABER

CHP'li Engin Özkoç'tan fezleke yanıtı: Cumhurbaşkanı için de gönderin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa