12 Şubat 2020 11:39

Van Barosu, TTB ve TMMOB'den çığ raporu: Ciddi ihmaller var, kalıcı çözüm bulunmalı

Bahçesaray'da yaşanan çığ felaketine ilişkin rapor hazırlayan Van Barosu, TMMOB ve Van-Hakkari Tabipler Odası, çok ciddi ihmallerin olduğu kanısına vardı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Van'da 41 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketine dair kentte TTB, TMMOB ve baro, olay yerinde yaptıkları inceleme sonucu hazırlandıkları raporu açıkladı. Ciddi ihmaller sonucu ölümlerin arttığı belirtilen raporda, çığ düşmesine karşı kalıcı çözümlerin bulunması gerektiği dile getirildi.

Kurum adına ortak açıklamayı yapan Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, düşen çığda yakınlarını kaybedenler, yaralı yakınları ve hastanelerle yaptıkları görüşmelerin yanı sıra Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı ve Çatak Kaymakamlığından aldıkları bilgiler doğrultusunda soruşturmanın ihmal boyutuyla yürütülmesi talebinde bulunduklarını söyledi.

KRİZ MASASI OLUŞTURULMAMIŞ

Uçar, yaptıkları incelemeler sonucu elde ettikleri bilgiler doğrultusunda ciddi ihmallerin olduğunu ifade ederek değerlendirmeyi şu şekilde sıraladı:

  1. 1.çığ oluştuktan sonra; böylesi durumlarda ilk elden oluşturulması gereken kriz masasının oluşturulmadan sürecin yönetilmeye çalışıldığı ve dolaysıyla krizin doğru yönetilemediği,
  2. Kriz masası oluşturulmadığından, yol güvenlik önlemleri alınmamış olmasından kaynaklı 1.çığın gerçekleştiği alana, yetkili yetkisiz, donanımlı donanımsız herkesin gelişigüzel kurtarma faaliyetlerine katıldığı,
  3. 1.çığdan sonra olay yerine giden kişilerin kimlik bilgilerinin kayıt altına alınmadığı, dolaysıyla çığ altında kalan kişilerin sayısına ve akıbetine sağlıklı ulaşılmasında sıkıntılar yaşandığı,
  4. Arama ve kurtarma faaliyetlerini yürüten profesyonel ekiplerin yeterli sayıda olmadığı, yeni bir çığ felaketinin oluşmaması için önlemlerin alınmadığı, ağır iş makinelerinin çığ bölgesinde hareketli olduğu,
  5. Henüz ilk çığ felaketinden sonra alınması gereken tedbirlerin 3. gün alındığı, öncesinde alınmayan tedbirler, profesyonel kişilerce yapılmayan arama kurtarma çalışmaları ve 2. çığdan sonra savrulan zırhlı araçların çarpmasıyla can kaybı ve yaralı sayısının arttığı tespit edilmiştir.

BÖLGEYE ÖNEM VERİLMELİ, KAR TÜNELİ YAPILMALI

Çığ düşmesine karşı kalıcı çözümlerin bulunması gerektiğini belirten Uçar, önerileri ise şu şekilde sıraladı:

"Genel olarak belirtilen faktörler ele alındığında;

  1. Kalıcı ve kesin çözümler üretilinceye dek geçici olarak alınacak önlemler kapsamında; Van- Bahçesaray yolunda kış aylarında kar yağışının yoğun olduğu dönemlerde meteorolojiden alınacak bilgiye göre çığ riskinin olması durumuna karşın, kontrollü bir şekilde yol kapatılmalı, yol güzergâh boyunca dik yamaçlar tıraşlanarak teraslandırılmalı, iklim koşullarına uygun ağaçlandırma yapılmalı, kar yağışının yoğun olduğu dönemlerde bölgeye bırakılacak ‘sismik ölçüm’ cihazlarıyla kar yükünün tespiti yapılarak çığ riskinin olduğu yerlerde yol trafiğe kapatılarak, dinamitlerle suni çığ oluşturularak, çığ enkazı iş makinaları ile kontrollü bir şekilde alandan uzaklaştırılmalıdır.
  2. Çığ riskinin olduğu bölgelerde betonarme perdelerin inşa edilmeli, Van-Bahçesaray yolu üzerinde yapılan karapet tünelinin mevcut riskleri tamamen ortadan kaldırmadığı gözetilerek çığ riskinin yüksek olduğu bu yerlerde yeni kar tünelleri muhakkak yapılmalıdır.
  3. Karadeniz, Akdeniz bölgelerinde yapılan tüneller ile verilen değer Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine de verilmeli, Bahçesaray-Van ulaşımının tamamen güvenli bir şekilde yapılması sağlanmalıdır.
  4. Her iki çığ felaketi sonrasında yapılan arama kurtarma çalışmaları gözetilerek benzeri afetlerde yapılacak müdahale, alınacak tedbirler ve yapılacak arama kurtarma çalışmalarının daha profesyonel ve liyakatli kişilerce yürütülmesi sağlanmalıdır.

SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKARILSIN

Yaptıkları gözlem ve görüşmelere göre ciddi ihmallerinin olduğunu ifade eden Uçar, "Tüm bilgiler üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda; mevcut durumda biran önce, ilk çığdan sonra yaşanan ihmallerin ve 2. çığın oluşmasına neden olabilecek ağır paletli iş makinelerinin çığ bölgesine getirilmesi gibi her türlü yanlış yaklaşımdan sorumlu olabilecek kişi ve kurumlar soruşturma sürecinde açığa çıkarılmalı ve kamuoyu aydınlatılmalıdır. Tekrardan bu vahim olayda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, doğal afetlerde can kayıplarının yaşanmaması için alınması gereken tedbirlerin acilen ülke olarak ele alınması gerektiğini hatırlatıyor, yaşanan felaketlere ilişkin başlatılan soruşturmanın takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz" dedi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'li James Jeffrey ile görüştü

SONRAKİ HABER

Fransa'da son durum: Macron henüz diz çökmedi ama emekçilerin öfke kazanı kaynıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...