23 Şubat 2020 15:58

Bekçilere polis yetkisi veren teklif, hafta içi Meclis Genel Kurulunda görüşülecek

Bekçilere gözaltı ve kimlik sorma yetkisi veren kanun teklifi, hafta içi Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.

Fotoğraf: Can Erok/DHA

Paylaş

Yargının “Bekçi kimlik soramaz” kararları üzerine harekete geçen AKP, bekçilere gözaltı ve kimlik sorma yetkisi veren kanun teklifi bu hafta açılacak Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Söz konusu teklif, insan hakları örgütleri, polis devleti uygulamasının bekçilikle pekiştirileceği için eleştiriliyor.

ŞERHE RAĞMEN KOMİSYONDAN GEÇTİ

Genel Kurulda, "Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Teklifi"nin yasalaşmasının ardından tepki gösterilen "Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi"nin görüşmelerine başlanması bekleniyor. İnsan hakları örgütlerinin polis devleti uygulaması bekçilikle pekiştirdiği eleştirisini getirdiği ve daha önce de yargının “Bekçi kimlik soramaz” kararları üzerine harekete geçen AKP, bekçilerine gözaltı ve kimlik sorma yetkisi veren kanun teklifi Meclis İçişleri Komisyonundan muhalefetin şerhine rağmen geçti. Bekçilere geniş yetkiler veren kanun teklifine şerh koyan CHP ve HDP, teklifin belirsiz tanımlarla bekçileri geniş yetkilerle donattığını belirtti. CHP ve HDP, özellikle silah kullanma yetkisi ve bekçi adaylarında aranacak şartlar konusunda uyardı.

YARGI: BEKÇİLER KİMLİK SORAMAZ

İzmir Bornova’da iki genç ve mahalle bekçileri arasında yaşanan tartışma yargıya taşınmıştı. Davaya bakan İzmir 35. Asliye Mahkemesi, emsal bir karar vererek, iki gence bir saat içerisinde iki defa kimlik kontrolü yapmak isteyen bekçileri haksız bulmuştu. Kararda, “Görevi vatandaşın huzurunu sağlamak olan görevlinin, makamını vatandaşın huzurunu bozmak için kullandığı belirlenmiştir” ifadelerine yer verilmişti. Vatandaşın tahrik edildiğini belirten mahkeme, “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” hükmüne varmıştı.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE TEKNİK DÜZENLEMELER KANUNU TEKLİFİ DE GÖRÜŞÜLECEK

Anadolu Ajansının geçtiği habere göre, hafta içi TBMM Genel Kurulu, 25 Şubat’ta toplanarak 27 maddelik "Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Teklifi"nin görüşmelerine başlayacak. Düzenleme, piyasaya arz edilmesi hedeflenen, arz edilen, piyasada bulundurulan veya hizmete sunulan tüm ürünleri kapsayacak. Teklife göre, AB üyesi ülkeler dışındaki ülkelere ihraç edilen veya ihracı hedeflenen ürünler bu düzenleme kapsamı dışında olacak.

KOMİSYONLARLAR TOPLANIYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, yarın toplanarak ekonomiye ilişkin “torba kanun teklifini" ele alacak. Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, KOBİ’lerin desteklenmesi için kredi garanti kuruluşlarına sağlanan kaynağın 35 milyar liraya çıkarılması, illegal bahis ve şans oyunlarının katalog suçlar kapsamına alınması, gazilere ikinci maaş bağlanması, doğal afetlerde doğal gaz ve elektrik borçlarının ertelenmesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü taşınmazlarında kira borcu olanlara 3 ay süre tanınması, yivsiz tüfek, spor ve nişan tüfeği ile tabancaları izinsiz üretenlere yönelik hapis cezasının artırılması gibi düzenlemeleri içeriyor.

İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, 25 Şubat’ta toplanacak. Toplantıda, Göç ve Uyum Alt Komisyonu ile Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi temsilcileri, mültecilerin adalete erişimi, sahada yaşanan sorunlar ve baroların konuya ilişkin tecrübeleri konusunda sunum yapacak.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun, 27 Şubat’ta toplantısında, Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumu ile Elazığ Ceza İnfaz Kurumları inceleme raporları görüşülecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Patronlara "SGK teşviki" 2020 sonuna kadar uzatıldı

SONRAKİ HABER

Fransız savaş gemisi "Charles De Gaulle" Kıbrıs’a demirledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa