24 Ocak 2020 09:45
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ocak 2020 11:18

Almanya Başbakanı Merkel ile Tayyip Erdoğan'ın görüşmesi başladı

Türk-Alman Üniversitesinin açılışına katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi başladı.

Fotoğraf: İsa Terli/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in görüşmesi başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Merkel ile Erdoğan'ın görüşmesi, Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşiyor.

Erdoğan ve Merkel'in, heyetlerarası yapılacak görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

ERDOĞAN'IN GÜNDEMİNDE LİBYA VAR

Temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk-Alman Üniversitesinin açılışına katıldı. Merkel'e açılışta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşlik etti. İkili, açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Merkel konuşmasında Türk-Alman ilişkilerinden bahsederken, Erdoğan'ın gündeminde Libya vardı.

Erdoğan konuşmasında "Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. Libya'daki krizi sonlandırmak en büyük hedefimiz. Almanya ile bu konuda ortak çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasında Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Sayın Merkel’i Berlin Konferası’ndan beş gün sonra ülkemizde ağırlamaktan bahtiyarlık duyuyorum."

“İnsanlık olarak terörden İslam düşmanlığına kültürel ırkçılıktan yabancı karşıtlığına kadar pek çok sorunla karşı karşıyayız. Çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Dünyanın neresinde olursa olsun kimsenin bu sorunlara bigane kalma olasılığı yoktur. Son 9 yıldır Suriye’de devam eden çatışmalarda sadece bizim gibi komşu ülkeler değil başta Almanya olmak üzere bütün Avrupa etkilenmiştir. Libya’daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. Libya’daki krizi sonlandırmak en büyük hedefimiz. Almanya ile bu konuda ortak çalışıyoruz. Berlin Zirvesi’nde alınan 55 maddelik barış planı kararları Libya’da istikrarın tesisi için önemli bir adımdır.”

Erdoğan ayrıca Türk-Alman Üniversitesine yönelik çalışmalardan söz etti.

MERKEL'DEN MÜLTECİ TEŞEKKÜRÜ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise konuşmasında "Türk-Alman bilim ilişkileri Türk-Alman Üniversitesi ile başlamamıştır uzun geçmişe dayanmaktadır. Bilim ne kadar özgürse, bilimde elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir. Yeni eleştirel bir söyleme ihtiyacı var bilimin ki toplumsal ilerlemeyi sürdürsün" dedi.

Merkel, konuşmasına şu sözlerle devam etti,  “Türk-Alman bilim ilişkileri Türk-Alman Üniversitesi ile başlamamıştır uzun geçmişe dayanmaktadır. Bu geçmiş aynı zamanda Türkiye’nin cömert teşvikleri ile başlamıştır. Türkiye bugün de milyonlarca Suriyeli mülteciye sığınma imkanı sağlıyor. Bu çabalar bizim teşekkürümüzü ve takdirimizi hak ediyor. Bilim ve eğitim insanların yaratıcılığını ve özgürlüğünü teşvik eder ve geliştirir. Bilim ne kadar özgürse elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir. Bilimin eleştirel söyleme ihtiyacı var."

"Bu kampüs öğrencilerin dünyaya açık olmalarını simgeliyor, Türklerle Almanların partnerliğini simgeliyor. Türk-Alman Üniversitesi ülkelerimiz arasındaki ilişki için büyük bir şans ve hazine. Türk-Alman Üniversitesi iki ülke arasındaki işbirliğinin olağanüstü bir örneğidir, Türk-Alman ortaklığını simgelemektedir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bilgisayar Mühendisleri Odası: MEB'in Delphi eğitim protokolü iptal edilmelidir

SONRAKİ HABER

Gençler için Kemeraltı’nda sokak partisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...