24 Şubat 2020 08:04 Güncelleme: 24 Şubat 2020 09:14

Habaş'ta patron toplu sözleşmeyi uygulamamak için işçilere baskı uyguluyor

İzmir Aliağa'da kurulu Habaş'ta patronun kıdemli işçilere dönük sendika ve işten ayrılması için yaptığı baskılar sürüyor. Sendika baskılara sessiz kalırken işçiler eylem çağrısı yapıyor.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Aliağa’da kurulu Habaş Demir Çelik fabrikasında kıdemli işçilere dönük işten ve sendikadan istifa baskısı sürüyor. Toplu sözleşmenin imzalanması sonrası ücretleri 4 bin 200 liranın üzerine çıkan işçilerin bazıları işten atılırken; mart ayında alınacak zamla ücretleri 4 bin 200 liranın üzerine çıkacak işçilere ise sendikadan istifa etmesi ve düşük ücretle çalışmaya devam etmesi için baskı uygulandı. Bu süreçte 50 civarında işçi işten atılırken; emekliliğine 3-5 yıl kalmış yaklaşık 200 işçiye de zamsız çalışmaları ya da işten ayrılmaları için baskı uygulanıyor. Kıdemli işçilere çalışmaya devam etmelerinin koşulu olarak sadece mart zammından değil; iki yıllık tüm zamlardan vazgeçmeleri dayatılıyor.

SENDİKA SESSİZ, İŞÇİLER TEPKİLİ

Türk Metal Sendikası baskı ve işten atmalara karşı uzun süre sessiz kalırken; işçiler sendikanın derhal harekete geçmesini istiyor. İşten atmalar başladığında sendikaya haber verdiklerini söyleyen işçiler, “Gelin fabrikaya işten atmaları ve baskıları durdurun, dedik. Bize yanıt vermediler” dedi. Sendikacıların kendilerini “Hakkınızı mahkemede arayın” diyerek başından savdığını iddia eden işçiler, “O saatten sonra sendikaya zaten tepki oluştu ve kaderimize terk edildik” dedi.

Sendikacıların patronun çağrısı üzerine bu sabah fabrikaya gelmesine de tepki gösteren işçiler, “Sendikacılar biz çağırınca gelmediler, müdür çağırınca geldi. İçerde pazarlık yapıyorlar. Bize bilgi vermiyorlar. Üç kuruş zammı zehir ediyor" diyerek patrona ve sendikaya tepki gösterdi.

İŞTEN ATMALAR SIRASINDA SENDİKA BUHAR OLDU

İşten çıkarma sürecinde sendika temsilcilerinin de adeta buhar olarak ortadan kaybolduğunu söyleyen işçiler, “Böyle sendika olmaz, sendikacı da temsilci de. İşe yaramaz sendikacılar patronla pazarlık derdinde” dedi. Sendikanın pasif tutumunun patrona cesaret verdiğini de söyleyen işçiler, “İşten atmalar ve ücret baskısı durdurulmalı. Bunu ne Aliağa Temsilciliği ne de İzmir Şube Başkanı yapabilir. Genel başkan gelip fabrikada sendikanın otoritesini sağlamalı. İşten atmaları durdurup, atılan arkadaşları geri aldırmak için de eylemler yapmalıyız. Yoksa Habaş'ta 3 bin 500 lira üzerinde maaş alan kimse kalmayacak” diye konuştu.

Öte yandan bu sabah saatlerinde sendika ile patron temsilcileri arasında başlayan görüşme de öğle saatlerinde sona erdi. Ancak görüşmenin ardından işçilere herhangi bir açıklama yapılmadı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam