25 Şubat 2020 13:25

Muzaffer İlhan Erdost’un ardından: Kalbimizin en kardeş yerinde

Yazar ve Yayıncı Muzaffer İlhan Erdost’un yaşamını yitirmesinin ardından PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral ve Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri C. Hakkı Zariç, Evrensel'e konuştu.

Fotoğraf: Derya Kaya

Paylaş

Sol ve Onur Yayınlarının Sahibi, Yazar ve Yayıncı Muzaffer İlhan Erdost’un yaşamını yitirmesinin ardından PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral ve Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri C. Hakkı Zariç, Evrensel'e açıklamalar yaptı.

"BİRKAÇ KUŞAĞI BESLEDİ"

PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral: Muzaffer Erdost, İlhan Erdost... İkisi bir bütündü bizler için... İnsan hakları savunucusu iki nefer... Her tür haksızlığa, baskıya, sömürüye direnen iki sosyalist... 12 Eylül faşizmi, İlhan Erdost’u, birçok başka genç gibi Mamak işkence merkezinde yok edince, Muzaffer Erdost onun adını da yaşatmak üzere kendisininkine ekledi. İleri görüşlü gerçek bir aydındı. Dergiciydi, editördü ama aynı zamanda iyi bir şairdi... İkinci Yeni Şiir hareketinin isim babası diye bilinir. Uzun yıllar boyunca Sol-Onur yayınlarında çıkardığı Marksist kitaplarla olsun; kendi yazdığı şiir, öykü, deneme, eleştiri yazılarıyla olsun birkaç kuşağı besledi. Işık içinde uyusun.

"İNSAN OLMANIN VE SOSYALİZMİN ONURUNU KORUDU"

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri C. Hakkı Zariç: Çalışkanlığı ve uzlaşmazlığıyla örnek bir insandı Muzaffer İlhan Erdost. 12 Eylül zindanlarının postallarına rağmen insan olmanın ve sosyalizmin onurunu korudu. Yitirilmiş kardeşimizin adını adına ekleyip sürdürdü yaşamını ve hepimiz adına taşıdı İlhan’ın adını. İkinci Yeni’nin isim babası olmasının yanı sıra şiirimize kattığı eleştirel değer onu şimdiki ve gelecek zamanda güvenilir bir kaynak kılacaktır kuşkusuz. Sol Yayınları’ndan hayatımıza kattıkları, büyüyüp serpilmemiz ve varlık nedenimizi oluşturduğumuz zamanlarda hep yanı başımızda oldu. Başımız her sıkıştığında Muzaffer İlhan Erdost’un yazdığı ya da yayımladığı bir metne uzandı elimiz. Kalbimizin en kardeş yerinde ve İlhan adına da yaşatacağız onu. Saygıyla...

Ölümünün ardından sosyal medyada çok sayıda kişi, Erdost'la ilgili paylaşımlarda bulundu. 

İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi: Muzaffer İlhan Erdost’u bugün kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. İHD’nin kuruluş çalışmalarının her aşamasında yanımızda olan, #İHD Ankara Şubesimizin de kurucu başkanı olan Erdost'un cenazesi yarın öğlen namazını müteakiben Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecektir.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: Bizleri Marksist klasiklerle buluşturan, kardeşi cezaevinde gözlerinin önünde öldürülen, kardeşinin acısını yüreğinde eksiltmeyen sevgili Muzaffer İlhan Erdost yaşama gözlerini yumdu. Ailesine sabırlar dilerim. Saygıyla..

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Yazar Muzaffer (İlhan) Erdost edebiyat ve yayın dünyasının tutkulu bir emekçisi, sol dünya görüşünün yılmaz bir savunucusuydu. Kendisi bugün, 87 yaşında aramızdan ayrıldı. Allah'tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı dilerim.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Yaşamını insan hakları savunuculuğuna adayan Muzaffer İlhan Erdost’u yitirmek çok acı. Mücadelesi hiç unutulmayacak...

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Bize kazandırdığı eserlerle, hayatına düşen acılarla anılacak. Demokrasi mücadelemizde yanımızda olacak Muzaffer İlhan Erdost.

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Sanayinin Sorunları" raporu yayımlandı: Türkiye ekonomisine güven yok

SONRAKİ HABER

Sağlık işçisi mektubu: Bir koyundan bir post çıkar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...