25 Şubat 2020 11:28
Son Güncellenme Tarihi: 25 Şubat 2020 13:29

Muzaffer İlhan Erdost yaşamını yitirdi

Sol Yayınları'nın kurucusu ve sahibi Muzaffer İlhan Erdost, hayatını kaybetti. Erdost’un cenazesi yarın öğlen Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılacak törenin ardından defnedilecek.

Muzaffer İlhan Erdost | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sol ve Onur Yayınlarının sahibi, Yazar ve Yayıncı Muzaffer İlhan Erdost, tedavi gördüğü Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Kronik lösemiye bağlı beyincik kanamasından dolayı yaşamını yitiren Erdost’un cenazesi yarın öğlen Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılacak törenin ardından, 2013 yılında 55 yaşında kaybettiği yayıncı eşi Rana Erdost’un yanına defnedilecek.

Muzzaffer İlhan Erdost, 88 yaşında Kronik lösemiye bağlı beyincik kanamasından kaldırıldığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi yaşamını yitirdi. 

12 Eylül'de Mamak Cezaevi’nde öldürülen yayıncı İlhan Erdost'un ağabeyi olan Muzaffer Erdost, kardeşi İlhan’ın adını kendi adına eklemiş ve Muzaffer İlhan Erdost adını yazı ve kitaplarında kullanmaya başlamıştı.

Erdost, omurgasındaki eğrilik nedeniyle bir süredir rahatsızlık yaşıyordu. Son olarak 22 Şubat’taki Şekibe Çelenk’in cenazesine tekerlekli sandalye ile gelerek konuşma yapmıştı.

MUZAFFER İLHAN ERDOST KİMDİR? 

18 Eylül 1932’de Tokat Artova’da doğan Muzaffer İhan Erdost, öğrenimini Sivas ve Çorum’da tamamladı. Erdost, lise ikinci sınıftayken Sivas’ta çıkan “Ülke” adlı gazetede, Kemalettin Kamu ile ilgili bir incelemeyi yayımlayarak yazarlık yaşamına başladı. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunu olan Erdost'un “Seçilmiş Hikâyeler”, “Ufuklar” “Yücel” dergilerinde öyküleri, şiirleri ve yazıları yayımlandı.

Erdost, 1950’den başlayarak şiir, öykü, deneme ve eleştiriler yazdı. Evrim (1953- 54), Pazar Postası (1957-59), Ülke (1960), dergilerinde yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği de yapan Erdost, Ulus gazetesinde de çalıştı. 

1965 yılında kurduğu Sol Yayınları’nı, Türk Ceza Yasası’nın 142. maddesine aykırı eylemde bulunmaktan hüküm giydiği 1971 yılına kadar yönetti. 1971’de 142. maddeye aykırı eylemde bulunmaktan 37.5 yıl mahkumiyet alan Erdost, genel af yasasından yararlanarak cezaevinden çıktı. Yeniden yayıncılığa başlayan Erdost, kardeşi İlhan Erdost ile Sol ve Onur Yayınları’nda birlikte yayıncılığı sürdürdü.

Erdost, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Başkanlığı yaptı. İlhanilhan Kitabevi’ni işleten Erdost, aynı zamanda Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu kurucu üyesiydi.

Erdost’un yazıları Son Havadis, Cumhuriyet gazeteleri ile Hisar, Açık Oturum, Kaynak, Mavi, Yön, Türk Solu, Dost Ülke, Papirüs, Türkiye Yazıları, Edebiyat ve Eleştiri gibi dergilerde yayımlandı. Yazılarında Marksizm, Türkiye ve Osmanlı tarihi, tarım, faşizm ve demokrasi konularını inceledi. Sol Yayınları Marksizm’e dair birçok yapıt ve temel eseri yayımlayarak Türkiyeli okurla buluşturdu.

Erdost kardeşler, sahibi oldukları ve tasfiye halinde olan İlkyaz Basımevi’nde, “çok sayıda yasak yayın” bulunduğu iddiasıyla 7 Kasım 1980 günü Sıkıyönetim Komutanının emriyle gözaltına alınıp, Mamak Askeri Cezaevi’ne götürüldü. İlhan Erdost ve ağabeyi Muzaffer Erdost götürüldükleri Mamak’ta bir bloktan bir başka bloğa nakilleri sırasında, araca bindirilmeden, araç içerisinde ve araçtan indirildikten sonra dört kere dövdürüldüler, koğuşa alındıktan birkaç dakika sonra da İlhan Erdost hayatını kaybetti.

Erdost ailesi, Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne dava açmış, yapılan yargılama sonucu önce ağır hapis cezalarına çarptırılan sanıklar, daha sonra Askeri Yargıtay tarafından kararın bozulması sonucu 6 ay hapis cezası verildi. Muzaffer İlhan Erdost ve avukatları Nevzat Helvacı'ya Askeri Yargıtay'da bir hakim yarbay tarafından "Bu davada biz askeri savcılık olarak elimizden geleni yaptık, ama bu iş yukarıdan kotarıldı" sözleri söylenmişti.

Erdost, kardeşinin ölüm yıldönümü olan her 7 Kasım’da Sol ve Onur Yayınlarında kitapları yüze 50 indirimle okuyucuyla buluşturdu.

Muzaffer İlhan Erdost, kardeşi İlhan Erdost'un mezarı başında iken.

İNCELEME-ARAŞTIRMA-ELEŞTİRİ

“Türkiye Sosyalizmi” ve Sosyalizm (1969),
Türkiye Üzerine Notlar (1970),
Bilim ile Yazın Arasında (1984),
Osmanlı İmparatorluğu’nda Mülkiyet İlişkileri (1984),
Şemdinli Röportajı (1987),
Kapitalizm ve Tarım (1984),
Demokrasi ve “Demokrasi” (1989),
Adam İçin Türevler (Eskiz, 1990),
Ulus, Uluslaşma, Demokratikleşme (1991),
Bir Fotoğrafta Alt Yazı / İki 7 Kasım (1991),
Üç Şair / Nazım Hikmet, Cemal Süreyya, Ahmet Arif (1994),
Kanı Kanla Yıkamak-İnsan Hakları ve Türkiye (1994),
Faşizm ve Türkiye 1977 - 1980 (1995),
Türkiye’nin Yeni-Sevr’e Zorlanması Odağında Üç Sivas (1996),
İkinci Yeni Yazıları (1997),
Küreselleşme ve Osmanlı Devlet Modeli Makasında Türkiye (1998),
Yeni Dünya Düzenine Zorlanması Odağında Türkiye (1999),
Pandora’nın Bir Başka ‘Kutusu’ (2000),
Türkiye'nin Kararan Fotoğrafları (2003),
12 Eylül Turkaları (2004),
Azınlıklar Sorunu (2005),
Sosyalizmi Seviyorum (2007),
Türkiye 2009 (2009).

DERLEME

İlhan İlhan (Kardeşi İlhan Erdost hakkında yazılar ve şiirler, 1983)

ŞİİR

Havada Kalan Güvercin (1990)

ÖYKÜ

Ey Karanlık Mavi Güneş (1990)

ANLATI

Onu Anlat İşte (1989) 

(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

"Koronavirüse karşı küresel olarak mücadele edecek bir bilince ihtiyaç var"

SONRAKİ HABER

Çocuk istismarına karşı imza toplayan Elif: İyi şeyler yapmanın heyecanını yaşadım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...