24 Şubat 2020 12:54

İdlib’de adım adım savaş: 50 araçlık konvoy gönderildi

Türkiye'nin gözlem noktalarının gerisine çekilmesi için verilen süre dolmak üzere. Ancak Türkiye, İdlib'den çekilmek bir yana yeni konvoy gönderdi.

Fotoğraf: Cem Genco/AA

Paylaş

Türkiye’nin, Suriye’de İdlib gerginliği azaltma bölgesi gerisine çekilmesi için verilen sürenin sonuna yaklaşılırken Erdoğan hükümeti, çekilmek bir yana askeri sevkiyata devam ediyor. 5 Mart’ta yapılacak zirve öncesi Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait yaklaşık 50 araçlık bir konvoyun İdlib bölgesine girdiği bildirildi. Suriye Milli Ordusu (SMO) mensuplarının da TSK’ye eşlik ettiği belirtildi.

Ayrıca, Rudaw’ın geçtiği habere göre Suriye ordusu İdlib’in güneyinde TSK konvoyuna saldırdı ve beş askeri yaraladı. Reuters haber ajansı da geçtiği haberde, pazar günü İdlib’deki bir TSK konvoyunun Suriye ordusu tarafından ağır silahlarla vurulduğunu ve yaralı TSK askerlerinin olduğunu yazdı. Bölgedeki cihatçı gruplara yakınlığı ile bilinen Suriye Gözlemevine dayandırılan haberde, Suriye ordusunun konvoyu kuzeye doğru geri çekilmeye zorladığı belirtildi.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

İdlib’in güney kırsalındaki el-Bara kasabasında Suriye ordusu ile cihatçılar arasındaki çatışmalar da sürüyor. Şarkul Avsat sitesinin yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suriye ordusunun el-Bara kasabasına yönelik saldırısında beş askeri yaralandı.  Haberde, söz konusu saldırının, TSK’ye ait zırhlı araç ve tank taşıyan 65 araçlık konvoyun el-Bara’dan İdlib’in güney kırsalındaki İhsem kasabasına girdiği esnada gerçekleştiği belirtildi. Kaynaklar, Rus savaş uçaklarının konvoyun hareket güzergahını hedef alması sonucu TSK’ye ait konvoyun çekildiği bilgisini de verdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise İdlib’in doğu kırsalında Suriye ordusuna ait noktaların Türk kuvvetleri ve muhalif güçlerin topçu atışına maruz kaldığını ve taraflar arasında çatışma yaşandığını bildirdi. SOHR, Rus savaş uçaklarının İdlib’in güneyindeki cihatçı grupları hedef aldığını da belirtti.

DPA’ya demeç veren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Komutanı Tuğgeneral Fatih Hasun da, savaş uçaklarının İdlib’in güney kırsalındaki Zaviye Dağı’ndaki Josef köylerini bombaladığını söyledi.

Hasun, İdlib’in güney ve doğu kırsalındaki Erbain Dağı, Sermin ve Kminas bölgelerinin cumartesi gününden beri vurulduğunu belirtti.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise ordu güçlerinin, Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) ve ona bağlı grupların İdlib’in güney kırsalındaki Kafr Nabl, Fatira ve Maar Zeyta köylerindeki hareketlerini izlediğini bildirdi.

ŞUBATIN BAŞINDAN BU YANA 16 ASKER HAYATINI KAYBETTİ

İdlib bölgesinde Suriye ordusu tarafından atılan bombalar sonucu 16 asker hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile Suriye sınırının sıfır noktasındaki birliklerde incelemelerde bulunmuştu. Bakan Akar, burada ilk olarak Ordu Taktik Komuta Yeri’ni ziyaret edip harekat merkezindeki harita üzerinde bölgedeki son duruma ilişkin bilgi almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib’de devam eden çatışmalar için ‘savaş’ ifadesini kullanmıştı.

5 MART’TA ZİRVE YAPILACAK

İdlib’deki gelişmeleri görüşmek üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel  5 Mart’ta İstanbul’da yapılacak olan dörtlü zirvede bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin Türkiye ile Rusya’nın üzerinde uzlaştığı Soçi Mutabakatı’nda belirlenen gerginliği azaltma bölgesi dışına çekilmesi için şubat ayı sonuna kadar süre tanımıştı. Erdoğan, 19 Şubat günü partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada İdlib’de rejim güçlerine karşı askeri operasyonun “an meselesi” olduğunu kayda geçirmişti.

SURİYE ORDUSU BEŞ KÖYÜ DAHA KONTROL ALTINA ALDI

SURİYE resmi haber ajansı SANA, Suriye ordusunun İdlib’in güneyinde bulunan beş köyü cihatçılardan kurtardığını duyurdu. İdlib’in güney kırsalındaki Şeyh Mustafa, El Nakir, Kefir Sicne, Arenbe ve Satuh el Deyr köylerinin Suriye ordusu tarafından kontrol altına alındığı bildirildi.

AA: RUS UÇAKLARI İDLİB’İ VURDU

Anadolu Ajansı (AA), İdlib’de Rus savaş uçaklarının yerleşim bölgelerine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.  AA, savaş uçaklarının İdlib’in güneyindeki Kefrenbil, Ken Safra, Ihsem beldeleri, Sufuhun, Hazarin, Kefer Nübbül, Kefer Uveyd, İnnib, Bsenkul, Cuzef, Has, Bara, Marhurme, Deyr Sümbül, Binin köyleri ile Halep’in batı kırsalındaki Daret İzze ilçesine bağlı, Kefer Nuran ve Cine köylerini vurduğunu duyurdu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gezi Parkı davası gerekçeli kararı açıklandı: Osman Kavala'yla ilgili delil yok

SONRAKİ HABER

Alevi kurumlarından AABK Onursal Başkanı Turgut Öker’in duruşmasına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...