11 Şubat 2020 01:10

"AKP, FETÖ’nün siyasi ayağının tartışılmasını engelledi"

15 Temmuz darbe girişimin ardından kurulan darbeyi araştırma komisyonundaki isim CHP’li Zeynel Emre iktidarın darbe girişimi araştırılmasını istemediğini, komisyon çalışmalarını engellediğini anlattı

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi. (Fotoğraf: Elif Öztürk/AA)

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Meclis'te kurulan darbe girişimi araştırma komisyonunda görev alan CHP'li Zeynel Emre, komisyonda hazırlanan raporun hala basılıp dağıtılmadığını ve meselenin Meclis'ten kaçırıldığını anlatarak, "AKP kendi sorumluluğu ortaya çıkmasın diye İlker Başbuğ'a FETÖ'cü derse kimse şaşırmasın" dedi.

Darbe girişiminin siyasi ayağı konusundaki tartışmalar, aradan 3 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen sürüyor. AKP, bütün tepki ve girişimlere rağmen konunun Meclis'te tartışılmasını istemiyor. Son olarak Genelkurmay eski başkanı İlker Başbuğ'un askerlerin sivil mahkemelere yargılanmasına ilişkin 2009 yılındaki yasa değişikliği hatırlatması tartışma yeniden alevlendirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "FETÖ'nün siyasi ayağını açıklayacağım" diyerek bugünkü grup toplantısına ertelediği konu, önümüzdeki haftalarda da siyasetin gündemini işgal edecek.

KOMİSYON ALELACELE KAPANDI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Meclis'te kurulan araştırma komisyonunda görevli CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ile konuştuk.

AKP'nin darbe girişiminin bütün yönleriyle araştırılmasını istemediğini anlatan Emre, "Çünkü AKP bunu araştırdığında sorumluluğu ortaya çıkacaktı. Araştırma komisyonlarının çalışma süresi 3 ay ve bir ay daha uzatılabiliyor. Ancak o dönem darbe girişimini araştırma komisyonu 2 buçuk ayda çalışmalarını tamamladı. Ayrıca haftalık çalışma takvimi de kısaltıldı. Komisyonun hazırladığı rapor ise basılıp dağıtılmadı" dedi.

"RAPOR HÂLÂ BASILMADI"

Basına yaklaşık 900 sayfalık bir raporun sızdırıldığını belirten Emre, komisyonda ise kendilerine 600 sayfalık bir rapor verildiğini söyledi. Ancak muhalefet şerhlerini düştükten sonra rapora birkaç sayfa daha eklendiğini anlatan Emre, "Rapor hâlâ basılmadı. Genel kurulda tartışılmadı. Şimdi de Meclis eliyle bunun araştırılmasını istemiyorlar. Doğal afet konusunda bir araştırma muamelesi görsün istiyorlar" dedi.

"ARAŞTIRILDIĞINDA GÖRÜLECEK"

Emre, ‘FETÖ'nün siyasi ayağının Meclis'te tartışılmasına karşı çıkan iktidar temsilcileri yargı ve emniyeti işaret etti. İktidarın bu konudaki korkusunun darbe girişimindeki sorumluluğunun ortaya çıkmasında yattığını ifade eden Emre, darbenin siyasi ayağının araştırılması durumunda ‘FETÖ'ye sağlanan maddi imkanların ortaya döküleceğini, ordu ve bürokraside cemaati güçlenmesine sebep olduğunun görüleceğini söyledi.

"AŞAMA AŞAMA ANLATTIK"

CHP olarak hazırladıkları raporda darbe girişimi öncesindeki aşamaların adım adım yer aldığını, çatı iddianamesinden aleni köşe yazılarına kadar detayların bulunduğunu belirten Emre, ancak bazı kısımların berrak olmadığını ve tartışılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla AKP'nin, 2009 yılında askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin yasa değişikliğini hatırlatan İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunmasına da tepki gösteren Emre, "AKP kendi sorumluluğu ortaya çıkmasın diye İlker Başbuğ'a FETÖ'cü derse kimse şaşırmasın" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mersin Nükleer Karşıtı Platform: Yalanlara karşı doğal doğruları dile getiriyoruz

SONRAKİ HABER

İpekyolu ve Yüksekova Belediyesi eş başkanları tahliye edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...