17 Şubat 2020 07:18

Emek Partisi: Gezi, demokrasi isteyen milyonların eseridir; yargılanamaz!

Emek Partisi, yarın görülecek Gezi direnişi davası öncesi yazılı açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gezi direnişine ilişkin Taksim Dayanışması yürütücülerinin yargılandığı davanın yarın görülecek altıncı duruşması öncesi Emek Partisi yazılı açıklama yaptı. Yargılamanın siyasi olduğunu ifade eden Emek Partisi, beraatle sonuçlanan davanın ardından şaibeli tanıklarla, temelsiz iddianamelerle yeniden açılan davanın hukuk faciası olarak tarihe geçtiğini ifade etti.

“YARGILAMA BİR KORKUNUN İFADESİDİR”

Gezi direnişinin bir halk hareketi olduğunu ifade eden EMEP, milyonlarca kişinin iktidarın otoriter, antidemokratik uygulamalarına kuvvetli bir itirazla sokağa çıktığını hatırlattı. Gezi’den darbe senaryosu çıkarmaya çalışanların direnişin itibarını zedelemeyi, meşruiyetini ortadan kaldırmayı ve Gezi’yi kriminal bir olay haline getirmeyi amaçladığını ifade eden Emek Partisi, “Gezi’den 6 sene sonra açılan dava, desteğini giderek kaybeden AKP iktidarının gecikmiş bir rövanşıdır. Öte yandan Ortadoğu’daki savaşçı tutumundan, iktisadi politikalarından rahatsızlık duyan halka karşı bir gözdağıdır. Ağırlaştırılmış müebbet cezaları istenen bu dava ile halk korkutulmaya çalışılmakta, olası Gezilerin önünün alınacağı sanılmaktadır. Böylece çalışma ve yaşama koşulları gittikçe kötüleşen, açlık sınırının altında ücretlere mahkum edilen, işsizliğin ve yoksulluğun kıskacında kendisine bir gelecek göremeyen işçiye, emekçiye mücadeleye kalkıştığında, hak direnişine geçtiğinde başına ne geleceği hatırlatılmaktadır. Bu yargılama bir tehdit ama bir korkunun da ifadesidir” dedi.

“DARBECİLER GEZİ’DE DEĞİL, İKTİDARIN İÇİNDE ARANMALIDIR”

Baskı yöntemleriyle toplumun hizaya çekilemeyeceğini ifade eden EMEP, tek adam ve AKP iktidarına olan desteğin eridiğini; ve iktidarın bu erimeyi tehdit ve baskı ile engellemeye çalıştığını vurguladı. “Darbeciler aranacaksa o Gezi’de değildir, iktidar kendi içinde aramalıdır. Halkın demokrasi talebinden ve mücadelesinden bir darbe girişimi de lobi faaliyeti de çıkmaz” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Gezi, ilk yargılamadaki Taksim Dayanışması’nın 26 mensubu olmadığı gibi mesnetsiz gerekçelerle bu davada yargılanan 16 kişiden de ibaret değildir, Gezi milyonlardır. 80 kentte ülkesinin, kentinin ve geleceğinin sahibi olduğunu hatırlatan; eşitlik, adalet, demokrasi, özgürlük talebiyle sokağa çıkan; iktidarın baskısına, hayat tarzına müdahalesine, kentleri ve doğayı hoyratça yağmalamasına itiraz eden milyonlardır” denildi.

EMEP’in açıklaması şu ifadelerle sonlandı:

“Gezi’nin milyonları olarak tekrar ediyoruz; Gezi Yargılanamaz! Gezi biziz ve sahipleniyoruz. Bu haksız hukuksuz yargılamanın bir an önce sonlandırılması, davanın düşürülmesini istiyoruz. Ancak bu şekilde yargı adına tarihe geçecek bir utancın önüne geçecektir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da okulda silahlı saldırı: Müdürü yaralayan hizmetli kendisini de vurdu

SONRAKİ HABER

Cudi'nin dağ keçileri avcıların hedefinde: Önlem alınsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa