05 Şubat 2020 11:23

Deprem araştırma önergelerinin reddedilmesine tepki: Pislikleriniz mi ortaya çıkar?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, deprem araştırma komisyonu kurulmasının AKP-MHP oylarıyla reddedilmesine tepki gösterdi, "Yaptığınız pislikler mi ortaya çıkar, korkunuz neden" diye sordu.

Veli Ağbaba | Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında deprem araştırma komisyonu kurulmasının AKP-MHP oylarıyla reddedilmesini sert sözlerle eleştirdi. Ağbaba, hazırladıkları deprem raporunu da kamuoyuna açıkladı.

AROMATİK BİTKİYİ ARAŞTIRAN MECLİS, DEPREM ARAŞTIRMASINA ONAY VERMEDİ

Ağbaba, deprem araştırma komisyonu kurulmasının reddedilmesine "Depremle ilgili araştırma komisyonu kurulmayacaksa hangi konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulur merak ediyorum" sözleriyle tepki gösterdi.

Geçmişte doping araştırma komisyonu, aromatik bitkileri araştırma komisyonu, teknolojik bağımlılığını araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlatan Ağbaba, şöyle devam etti:

"Ama depremle ilgili araştırma komisyonu kurulmamış. 41 yurttaşımız hayatını kaybetmiş. Binlerce bina yıkılmayla karşı karşıya, sadece Elazığ ve Malatya için değil tüm Türkiye’nin acı gerçeği deprem ile ilgili bir araştırma komisyonu kurulması gerekiyor. Dün AKP ve MHP milletvekilleri -hangi gerekçeyle olduğunu bilemiyoruz- deprem araştırma komisyonu kurulmasına karşı çıktılar. Maalesef hükümet ve siyasi anlayış, depremden sonra yapılacaklarla ilgili açıklamalar yapıyor. Komisyonun amacı deprem olmadan önlem alınması. TBMM ciddiyetine yakışmayan bir karar çıktı."

"KORKUNUZ NEDEN"

Komisyon kurulması talebinin alkışlarla kutlayarak reddediğildiğine dikkat çeken Ağbaba, ret oyu veren vekillere şu soruları yöneltti:

"Araştırma komisyonu kurulmasına neden karşısınız? Acaba deprem vergileriyle ilgili açığınız mı ortaya çıkar? Yaptığınız imar yanlışları mı ortaya çıkar? Ya da yaptığınız pislikler mi ortaya çıkar, korkunuz neden?"

"GÖRDÜĞÜMÜZ MANZARA ÇOK KÖTÜYDÜ"

Ağbaba, milletvekilleri Gürsel Erol, Abdurrahman Tutdere, Sezgin Tanrıkulu, Polat Şaroğlu, Cengiz Gökçel, Ali Mahir Başarır, Murat Emir, Burhanettin Bulut; Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz, Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse ve belediye başkanları ile Malatya'da incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Ağbaba tanıklıklarını şu sözlerle aktardı:

“Gördüğümüz manzara çok kötüydü. Kale ilçesinde neredeyse köydeki evlerin tamamına yakını ağır hasar görmüş durumda. Pütürge, Doğanyol, Battalgazi, Yeşilyurt ilçelerinde bir çok hasar görmüş, içinde oturulamayacak evler var. Eski Malatya dediğimiz bölgede yıkılan evler var. Malatya merkezinde bir çok bina boşaltılmış durumda. Sivas Caddesi’nde, 4K sitesinde evler boşaltılmış durumda. Bizim incelemelerimize ve muhtarlarla yapılan görüşmelere göre Pütürge ilçemizde en az 3 bin 217, Doğanyol ilçemizdeki en az 1145, Kale ilçemizde ise en az 1102 ağır ve orta hasarlı bina bulunuyor.”

"İNSANLAR TOPLU KONUT İSTEMİYOR"

İnsanların en büyük probleminin barınma olduğunu söyleyen Ağbaba, "Pütürge ve Doğanyol’un ulaşımı zor. İnsanlar barınma sorununun toplu konut ile çözülmesini istemiyorlar. Kendi bahçelerinin, evlerinin yanında bir ev yapılmasını istiyor. Birçok insan çadırda kalıyor. Çocuklar, engelliler yaşlılar var. Çadırda kalmak bu şartlarda zor. Kısa sürede kalıcı evlerine geçmek istiyorlar" dedi.

Bir diğer problemin de köylerde yaşayanların hayvanlarının durumu olduğunu belirten Ağbaba, "İnsanların 1 ya da 2 inekleri var. Yıkılan ahırların da bir an önce yapılması gerekiyor. Bakanlık ve belediyelerimiz hayvan çadırları gönderdi. Sorun kısmen çözülmüş durumda" dedi.

Ağbaba ayrıca engelliler olduğunu anımsatarak, "Kalıcı konutlar yapılıncaya kadar konteynerların dağıtılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

"BAZI SİYASETÇİLER DEPREMİ BİR PR ÇALIŞMASINA DÖNÜŞTÜRDÜLER"

Bazı siyasetçilerin depremi bir PR çalışmasına dönüştüklerini ifade eden Ağbaba, "1999 depremiyle karşılaştırıyorlar. Ne '99 depremi ne Erciş depremiyle karşılaştırılamaz. Malatya merkezlerde birçok bina boşaltılıyor. Kimine ağır hasar veriliyor. Kentsel dönüşüme girsin deniliyor, kimine bekletiliyor. Malatya’da bu tür sorunlarla karşılaşılıyor. Ev sahiplerine verilen 11 bin lira, kiracılara verilen 5 bin liranın yeterli olmadığını, artırılması gerektiğini belirtiyoruz” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Çakırözer'den Basın İlan Kurumuna çağrı: Ambargoyu kaldırın

SONRAKİ HABER

Zor da olsa sonu mutlu: Bağımsız oyun geliştiriciliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa