17 Şubat 2020 10:37
Son Güncellenme Tarihi: 18 Şubat 2020 10:14

Emek ve demokrasi güçleri Gezi'ye sahip çıktı: Gezi milyonlardır

Adana, Kocaeli, Dersim ve Balıkesir'de emek ve demokrasi güçleri Gezi davası öncesi açıklama yaptı: Tarihi yeniden yazmaya çalışanlara inat gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz.

Adana | ARŞİV / Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gezi davasının yarın görülecek olan 6'ncı duruşması öncesi Adana ve Kocaeli'de emek ve demokrasi güçleri yaptı, “Hakikati baskılayıp tarihi yeniden yazmaya çalışanlara inat, gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz” dedi.

Adana Emek ve Demokrasi Güçlerinin Heykelli Park’ta yaptığı açıklamaya DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası, Adana Barosu, Emek Partisi, HDP, CHP, ESP, Halkevleri katıldı.  

Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu'nun müebbet, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin ise 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle yargılandığı Gezi davasında sona doğru yaklaşılırken Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Gezi eyleminin meşru olduğunu belirterek bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, meselenin sadece yargılananların meselesi olmadığını belirterek “AKP'nin bu davadan beklentisi muhalefeti sindirmek ve korkutmaktır. Hukuk da buna alet olmuştur. Gezi'de yargılanması gerekenler arkadaşlarımızı aramızdan alanlar, sakat bırakanlardır. Gezi her zaman demokrasi tarihinde ak bir sayfa olarak duracak. Gezi direnişinin suçla ilişkilendirilmesine izin vermeyeceğiz. Karanlık gider, Gezi kalır” dedi.

“8 GENÇ HAYATINI KAYBETTİ, BİNLERCE KİŞİ SAKAT KALDI”

Yargılamanın siyasi iktidarın Gezi direnişini dış güçlerin oyunu, darbe girişimi olarak değerlendirmesi yaklaşımına paralel bir anlayışla sürdürüldüğüne dikkat çeken İmrek, “Topluma ‘susun, haklarınızı aramayın, Kanal İstanbul’u, kent meselelerini, doğanın canına okunmasını bırakın, insan hakları meseleleri ile uğraşmayın, itaat edin, etmiyorsanız itiraz etmeyin’ mesajı veriliyor” dedi.

"SUÇLU ARANIYORSA GENÇLERİN ÖLÜMÜNDE ARANMALIDIR"

Kendilerinin de Gezi eylemlerinde olduklarını dile getiren İmrek, “Gezi eylemlerine katılmakla onur duyduk. Gezi, halkın vicdanında bir yer etti. Ortada şiddet içeren bir eylem de yok. Ortaya konulan eylemler, basın açıklamaları, barış, kardeşlik, demokrasi istenen barışçıl etkinliklerdi. Esas şiddet uygulayan güvenlik güçleriydi, polisti; 8 tane gencimizi, çocuğumuzu kaybettik, binlerce kişi sakatlandı. Bir suçlu aranıyorsa Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım’ın, Hasan Ferit Gedik’in ve Ahmet Atakan'ın ölümünde aranmalıdır” dedi.

“PERVASIZLIKLARI HUKUKSUZLUKTAN BESLENİYOR”

Siyasi iktidarın hâlâ Gezi ruhundan korktuğunu ifade eden İmrek, “Korkmakta haklılar. Gördüler ki biz bir araya geldiğimizde karanlığa dur diyebiliyoruz. Gördüler ki plastik mermiler, biber gazları, gözaltılar, tutuklamalar hiçbirimizi korkutamıyor. Onlarca arkadaşımızın gözlerini kaybetmesinin, binlercesinin yaralanmasının, faillerin ve azmettirenlerin cezasız bırakılmasının böylesi bir kuralsızlıktan beslendiğine şahit olduk. Ethem Sarısülük'ü, Medeni Yıldırım'ı hedef alarak vuran jandarma ve polis kurşunları, Ali İsmail'e atılan ölümcül tekmeler, Ahmet Atakan'a, Berkin Elvan'a atılan biber gazı fişekleri, Hasan Ferit Gedik'i vuran mafya bozuntusu, Mehmet Ayvalıtaş'ı bizden alan pervasızlık bu hukuksuzluktan güç alıyor” dedi.

(Adana/EVRENSEL)


KOCAELİ: HEPİMİZ GEZİ'DEYDİK

Kocaeli’de HDP, Emek Partisi, Sol Parti, SYKP ve Halkevleri, Gezi davası öncesi açıklama yaptı, "18 Şubat günü yüreğimiz de aklımız da Silivri'de dostlarımızla. Çünkü hepimiz oradaydık, hepimiz Gezi’deydik" dedi.

Eğitim Sen Kocaeli Şubesinde gerçekleştirilen ve SYKP Kocaeli İl Temsilcisi Çetin Ak'ın seslendirdiğin basın açıklamasında "kurgu dava" vurgusu yapıldı. Bu dava ile Gezi'ye katılmış milyonlarca insanın da yargılandığını söyleyen Ak, "İddianamede geçen isimler nezdinde, demokratik haklarını kullanmak için sokağa çıkan milyonlarca insan, yani bizler de yargılanıyoruz. Gezi bir kalkışma, bir darbe girişimi gibi değerlendirilemez, aynı cümle içinde bile anılamaz. Çünkü Gezi, her bir yurttaşın tamamen kendi iradesiyle, kendi itirazını alıp geldiği, sözünü söyleyebildiği, taleplerini sıralayabildiği, kendi haklarını savunduğu, eşitlikçi, özgürlükçü ve paylaşımcı bir şenliktir. Baskıdan, yalandan, adaletsizlikten, liyakatsizlikten, hak ihlallerinden bunalmış insanların sözünü söyleme şeklidir. Halkın itiraz hakkı demokrasinin bir parçasıdır, demokrasi bir bütündür ve bölünemez. Gezi'nin tanığı da milyonlarca yurttaştır" dedi.

"TALEPLERİMİZİN ARKASINDA DURACAĞIZ"

Gezi davasının sadece hukukla değil, vicdanla, akılla ve mantıkla da ilişkisi olmadığını ifade eden Ak, "Türkiye'nin en önemli 12 barosunun da ortak açıklamalarında belirttiği gibi, adil yargılanma hakkı ihlal ediliyor ve savunma hakkı kısıtlanıyor. Gezi, hiçbir iddianamenin, hiç bir yalanın kirletemeyeceği kadar büyük bir toplumsal gerçekliktir. Gerçekliğinin şahidi boldur. Gerçekliğinin şahidi milyonlardır. Dostlarımız, arkadaşlarımız, yoldaşlarımız İstanbul’da, bizler burada Kocaeli’de, Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesildiği ve çadırlarımızın yakıldığı günlerdeki tepkimizin de, gencecik çocuklarımıza kıyan polis şiddetinden hesap soran tutumumuzun da, parklarda, meydanlarda, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam talep eden milyonların taleplerinin de kararlılıkla arkasında durmaya devam edeceğiz" diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)


DERSİM’DE DE AÇIKLAMA YAPILDI: GEZİ MİLYONLARDIR

Dersim’de de Emek Demokrasi güçleri Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Emek Partisi il başkanı Ergin Tekin, Gezi’nin bir halk hareketi olduğunu ve yargılanamayacağını söyleyerek “Gezi, ilk yargılamadaki Taksim Dayanışmasının 26 mensubu olmadığı gibi mesnetsiz gerekçelerle bu davada yargılanan 16 kişiden de ibaret değildir, Gezi milyonlardır” dedi.

‘ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARA KUVVETLİ BİR İTİRAZDIR’

Gezi’nin; iktidarın otoriter, antidemokratik uygulamalarına kuvvetli bir itiraz olduğunu belirten Tekin siyasi iktidarın hala Gezi ruhundan korktuğunu aktardı. AKP’nin bu dava ile muhalefeti sindirmek ve korkutmak istediğini belirten Tekin “Gezi bu topraklarda ağaca, ormana, insan haklarına sahip çıkma iradesidir. Biz bu ülkenin yurttaşları olarak bu ülkede parkına, kentine, doğasına sahip çıktık, antidemokratik uygulamalara karşı tepkimizi gösterdik. Gezi'de yargılanması gerekenler arkadaşlarımızı aramızdan alanlar, sakat bırakanlardır. Gezi direnişinin suçla ilişkilendirilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)


EDREMİT DEMOKRASİ PLATFORMU: GEZİ YARGILANAMAZ

Edremit Demokrasi Platformu da yaptığı basın açıklamasında “Gezi yargılanamaz” dedi.

Cumhuriyet Meydanında yapılan basın açıklamasında “Gezisi eylemlerine milyonlar katıldığı halde Taksim Dayanışmasını oluşturan kurum temsilcilerinin yargılanması kabul edilemez” dedi.

Platform adına basın açıklamasını Zeytinli Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Altay okudu. (Balıkesir/EVRENSEL)


 

DENİZLİ: GEZİ BİZİZ

Gezi davasıyla ilgili basın açıklaması düzenleyen Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri, Gezi’nin demokrasi isteyen milyonların eseri olduğu ve yargılanamayacağını vurguladı.

Denizli Gazeteciler Cemiyetindeki açıklamaya TMMOB, KESK, Denizli Barosu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği, Emek Partisi, Büyük Menderes İnisiyatifi, 78’liler Girişimi, Sol Parti, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve HDP üye ve yöneticileri katıldı.

Açıklamaya katılanlar “Ben de oradaydım”, “ Gezi gerçek, mahkeme kurgu”, “Hepimiz Gezi'deydik” “Gezi yargılanamaz” ve “Yargı yok, infaz var” yazılı dövizler taşıdılar.

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Sarıca, "Talimatla işleyen yargı sürecinde Gezi davasının karar aşamasına gelindi. 26 kişinin yer aldığı Taksim Dayanışması davası 2015 yılında beraatla sonuçlanmıştı. Ancak siyasi iktidar Gezi ile hesaplaşmasını bitiremediği için şaibeli tanıklarla, temelsiz iddianamelerle yeniden açılan dava bir hukuk faciası olarak tarihe geçti. Gezi bir halk hareketiydi ve iktidarın otoriter, antidemokratik uygulamalarına kuvvetli bir itirazdı. Ondan bir darbe senaryosu çıkarmaya çalışanlar Gezi’nin itibarını zedelemeyi, meşruiyetini ortadan kaldırmayı ve Gezi’yi kriminal bir olay haline getirmeyi öncelikli bir iş olarak gördüler” dedi.

 

 

Sarıca, açıklamasını şu sözlerle açıklamasını sonlandırdı: “Gezi’nin milyonları olarak tekrar ediyoruz; Gezi Yargılanamaz! Gezi biziz ve sahipleniyoruz. Bu haksız hukuksuz yargılamanın bir an önce sonlandırılması, davanın düşürülmesini istiyoruz. Ancak bu şekilde yargı adına tarihe geçecek bir utancın önüne geçecektir." (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu: 8 Mart'ta Kadıköy'deyiz

SONRAKİ HABER

İşsiz yurttaş yaşamına son verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa