14 Şubat 2020 12:14

İdlib "diplomasisi", askeri sevkiyat gölgesinde sürüyor

İdlib’de gerilim sürüyor. Kremlin Sözcüsü Peskov, “Rusya ve Türkiye, İdlib konusunda yakın temas halinde” açıklaması yaparken TSK’nin askeri sevkiyatı ise devam ediyor.

İdlib’de gerilim sürerken, TSK’nin Hatay'daki sınır birliklerine fırtına obüsü ve zırhlı araç sevkiyatı devam ediyor. | Fotoğraf: TSK/AA

Paylaş

Suriye’de aralarında cihatçı gruplarında olduğu muhaliflerin kontrolündeki İdlib’de gerilim sürüyor. Kremlin Sözcüsü Peskov, “Rusya ve Türkiye, İdlib konusunda yakın temas halinde” açıklaması yaparken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) askeri sevkiyatı ise devam ediyor.

Peskov, Rusya'nın başkenti Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’deki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Amadolu Ajansının haberine göre, İdlib’deki gerginliğin arttığına işaret eden Peskov, “Rusya ve Türkiye, İdlib’deki duruma ilişkin yakın temas halindeler. Liderlerimiz bu hafta telefonda görüştü, askeri yetkililerimiz görüştü, uzman heyetlerimiz karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiyeli mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 16 Şubat’ta Münih Güvenlik Konferansı kapsamında bir görüşme gerçekleştirmesinin planlandığı kaydedildi.

ASKERİ SEVKİYAT SÜRÜYOR

TSK tarafından Hatay'daki sınır birliklerine fırtına obüsü ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı. AA ve DHA’nın geçtiği haberlerde, TSK tarafından, İdlib'deki gözlem noktalarına komando takviyesi yapılırken, sınırdan geçirilen, obüs ve tankların da olduğu 100'den fazla araçlık konvoyla İdlib'e ulaştığı belirtildi.

DHA, İdlib kentinin batısına Suriye Ordusu tarafından düzenlenen saldırı sonucu 7 sivilin yaşamını yitirdiğini, 5 kişinin de yaralandığını aktardı. Milli Savunma Bakanlığınca (MSB), Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “İdlib bölgesinde çeşitli kaynaklardan alınan son bilgilere göre, 63 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiği öğrenilmiştir” denildi.

Öte yandan son 5 gün içerisinde 180 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı. Halk, çadırlarını ve eşyalarını toplayarak daha güvenli bölgelere göç ediyor.

"ABD’NİN ÖNEMLİ MÜTTEFEKİ TÜRKİYE"

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ve beraberindeki heyet,  ABD Kongresinden Cumhuriyetçi ve Demokrat isimlerle bir araya geldikten ve bir dizi görüşme yaptıktan sonra Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde, burada mukim Türk basın mensuplarına temaslarını değerlendirdi.

AA’nın geçtiği habere göre, ABD'nin İdlib konusundaki açıklamalarına değindi. Bozkır, ABD'nin bölgedeki önemli müttefikinin Türkiye olduğunu, YPG/PKK ile özellikle Suriye bağlamında etkili sonuçlar elde edemeyeceğini kaydetti.

Bozkır, NATO'nun da Türkiye'nin İdlib konusundaki adımlarına destek açısından oldukça mühim açıklamalar yaptığını ve Türkiye'nin endişelerini anladığını da savunarak, “ABD'den askeri destek gibi bir isteğimiz yok ancak ekonomik, diplomatik ve yumuşak güç olarak Türkiye'nin yanında yer almalıdır” dedi.

Diğer yandan Pakistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pakistan Ulusal Meclis ve Senato ortak oturumunda yaptığı konuşmasında İdlib’le ilgili attıkları adımlarının amacının can kayıplarının önüne geçmek olduğunu savundu.

HDP’DEN ERDOĞAN'A "İDLİB’DEKİ DOSTLARINI AÇIKLA" ÇAĞRISI

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, parti genel merkezinde haftalık basın toplantısını gerçekleştirdi. İdlib’le ilgili de konuşan Kubilay, “Astana ve Soçi süreçlerinde de sona yaklaşıldıkça Türkiye’nin yayılmacı ve sömürgeci amaçlarla, militarist yöntemlerle Kürtlerin kazanımlarını yok etmek, bölgenin doğal varlıklarına el koymak isteyen ilkesiz, savruk bir dış politikanın içine sürüklendiği vahim bir tabloya tanıklık ediyoruz bu günlerde” dedi.

Erdoğan ve hükümetin İdlib politikasını eleştiren Kubilay şunları söyledi:

“Erdoğan, İdlib’de dostlarımızla birlikte rejim güçlerine karşı mücadele ediyoruz diye açıklama yapıyor. Biz de buradan şu çağrıyı yapıyoruz: Sayın Erdoğan, Suriye rejimine karşı omuz omuza mücadele ettiğiniz ÖSO çeteleri değilse, şu meşru dostlarınız kimler, açıklayın da bilelim. Türkiye adına attığınız her adımı, yaptığınız her işi her yurttaşın bilmeye hakkı var.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencileri Elazığ için toplanan yardımları depremzedelere ulaştırdı

SONRAKİ HABER

TCDD'deki sürgüne karşı BTS'nin mücadelesi sonuç getirdi, karar geri çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa