17 Şubat 2020 14:31

Dersim’de iptal edilen HES projeleri yeniden dava konusu yapılmayacak

Ankara 10. İdare Mahkemesi, Dersim’de iptal edilen baraj ve HES projelerinin yeniden dava konusu yapılamayacağı yönünde karar verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara 10. İdare Mahkemesi Dersim’de Munzur üzerinde yapılması planlanan ancak iptal edilen Konaktepe Barajı ve HES projelerini yeniden dava konusu yapılamayacağını hükmetti. Munzur Özgür Aksın Meclisi adına açıklama yapan Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Munzur’u korumaya devam edeceklerini söyledi.

Dersim’de Munzur üzerinde yapılması planlanan ancak iptal edilen Konaktepe Barajı ve HES projelerini yeniden dava konusu yapılmasını Ankara 10. İdare Mahkemesi ret etti. Konuyla ilgili Dersim Konferans Salonunda düzenlenen açıklamaya Munzur Özgür Aksın Meclisi bileşenlerinin yanı sıra Dersim Belediyesi Başkan Yardımcısı Canan Ay, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin katıldı. Açıklamayı Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül okudu.

BARAJ VE HES PROJELERİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Munzur Vadisi üzerinde devlet kurumlarının geçmişten beri planladığı baraj projelerine karşı Dersim halkının mücadele ettiğini söyleyen Sarıgül, gelinen aşamada da hukuksal mücadele ile baraj projelerinin iptal edildiğini söyledi.

TEKRAR DAVA KONUSU YAPILMAK İSTENDİ

Konaktepe Barajı ve HES projelerinin Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından 2 Kasım 2018 tarihinde iptal edildiğini hatırlatan Sarıgül, ancak medyada yer alan haberlerde mahkemece yeniden keşif kararının alındığının belirtildiğini söyledi. Bunun üzerine o dönem Munzur Özgür Aksın Meclisi olarak yaptıkları açıklamaya dikkat çeken Sarıgül, “Munzur Vadisi Milli Parkı'nda Baraj ve HES Yapımına Onay veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 18/04/2011 tarihli Üstün Kamu Yararı kararının Av. Barış Yıldırım tarafından açılan dava kapsamında Ankara 3. İdare Mahkemesinin kararı ile iptal edildiğinden yeni bir hukuksal durumun bulunmadığı, Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I - Konaktepe HES II Projesi'ne dair yapılan keşif açıklaması için ise Munzur Vadisi Milli Parkı’nda Baraj ve HES yapımına onay veren Üstün Kamu Yararı Kararı Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş.’nin de bizzat müdahil olduğu davada Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğinden anılan proje için yeniden keşif kararı alınmasının hukuka aykırı olduğu belirtilmişti” dedi.

MAHKEME DAVA AÇMADI

Gelinen aşama itibariyle Ankara 10. İdare Mahkemesinin söz konusu baraj ve HES projelerine dair kendilerini teyit eden bir karar verdiğini söyleyen Sarıgül, mahkemenin iptal edilmiş baraj ve HES projeleri için yeniden keşif yapılamayacağını ve dava konusu edilemeyeceği kararı aldığını dile getirdi.

Munzur’u maden projelerine, insan baskısına ve atıklara karşı korumaya devam edeceklerini söyleyen Sarıgül, “Dersim’de ekoloji mücadelesi yürüten ve Dersim’in tarihine, kültürüne ve inancına sahip çıkan tüm kurum ve aktivistleri ‘Munzur Özgür Aksın’ meclisi çatısı altında mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dr. Özpek: Türkiye, İdlib'de Rusya ile asimetrik ilişkisinin bedelini ödüyor

SONRAKİ HABER

Hukuk öğrencisi Öykü A.'ya cinsel saldırıda bulunan Avukat M.K'nin dosyası kabarık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...