01 Mart 2020 21:37

Midilli adasında mültecilere saldıranlara karşı antifaşist yürüyüş

Yunanistan'ın Midilli adasında ırkçı bir grubun mülteci botlarına engel olması ve mültecileri darbetmesi sonrasında adada yaşayanlar "antifaşist yürüyüş" gerçekleştirdi.

@PRINgr adlı Twitter hesabının paylaşımından alınmştır

Paylaş

Hükümet deniz geçişini serbest bırakınca Yunan adalarına mülteci geçişi arttı. Midilli adasında ırkçı bir grup mülteci botuna engel olmak istedi. Haberi alan diğer adalılar “antifaşist yürüyüş” yaptı.

Suriye politikasına batı desteği arayan AKP hükümetinin baskı unsuru olarak kullandığı binlerce mülteci, hükümetin “sınırları açtık” açıklaması nedeniyle kara ve deniz sınırlarına akın etti.

Kara sınır kapılarında iki gündür insanlık dramı yaşanırken denizden Yunan adalarına ulaşmaya çalışan mülteciler için de durum farklı değil.

Son iki günde Ege üzerindeki adalara geçen mültecilerin sayısının yaklaşık 500 olduğu açıklanırken bugün Midilli (Lesvos) adasında ırkçı bir grup, mültecilerin kıyıya yanaşmasına engel oldu.

Ayvalık’ın karşısında bulunan Midilli adasının Thermi limanında toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, botlardaki mültecilere “Defolun gidin”, “Türkiye’ye geri dönün” diye bağırırken görüntülerini çeken gazetecilere de saldırdı.

Saldırıya uğrayan Alman gazeteci Michael Trammer, başı sargılı fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı.

Trammer, “Yerliler mülteci botunu itmeye çalışırken faşistler tarafından saldırıya uğradım. Ben iyiyim, merak etmeyin, mülteciler ise hâlâ botta oturuyor. Onlara plastik şişeler atılıyor. Kameram suya atıldı. Kötü dövüldüm ve tekmelendim. Bir süre devam etti. Ben ayrılırken dahi polis orada yoktu. Saldırganlarla aynı fikirde olmayan bazı yerliler benimle ilgilendi ve şu anda arkadaşlarımla birlikteyim” diye yazdı.

IRKÇI GRUBA KARŞI ANTİFAŞİST YÜRÜYÜŞ

Limanda yaşananlara dair görüntülerin haber sitelerinde ve sosyal medyada paylaşılmasının ardından mültecilerle dayanışmak için toplanan Midillililer ise “antifaşist yürüyüş” gerçekleştirdi.

Evrensel’e konuşan ada sakinlerinden Evdokia Psillou yaşananlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bugün Türkiye’den gelen ve yaklaşık 250 kişiyi taşıyan yeni botlar ulaştı. Botlar Midilli sahiline yanaşırken haber duyuldu ve aşırı sağcı, faşist gruplar insanlar ulaşamasınlar diye Moria mülteci kampının çevresini bloke ettiler.

Aynı zamanda başka faşistler de Thermi köyünün sahiline giderek içinde kadın ve çocukların bulunduğu botun adaya yanaşmasına izin vermediler. Faşist gruplar belediye başkanları ve iktidardaki sağcı partinin (Yeni Demokrasi Partisi) milletvekilleri tarafından destekleniyorlar.

Bunun üzerine Mitilini’de (Midilli merkezi) antifaşist bir yürüyüş gerçekleştirildi ve Yunan Sahil Güvenlik güçleri botlardaki insanları karaya çıkarmak zorunda kaldı. 300 kişilik bu yürüyüşün sağlam bir mesaj olduğunu düşünüyorum.”

Psillou, ada yerlilerinin çoğunun yaşananlar konusunda kafasının karışık olduğunu ve bu nedenle sağcıların destek bulmasının kolaylaştığını da belirtti.

ADALARDA MÜLTECİ GERGİNLİĞİ

Yeni Demokrasi hükümetinin, sığınma başvurusu yapan mültecileri Yunanistan ana karasına almak istememesi ve Midilli, Sakız ve Samos adalarındaki açık mülteci kampları yerine gözaltı merkezlerine benzer kapalı kamplar inşa etme kararı alması üzerine geçtiğimiz hafta protesto eylemleri yapılmıştı.

Protestoları bastırmak üzere hükümetin adalara yüzlerce özel polis kuvveti göndermesi tepkileri büyütmüş, başta Midilli olmak üzere sokaklara barikatlar kuran adalılar polisle çatışmıştı.

AKP hükümetinin oldukça tehlikeli olan deniz geçişini serbest bırakması nedeniyle mültecilerin Yunanistan adalarına geçme girişimlerinin sürmesi beklenirken, adalardaki mülteci karşıtı gerilimin yeniden yükseleceği tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi: Zeynal Odabaş nezdinde inancımız yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Türkiye'den 11 ülkeye vize muafiyeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...