03 Mart 2020 10:18
Son Güncellenme Tarihi: 04 Mart 2020 08:38

İstanbul’da “Savaşa hayır” miting ve etkinliklerine yasaklama

İstanbul Valiliği, Suriye operasyonunu eleştiren “Savaşa hayır” miting ve etkinliklerinin 1-10 Mart tarihleri arasında yasaklandığını duyurdu. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Valiliği, 1-10 Mart arasında yapılacak “Savaşa Hayır” miting ve etkinliklerinin yasaklandığını duyurdu. Valilik yasaklama gerekçesini “provokatif olayların yaşanabilir” olarak sundu. Valilik, “Askeri operasyonları eleştirmeye veya bu operasyonların sonlandırılması amacıyla kamuoyu oluşturmaya yönelik toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stant açma, imza toplama, bildiri, broşür dağıtma vb. etkinlikler 10 gün süreyle yasaklanmıştır” ifadelerini kullandı. 

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Suriye'de şehitlerimiz ve gazilerimizin olduğu böylesi hassas bir dönemde, toplumda infial uyandıracak; milli, vicdani ve insani değerlere dokunacak, toplumsal iç barışı tehdit edebilecek şekilde “Savaşa Hayır” vb. konular adı altında; miting, yürüyüş, basın açıklaması, imza kampanyası, stant/ çadır açma, bildiri, afiş dağıtma vb. eylem ve etkinlikleri gerçekleştirecek grup/şahıslar ile vatandaşlarımız arasında sözlü ve fiziksel provokasyon amaçlı olayların olabileceği dikkate alındığında kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürebileceği değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı. 

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: 

“Bu bağlamda, ilimiz sınırları dahilinde huzur ve güvenliğin, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, müessif  ve provokatif olayların yaşanmaması için, Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin Suriye’de yürütmekte olduğu askeri operasyonları eleştirmeye veya bu operasyonların sonlandırılması amacıyla kamuoyu oluşturmaya yönelik toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stant açma, imza toplama, bildiri, broşür dağıtma vb. etkinlikler;

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A ve 11/C maddeleri ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri hükümleri doğrultusunda Valilik Makamının 01.03.2020 tarihli olurları ile 01.03.2020 Pazar günü saat 00.01’den 10.03.2020 Salı günü saat 23.59’a kadar (10) gün süreyle yasaklanmıştır.”

EMEP’TEN YASAĞA TEPKİ: ÖLÜMLERE KARŞI YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ!

Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros İstanbul Valiliği tarafından savaş karşıtı eylemlere getirilen yasakla ilgili açıklama yaparak “Bu, bir kez daha halkın en temel hakkı olan söz, ifade ve eylem özgürlüğünün ayaklar altına alınmasıdır” dedi.

İktidarın Suriye ve Libya’daki savaş ve çatışmalara dahil olmasının tam da temsil ettiği sınıfın çıkarları gereği olduğunu ifade eden Barbaros şunları dedi:

“Türkiye burjuvazisinin yayılmacı emellerinin, Ortadoğu’daki paylaşım mücadelesinden pay kapma politikasının sonucudur. Suriye’de cihatçı terörist çetelerin desteklenmesinde ve İdlib’in bu cihatçı çetelerde kalmasında Türkiye halklarının hiçbir çıkarı yoktur. Böyle bir durumda sadece Suriye’de çeşitli ihaleler alacak, inşaatlar yapacak, yatırımlarda bulunacak sermayenin çıkarı olabilir. Ortadoğu’dan küçük de olsa bir pay kaparak oradaki zenginliklerden yararlanacak patronlar bir fayda görebilir. Oysa Türkiye’nin işçilerinin, emekçilerin böyle bir savaştan, başka bir ülkenin topraklarında yapılan askeri operasyonlardan en ufak bir çıkarı yoktur. Halka “vatan savunması”, “güvenliğimiz sınırların ötesinden başlar” denilerek söylenen yalanlar, “milli çıkar” adı altında bu halkın evlatlarının sermayenin çıkarları için ölüme gönderilmesi içindir.”

‘EMEKÇİLERİN ‘NEDEN BİZİM ÇOCUKLARIMIZ ÖLÜYOR’ SORUSUNU YASAKLAMAK İSTİYORLAR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Şehitler Tepesi boş kalmayacak” sözünü hatırlatan Barbaros; “İğneden ipliğe, elektrikten doğalgaza her şeye zam yapılırken milyarca dolar Suriye’de cihatçıları korumak için yapılan askeri operasyonlarda harcanıyor. Emekçiye, emekliye, halka kaynak yok denirken halktan toplanan vergiler Patriotlara, S-400’lere ve askeri operasyonlara gidiyor. İstanbul Valiliği, hükümetin emriyle, bütün bu politikalar eleştirilmesin, kimse tek bir laf etmesin diye söz, ifade ve eylem özgürlüğünü bir kez daha askıya aldı, 10 Mart’a kadar sürecek bir eylem yasağı kararı açıkladı. Kendi izlediği politikaları eleştiren, herkesi vatan haini ilan eden hükümet, milyonlarca emekçinin ‘Suriye’de ne işimiz var?​’, ‘Neden bizim çocuklarımız ölüyor?​’ haykırışlarını görmezden geldiği gibi şimdi de bunu yasaklamak istiyor” dedi.

‘EYLEM YASAĞI HALKIN TEPKİSİNE KARŞI ALINMIŞ BİR KARARDIR’

Hükümet kendine destek vermesi için batı emperyalizmine karşı mültecileri koz olarak kullandığının altını çizen Barbaros açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “İnsan hayatı koz ve gözdağı olarak kullanılamaz; sıcak çatışmaların son bulması, ölümlerin durdurulması, mültecilere insani koşullarının sağlanması acildir, önceliklidir. Ancak, Türkiye halkları hükümetin Suriye politikasının halka ölüm ve ekonomik yıkımdan başka bir şey vadetmediğinin farkında. Eylem yasağı kararı halkın bu öfke ve tepkisine karşı alınmış bir karardır. Ancak ne eylem yasağı ne de hükümetin politikalarını eleştiren herkesin vatan haini ilan edilmesi ile bu tepki engellenemez, susturulamaz.”

‘MÜCADELE ETMEK VE TEPKİMİZİ GÖSTERMEKTEN BAŞKA YOLUMUZ YOKTUR’

“Hükümet derhal Suriye’deki askeri operasyonlarına son vermeli, Suriye’nin geleceğine Suriye’de yaşayanlar karar vermelidir” diyen Barbaros, “Daha fazla ailenin evine ateş düşmesini engellemek, tek adam rejiminin baskılarına izin vermemek, mültecilerin yaşadığı drama son vermek ve insanca bir yaşam için hep birlikte mücadele etmekten, bir araya gelmekten ve tepkimizi göstermekten başka bir yol yoktur” dedi. (HABER MERKEZİ)

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan Avrupa’dan istediğini alamadı, AB sınıra duvar olacak

SONRAKİ HABER

Emek Partisi: Acil ateşkes sağlansın, askerler evine dönsün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa