26 Şubat 2020 12:57

TMMOB: Vanlı depremzelerin çadıra değil konteynere ihtiyacı var

Depremin vurduğu Başkale'de incelemelerde bulunan TMMOB Van İKK Dönem Sözcüsü İsmet Bilmez, bölgeye çadır değil konteyner gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İran'ın Hoy kentinde 23 Şubat’ta meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonucu can ve mal kaybının yaşandığı Van’ın Başkale ilçesine bağlı mahallelerde incelemelerde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK) heyetinde bulunan Dönem Sözcüsü İsmet Bilmez, mevsim koşullarına dikkat çekerek, bölgeye çadır değil konteyner gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre, TMMOB İKK olarak bütün bileşenlerden oluşan bir heyetin depremin vurduğu Gelenler, Özpınar ve Beğendik mahallelerini gezerek inceleme yaptığını dile getiren Bilmez, yapıların yüzde 95’inin yıkıldığını söyledi. Depremin vurduğu mahallelerde kullanılan yapı malzemesinin yüzde 96’sının kerpiçten oluştuğuna dikkati çeken Bilmez, “Çok az sayıda ev kullanılamaz durumda. Yapılan neredeyse yüzde 96’sı kerpiçten olan yapılardan oluşuyor. Dolayısıyla tamamıyla yıkılmış durumda. Köy haritadan silinmiş durumdaydı” dedi.

Depremzedelerin henüz barınma ihtiyaçlarının giderilmediğini dile getiren Bilmez, “Dağıtılan çadırlar mevsim koşullarına uygun değildir. Bu insanlara ilk elden konteynerlerin yönlendirilmesi gerekiyor. O çadırlar kış şartlarına uygun değildir. Orası geceleri eksileri bulan bölgelerdir. Bir an önce yetkililer, ısınma, barınma ve yiyecek, içecek ihtiyaçlarını hemen karşılamalı” dedi.

Kentin 2011 yılında yakıcı 2 depremle sarsıldığını hatırlatan Bilmez, “Karşılaştığımız manzara hiçbir önlemin alınmadığını gösteriyordu. Deprem gerçeğini tamamen hayatımızdan çıkarmışız gibi görünüyor. 2011 depreminden bu yana yapıların önem sırasına göre kentsel dönüşüm kapsamında dönüştürülmesi gerekiyordu. Ne yazık ki o gezdiğimiz köylerde yeni yapıya ve sağlıklı bir yapıya ulaşamadık” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstismarcı babaya Ekmek ve Gül'ün haberi üzerine soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

Adıyaman’da iki dağ keçisi öldürüldü: Avcılık koruma altındaki türleri yok ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...