03 Mart 2020 16:11

Prof. Beyza Üstün: Ilısu Barajı nedeniyle insanlar zorla göç ettirildi

Batman'da Ilısu Barajı nedeniyle şimdiye kadar en az 50 köy tamamen sulara gömüldü. Prof. Dr. Beyza Üstün, insanların topraklarından zorla göç ettirildiğini söyledi.

Beyza Üstün | Fotoğraf: MA

Paylaş

Ilısu Barajı’nın yükselen göleti nedeniyle Botan ve Dicle Vadisi’nin yanı sıra Başur ve Garzan Çayı’nın bulunduğu alanlar sular altında kaldı, şimdiye kadar en az 50 köy tamamen sulara gömüldü. Baraj suları Diyarbakır il sınırlarına dayanırken, 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’in büyük bir bölümü de su altında kaldı. Yükselen baraj suyunun yarattığı tahribat büyürken, yaşam alanı savunucuları da baraj kapaklarının açılması ve nehirlerin özgürce akması için çağrı yapmayı sürdürüyor.

Mezopotamya Ajansından Metin Yoksu'ya konuşan Prof. Dr. Beyza Üstün, "Ilısu sadece sermayeye değil aynı zamanda güvenlik adı altında güvenlik barajlarının da ilki durumundadır. Baraj ile mesafeler uzatıldı. İnsanlar bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Vadilerde hayvancılık yapılamaz konuma geldi. Bu da insanları mülksüzleştirmenin bir başka çeşidi" diye konuştu.

Baraj söylentilerinden bu yana mücadelenin sürdüğüne dikkat çeken Üstün, mücadelenin asla bırakılmaması, aksine devam ettirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Hasankeyflilerin 1970’li yıllardan bu yana ikinci kez göç ettiğini anlatan Üstün, "Tarih şu an saçma sapan taş yığınlarının altında. İnsanlar topraklarından zorla göç ettirildi” diyerek tabloyu gözler önüne serdi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Asrın Hukuk Bürosu: Öcalan ailesiyle görüştü

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de "reklam panosu" denilerek yapılan baz istasyonuna tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...