26 Aralık 2019 14:43

EMEP'ten asgari ücret açıklaması: Açıklanan miktar sefalet ücreti bile değil

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan'dan asgari ücret değerlendirmesi: Sendikaların bu asgari sefalet ücreti kabul etmeme, değiştirme yönünde mücadele iradesini de ortaya koyması gerekir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirledi. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan belirlenen rakamı Evrensel'e değerlendirdi.

İktidarın asgari ücret tartışmaları başladığından beri ekonomik kriz ve ülkenin ekonomik koşullarını gerekçe göstererek asgari ücreti mümkün olduğunca düşük tutmanın koşullarını oluşturmaya çalıştığına dikkat çeken Gürkan, "Görünen o ki şimdi sefalet ücretine bütün bir ülkeyi, işçi sınıfı ve emekçileri mahkum etmeye çalışıyorlar. Esasında belirlenen asgari ücretin işçiler için bir sefalet ücreti olduğunu söyleyebiliriz ama aynı zamanda da işçilerin yarattığı zenginliklerin karşılığı değildir. Zaten asgari ücret ve ücret tartışmaları işçilerin geçim şartlarından bağımsız, işçilerin yarattığı değerlerle değerlendirilmelidir. Ama normal ücretler de asgari ücret de böylesi bir değerlendirmeyle belirlenmiyor ve 2020 asgari ücreti de böyle belirlenmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Gürkan, Bakan Selçuk'un asgari ücret kararını açıklamasının ardından Türk-İş Temsilcisi Nazmi Irgat'ın "Karara katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz" açıklamasına ilişkin "Sendikaların 'Masayı terk ettik, masadan kalktık' açıklamaları yetmez, bu asgari sefalet ücreti kabul etmeme, değiştirme yönünde mücadele iradesini de ortaya koyması gerekir. Önümüzdeki dönem metal ve pek çok iş kolunda toplu sözleşmeler yapılacak. İşçi sınıfının ve emekçilerin bu sefalet koşullarını değiştirmesinin yegane koşulu birliğidir, mücadelesidir" diye konuştu. 

Gürkan "Biz de parti olarak 'İnsanca yaşanacak asgari ücret ve asgari ücretin vergi kapsamından çıkarılması' gibi talepleri kapsayan bir kampanya sürdürüyoruz. Bu kampanyamıza devam edeceğiz. Hem toplu sözleşme dönemi hem de 2020’nin ekonomik koşullar açısından işçi ve emekçi sınıflar için zorlu bir yıl olacağı bugünden kendisini gösteriyor. Bu zorlukların karşısında ek zam talebi dahil bu mücadele sürecek" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Çözümsüzlük girdabının derinleştiği bir yıl

SONRAKİ HABER

Veli Ağbaba: Erdoğan’ın jest dediği şey açlık ve sefalet olmuştur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...