29 Şubat 2020 11:16
Son Güncellenme Tarihi: 29 Şubat 2020 19:06

Sınır kapısında bekleyen mülteciler: Jandarma git diyor, Yunan polisi gaza boğuyor

Pazarkule sınır kapısında bulunan muhabirimiz, sınırda bekleyen mültecilerle görüştü: Jandarmalar bize sınırın öte tarafına gidin size yol açacağız, diyor. Gidiyoruz Yunan polisi izin vermiyor.

Fotoğraf: Cansın Esin/Evrensel

Paylaş

Zeliş IRMAK
Edirne

İdlib’deki saldırının ardından Türkiye'nin mülteciler için Avrupa'ya geçişleri serbest bırakacağı açıklamasıyla birlikte binlerce mülteci Avrupa’ya geçmek için Edirne’ye akın etti. Türkiye- Yunanistan sınır kapısı Pazarkule’de mülteciler yağmura ve soğuğa rağmen sınırı geçebilmek umuduyla çoluk çocuk bekliyor. Kendilerine yaşatılanlara öfkeli olan mülteciler “Bizim hayatımız kimsenin umrunda değil” diyor. 

İki gündür sınır kapısı önünde bekleyen binlerce mülteci “Türkiye kapıları açıyor” haberinin yayılmasıyla Edirne’ye geldiklerini anlatıyor.

Pazarkule sınır kapısı önünde bekleyen mültecilere Yunanistan sınırı tarafından engelleme ve sert müdahaleler de sürüyor. Zaman zaman Yunanistan sınır kapısına dayanan göçmen ve mültecileri engellemek için Yunanistan tarafından gaz ve ses bombaları atılıyor. Gaza maruz kalan özellikle engelli, yaşlı ve çocuklar yaşanan arbedede düşüyor, eziliyor ya da yaralanıyor. Gazdan gözleri yanan çocuklar ağladıkça gözleri daha da yanarken gençler ise yaşadıklarına öfkeli. “Görün görün, açın kapıları” diye bağıran gençler kendilerini yok sayanlara tepkili.

KUCAĞINDA KIZIYLA BEKLİYOR

Sınırda bekleyen Suriyeli bir aile iki gündür Edirne'de olduklarını anlatıyor.

Kucağında uyuttuğu 4 yaşındaki kızıyla bekleyen baba, Konya'dan geldiklerini söylüyor. Atılan gaz ve ses bombalarına tepki gösteren baba “Çocuklar var, korkuyorlar, Yunanistan gaz atıyor, Türkiye'den ambulanslar geliyor. Yazık değil mi” diye sorduğu sırada ses bombaları atılmaya devam ediyor. Bak görüyorsun işte diyen baba bir yandan anlatmaya devam ederken bir yandan ağlayan kızını sakinleştirmeye çalışıyor.

DAHA İYİ BİR HAYAT UMUDU

Sınırda bekleyen göçmen ve mültecilere hiçbir açıklama yapılmadığı için insanlar sosyal medyadan ve gazetecilerden bilgi edinmeye çalışıyor. “Size açıklama yapılıyor mu, açılır mı sizce kapılar” diye sorduğumuz göçmen bize, “Sizce kapı açılır mı?​” diye soruyor ve ekliyor: “Açılana kadar buradayız. Yeter artık. Biz buraya gezmeye gelmedik, umudumuz var hayalimiz var. Daha iyi bir hayat için buradan geçmeye çalışıyoruz” diye konuşuyor.  

"HAYATIMIZ KİMSENİN UMRUNDA DEĞİL" 

Suriyeli Emir ise, yaşadıklarını “Bu bir siyaset oyunu, bize çok hata yaptılar” diye değerlendiriyor. Yaşamlarının kimsenin umrunda olmadığını söyleyen Emir “Hem Türkiye hem Yunanistan hem Avrupa bizi insan olarak tanımıyor. Biz onlar için köpek gibiyiz. Zaten burada kötü yaşıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

"BU OYUNU SİZ KAZANDINIZ"

Çocuğunun hasta olduğunu sigortası olmadığı için hastaneye her gidişinde 150 lira ödemek zorunda olduğunu anlatan Emir “Bu Erdoğan'ın siyaseti. Erdoğan bizi istemiyor, bizi göndermek istiyor. Jandarmalar bize sınırın öte tarafına gidin size yol açacağız diyor. Gidiyoruz Yunan polisi izin vermiyor, kelepçeliyor geri gönderiyor. Erdoğan Avrupa'yı tehdit etti. ‘Ya mültecileri gönderirim ya da para verin’ dedi. Kim kazandı, Erdoğan. Hem bizden kurtuldu hem para aldı" diyor.

Ne yapacaksınız sorusunu duyan Suriyeli Emir önce susuyor sonra ekliyor “Bu oyunu siz kazandınız, hayırlı olsun." İpsala Gümrük kapısında da durum hemen hemen aynı. Avrupa’ya geçmeye çalışan mültecilerin bir diğer adresi de burası.


Pazarkule sınır kapısında bekleyen mülteciler

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu Gazeteci Aziz Oruç’tan mesaj: Meslektaşlarımı dayanışmaya davet ediyorum

SONRAKİ HABER

Memurlara personel servisi uygulaması kalkıyor, toplu taşıma kartı geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...