26 Aralık 2019 19:52

İmamoğlu'ndan Erdoğan’a Kanal İstanbul çağrısı: Eminim ikna ederim

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul'a dair Erdoğan'a "Davet etsinler, gelelim. Ben, bütün bilimsel verileri, bütün dayanakları kendilerine anlatayım. Eminim ikna ederim” çağrısı yaptı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu | Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a "Davet etsinler, gelelim. Ben, bütün bilimsel verileri, bütün dayanakları kendilerine anlatayım. Eminim ikna ederim” çağrısı yaptı.

 

İmamoğlu, Çekmeköy Belediyesine yaptığı ziyaretin ardından, Dudullu-Bostancı Metro Hattı Projesi’nin İçerenköy İstasyonu şantiyesinde incelemelerde bulundu. Hattı, “Güney-Kuzey aksındaki en etkili hatlardan bir tanesi” olarak niteleyen İmamoğlu, “2019’da bitmesi gerekiyordu. Ancak, yaklaşık 2-2,5 yıldır sorun yaşıyor bu proje. İlk başta bir finans imkanı sağlanmış ama sonrasında bu imkan sağlanamayınca, Ekim 2018’den itibaren neredeyse tümüyle durmuş durumda. Yatırım planı olmayan bir hattı. Yatırım planındaki onay, merkezi hükümet tarafından geçtiğimiz aylarda verildi. Şimdi önümüze bakıyoruz. Finans imkanlarıyla ilgili araştırmalarımız var” dedi.

 

"KANAL İSTANBUL BİR CİNAYET PROJESİDİR"

İstanbul’da göreve geldiklerinde neredeyse 8 hattın çalışmaz durumda olduğunu belirten İmamoğlu "Bunları tamamlamak, bunları bitirmek istiyoruz ve İstanbul için aciliyet olan işleri önceliyoruz. Bir de hiç öncelikli olmayan bir hususu insanların önüne koyarsanız; o da anlamsız olur. Aksine, insanların daha fazla çile çekeceği bir ortam yaratmış olursunuz. Tam da biz, metroları önceliyor iken, İstanbul’un gündemine oturtulmak istenen Kanal İstanbul gibi, tekrar söylüyorum, ihanet kelimesi yetmez, bir cinayet projesidir… Bu arada 'ihanet' tarifi de bana ait değil İstanbul’la ilgili. Biz sadece ihanete izin vermiyoruz. Ama Kanal İstanbul, tek başına ihanet de değil. Net söylüyorum: Bir cinayet projesidir” diye konuştu.

“ÖNCELİK OLAN HER ŞEYİ SAHİPLENİRİZ”

Öncelik olan her şeyi sahiplendiklerini belirten İmamoğlu "Ama önceliği olmayan, vatandaşın lehine, bu kentin doğasına ve lehine olmayan hiçbir işe de asla ve asla öyle oturup, ‘Evet’ demeyiz. Zaten bu süreç içerisinde bu tarz talimatları almayacağımızı, gereksiz ve lüzumsuz olan işlere dönük birtakım sözleri talimata çeviren anlayışa karşı olduğumuzu, 16 milyon insandan talimat alacağımıza da görevimize başlarken bütün halkımıza iletmiştik" ifadelerini kullandı.

"HESAP VEREMEYECEĞİM TEK ŞEY KANAL İSTANBUL'UN BAŞLATILMASI"

 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “Cumhurbaşkanı; ‘Öncelikle projenin sahibi Türkiye Cumhuriyeti’dir. Onların görevi, devletin aldığı karara uygun şekilde hareket etmektir. Görevini ihmal eden hesabını millete ve hukuka mutlaka verecektir’ dedi. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?​” sorusuna şu cevabı verdi:

"Açıkçası Sayın Cumhurbaşkanı’ndan Kanal İstanbul ile ilgili daha açıklayıcı bir izah beklerdim. Hâlâ benzer cümleler duyuyoruz. Daha önce bize yönelik, 'Kazma vuracağız, ihale yapacağız, otur işine bak' cümlelerinin yerine, bugün de 'Hesap verir' cümlesi eklendi. Gerçekten hoş değil. Doğru da bulmuyorum. Tabii ki devlete karşı sorumluluklarımız var. Bazı birimlere, Sayıştay’a, Danıştay’a… Ben, belediye başkanıyım, hesap vereceğim nokta, 16 milyon insanımız. Geçen hafta 16 milyon insana, 6 ayla ilgili bir hesap verdim zaten, vermeye de devam edeceğim. Hesap veremeyeceğim tek şey; İstanbul için cinayet dediğim Kanal İstanbul’un başlatılması konusu. Zaten kendileri de veremez. Bugüne kadar 'İhanet' dedikleri, 'İstanbul’a ihanet ettik' dedikleri sıfata, cinayet de eklenmesin diye aslında Sayın Cumhurbaşkanı lehine de çaba gösteriyorum.”

"HÂLÂ RANDEVUYA CEVAP BEKLİYORUZ"

İmamoğlu, “Dün, çalıştaya bakanları da davet ettiniz. Cumhurbaşkanı’nı davet edecek misiniz? Yoksa daha önce olduğu gibi randevu talibiniz olur mu? Onu da ikna etme durumunuz olur mu” soruna ise şöyle yanıt verdi:

"Biz, 15 maddelik sunumumuzda, zaten tümüyle bilimsel konuştuk. Vatandaşımıza; akılla, bilimle niçin bu işin yanlış olduğunu anlatamaya çalıştık ve devam edeceğiz. Ama görüyorum ki; Sayın Cumhurbaşkanı, bugün bize sadece geçmişi anlattı. Efendim şu yapılırken o siyasi şunu demiş, bu siyasi bunu demiş. Oraya dönersek biz de deriz ki: 'Sayın Cumhurbaşkanı, siz de 3. köprünün İstanbul’a ihanet olduğunu söylemiştiniz ama yaptınız.' 'Bizi ikna edin' demiş. Tamam, memnuniyet duyarım. Zaten temmuzdan beri kendisine, İstanbul’un önemli konularıyla ilgili konuşacağımı ifade etmiştim. Hâlâ randevuya cevap bekliyoruz. Ama benim talebim şu: Sayın Cumhurbaşkanı’mız, Sayın Genel Başkan’ımız Kemal Kılıçdaroğlu, hatta diğer siyasi liderler de katılabilirler. Kim olursa olsun zevk duyarım. Davet etsinler, gelelim. Ben, bütün bilimsel verileri, bütün dayanakları kendilerine anlatayım. Eminim ikna ederim. Davet bekliyorum, İstanbul halkı adına, cinayete dönük bu projenin feryadını bilimsel verilerle kendilerine anlatayım."

TAPU HAREKETLERİ YANITI

“30 milyon metrekarelik imar hareketliliği olduğunu ve ilk 3 şirketin de Arap şirketi olduğunu söylediniz. Bu açıklamanız gündem oldu ve bu Arap şirketlerinin ne kadar yerler aldığı haberleştirildi. Bu üç Arap şirketi ile ilgili ayrıntı verecek misiniz?​” sorusuna ise İmamoğlu şöyle yanıt verdi:

"İmar hareketi değil, tapu hareketi. Yani Şehircilik Bakanı 'Hiçbir tapu hareketi olmamıştır' diye çok iddialı bir cümle kullandığı için açıklamak zorunda kaldım. İlk 3 firmanın, en fazla yatırım yapan firmanın Arap olması bir detaydır. Bütün konuların önüne bunun konması, bu sürece ihanet olur. Diğeri daha önemli. Sayın Cumhurbaşkanı davet ederse tek tek anlatırız. Orada tek tek hangi tapular kimler tarafından alınmış sıralarız. Sürpriz isimler çıkar mı bilmem. Tanıdıkları çıkar mı bilmem. Ama benim için bir detay. Benim için şehrin geleceği, suyu, havası, bu şehrin düzeninin altüst olmaması. Yani o bakımdan bu biraz magazin olur. Kimin tapusu var vs. bu konular beni çok ilgilendirmiyor." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ZMO, Adanalı çiftçilerin borçlarının ertelenmesini istedi

SONRAKİ HABER

Umut Yayımcılık’a İbrahim Kaypakkaya cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa