25 Eylül 2019 09:23

Munzur için ortak karar: Canlı türlerinin yaşaması için arıtmaya ihtiyaç var

Munzur Özgür Aksın Meclisi bileşenleri Dersim’deki çevre sorunlarına dikkat çekmek ve gerekli adımları atmak için toplantı düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Serpil BERK
Dersim

Dersim’de yan yana gelen 36 kurum çevre sorunlarına çözüm yolu bulmaya çalışacak. Evrensel’e görüş veren kurum temsilcileri, çevre mücadelesinin yerellere taşınması anlamında önemli bir adım atıldığının altını çizerek, Munzur suyunda canlı türlerinin yaşaması için acilen arıtma tesisine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Munzur Özgür Aksın Meclisi bileşenleri Dersim’deki çevre sorunlarına dikkat çekmek ve gerekli adımları atmak üzere Ovacık ilçesinde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya ilçedeki kurumlar, köy muhtarlarının yanı sıra meclis bileşenleri Akpazar, Hozat ve Ovacık belediye başkanları da katıldı.

Toplantıda oluşturulan komisyonla Ovacık ilçesinin biyolojik arıtma tesisi ihtiyacı için gerekli başvuruların yapılması kararının yanı sıra madenler konusunda hazırlanacak broşürle halkı bilgilendirmek, Munzur gözelerinin 2 bin metre içerisinde her türlü yapılaşmaya karşı olmak gibi kentteki çevre mücadelesinin önemli birçok konusuna dair kararlar alındı.

"ORTAK MÜCADELE EDECEĞİZ"

Toplantıya katılanlardan Dersim Baro Başkanı aynı zamanda Munzur Özgür Aksın Meclisi sekretaryasında yer alan Avukat Kenan Çetin, toplantıya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “4 ana gündem üzerinden bir araya geldik. Öncelikle Ovacık ilçesinin biyolojik arıtma tesisi için karar alındı. Buna dair de oluşturulacak komisyonla Sunap’a (İller bankası) başvuru yapma ve buradan tesis için fon isteme, Çevre Bakanlığıyla gerekirse yurt dışında bu konuda yardımcı olacak yerlerle de görüşülüp destek istenecek. Jeopark konusu epeydir konuşuluyor. Buna dair aldığımız karar ise doğamızın korunması ve turizm konusunda ihtiyatlı davranma. Munzur Gözelerindeki yapılaşmaya karşı ise gözelerin 2 bin metre içerisindeki her türlü yapılaşmaya karşı bir tutum sergileme kararı alındı. Kentte bulunan 145 maden sahasına ilişkin bilgilerin yer aldığı bir broşür hazırlanacak. Meclis toplantılarını yerellerde de yapma şeklinde aldığımız ortak bir karar vardı. Bu toplantımıza yerel temsilcilerin katılımı çok olumluydu. Bundan sonra ilçelerde bu toplantıları yapma ve oradaki halkla birlikte çevre sorunlarına dair ortak bir mücadele alanı oluşturmak konusunda bir adım attık. Bundan sonra hem ilçelere hem de köylere giderek bu ortaklaşmayı sağlayacağız.”

"KİRLİKLİKTEN SU EKOSİSTEMİ BOZULUYOR"

Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım ise girişim olarak uzun süredir biyolojik arıtma tesisi yapımı konusunda çağrı yaptıklarını ifade ederek, “Bu konunun toplantı gündemine alınması önerisini yaptık. Yıllardır Munzur Vadisinin temel kaynak değeri durumundaki Munzur suyunun ve yan kollarının kirliliğe karşı biyolojik çeşitliliğinin korunması maksadıyla, akarsuyun doğrudan içinden geçtiği Ovacık ilçesinde biyolojik atık su arıtma tesisi inşa edilmesi çağrısı yapıyorduk. Zira başta Ovacık ilçesinin olmak üzere, suya komşu köylerin atık su arıtma tesisi yok. Dolayısıyla bütün atıklar kanalizasyon sisteminden akarsuya boşaltılıyor. Bu da su ekosisteminin bozulmasına sebep oldu. Bundan kaynaklı olarak alabalık belli bölgelerde üreyemiyor, su samurları, dağ keçileri, vaşak çeşitli canlı türleri de bu sudan içiyor. 2017 yılında örneğin Pülümür Çayı’ndan su içen dağ keçileri yüksek miktarda telef olmuştu. Bunun önüne geçebilmek maksadıyla acilen atıkları bertaraf edecek tesise ihtiyaç var. Sadece biyolojik arıtma tesisi değil katı atık tesisine de ihtiyaç var çöpler için” diye konuştu.

"CANLILARIN YAŞAM HAKKI BİRLİKTE SAVUNULMALI"

Çevre sorununun insanın sorunu olduğunu belirten Yıldırım, “Doğrudan bu meselenin merkezinde sadece su samuru, vaşak ya da dağ keçisi yok, insanda var. Görüyorsunuz Ergene, Bakırçay, Büyük ve Küçük Menderes kirlilikten dolayı yok edilmiş durumda. Bu doğrudan insan sağlığını ve yaşam hakkını da engelliyor. Dolayısıyla Ovacık ilçesinde bu toplantıyı yapmak insanların temel sorunlarından biri haline gelen çevresel meseleler konusunda insanın hem kendi hem de diğer canlıların yaşam hakkını birlikte savunması noktasında anlamlı bir adımdır. Sorunun kaynağı olan Ovacık ilçesinde bu sorunların dile getirilip o noktada örgütlenmesi son derece önemli” diye konuştu.

"ARITMA PROJESİ HAYATİ ÖNEME SAHİP"

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise arıtma tesisinin bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Arıtma tesisinin maliyeti yüksek olduğu için belediye bütçesinden karşılayamıyoruz. Maliyeti yaklaşık olarak 8 ila 10 milyon arasında. Yıllık geliri 3 milyon olan Ovacık’ın 50 yıl borçlanması demek bunu yapmak. Hayati öneme sahip olan bu projenin desteklenmesini istiyoruz. Munzur aynı zamanda insanlık mirasıdır. Yaklaşık olarak 36 kurumla yan yana geldik, arıtma tesisi konusunda hem fikir olduk. Arıtma tesisi olmazsa olmaz bir konu bizler için. Pprojenin gerçekleşmesi için başta siyasi partiler olmak üzere uluslararası anlamda girişimlerimiz olacak. Arıtma tesisinin olmaması, geri dönüşümü olmayan tahribatlara neden olacak. Doğamızı, suyumuzu koruyup geleceğe taşımak için birlik olmamız gerekiyor” diyerek çağrıda bulundu.

 

ÖNCEKİ HABER

CHP’den 'Yargı Paketi'ne pasaport şerhi

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizde domuz eti yiyenler var; asla müdahale etmedik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...