23 Şubat 2020 16:10

Fransız savaş gemisi "Charles De Gaulle" Kıbrıs’a demirledi

Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rantının paylaşımı konusunda uluslararası siyasi gerilim, askeri gerilime dönüşüyor.

'Charles De Gaulle' adlı savaş gemisi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rantının paylaşımı gerilimi büyüyor. Fransa’nın Kıbrıs’a (Kıbrıs Cumhuriyeti) gönderdiği savaş gemisi "Charles De Gaulle" Limasol Limanı’na demirlerken ABD de bölgede bir askeri üs inşa etmeye başladı.

DHA’nın haberine göre, Limasol Limanı’na demirleyen gemiyi Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile Savunma Bakanı Savvas Angelidis ziyaret etti. Anastasiadis, Fransa’nın “gerginlik yaratmak isteyenlere açık bir mesaj verdiğini” söyledi.  Anastasiadis, ayrıca, “Türkiye saldırgan tavrını sürdürüyor. Askeri tehditlerde bulunuyor. Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi içinde yasa dışı sondaj çalışmaları yapıyor. Mağusa’nın tellerle örülü bölgesi (Kapalı Maraş) için tehditlerde bulunuyor. Libya ile yasa dışı bir memorandum imzaladı” ifadelerini kullandı.

"Charles De Gaulle" adlı savaş gemisinde, bin 200 bahriyeli, 600 deniz piyadesi ve deniz kuvvetleri personeli, 20 Rafale Marina savaş uçağı, iki adet erken uyarı sistemiyle donatılmış Hawkeye E2-C radar uçağı, bir adet Caiman helikopteri ve iki adet Dauphin Pedro helikopteri bulunuyor.

ABD, ÜS İNŞA EDİYOR

Öte yandan, ABD’de İngiltere’nin bölgede bulunan Ağrotur Üssü’nde askeri üs inşa ettiği bildirildi. Üssün yaklaşık 10 bin metrekare büyüklüğünde olduğu ve ABD’nin bölgedeki “savaş faaliyetlerine ev sahipliği yapmasının planlandığı” belirtildi.

Kıbrıs medyası, ABD ile Türkiye arasındaki gergin ilişkilerin ABD’nin Türkiye’deki İncirlik Üssü’nün kapanmasına yol açması durumunda, üssün buraya taşınması için planlanmakta olduğunu ileri sürdü. ABD’nin, Baf havaalanında da 350 askeri bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bekçilere polis yetkisi veren teklif, hafta içi Meclis Genel Kurulunda görüşülecek

SONRAKİ HABER

5 milyonu aşkın kişi 2019'da kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...