07 Kasım 2018 08:10

Yayıncı İlhan Erdost anılıyor

Mamak Cezaevi’nde öldürülen yayıncı İlhan Erdost'un öldürülmesinin üzerinden 38 yıl geçti.

Fotoğraf: Turnusol

Paylaş

İlhan Erdost, ağabeyi Muzaffer Erdost ile 7 Kasım 1980'de gözaltına alınarak götürüldüğü Mamak Askeri Cezaevi'nde dövülerek öldürüldü.

38 YILDIR UNUTULMADI

İlhan Erdost öldürülmesinin 38. yılında Ankara Karşıyaka Mezarlığı 2. kapı, 19 M’deki gömütü başında anılıyor.

Aynı gün Sol ve Onur yayınevlerinden yayımlanmış kitaplar yüzde 50 indirimli olarak İlhan Kitapevi’nde (Karanfil Sokak. No:30/3, Kızılay/Ankara) okurlara sunulacak.

İLHAN ERDOST MAMAK’TA DÖVÜLEREK ÖLDÜRÜLDÜ

Erdost kardeşler, sahibi oldukları ve tasfiye halinde olan İlkyaz Basımevi’nde, “çok sayıda yasak yayın” bulunduğu iddiasıyla 7 Kasım 1980 günü Sıkıyönetim Komutanının emriyle gözaltına alınıp, Mamak Askeri Cezaevi’ne götürüldüler. İlhan Erdost ve ağabeyi Muzaffer Erdost götürüldükleri Mamak’ta bir bloktan bir başka bloğa nakilleri sırasında, araca bindirilmeden, araç içerisinde ve araçtan indirildikten sonra dört ere dövdürüldüler, koğuşa alındıktan birkaç dakika sonra da İlhan Erdost hayatını kaybetti.

Erdost ailesi, Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne dava açtı. Yapılan yargılama sonucu önce ağır hapis cezalarına çarptırılan sanıklar, daha sonra Askeri Yargıtay tarafından kararın bozulması sonucu 6 ay hapis cezası verildi.

‘BU İŞ YUKARIDAN KOTARILDI’

Muzaffer Erdost ve avukatları Nevzat Helvacı'ya Askeri Yargıtay'da bir hakim yarbay tarafından "Bu davada biz askeri savcılık olarak elimizden geleni yaptık, ama bu iş yukarıdan kotarıldı" sözleri söylendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sözcü gazetesi davası 12 Mart'a ertelendi

SONRAKİ HABER

Saldırıya uğrayan 10 Ekim Ankara Gar Katliamı anıtı yenilendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...