15 Aralık 2019 17:02

Kızıltepe Belediye Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz tutuklandı

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Nilüfer Elik Yılmaz

Paylaş

Görevden alınan Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz, DTK faaliyetleri ve seçim çalışmaları nedeniyle "örgüt üyesi olmakla" suçlanarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki seçimleri 70,45 oyla kazanan Yılmaz, görevden alınmış, yerine İlçe Kaymakamı Hüseyin Çam kayyum olarak atanmıştı. 12 Aralık günü gözaltına alınan Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz Mardin Adliyesine getirildi. Savcılık ifadesi alınan Yılmaz, “ Örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanma talebiyle 2. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

MA'da yer alan habere göre, kararı değerlendiren Sulh Ceza Hakimliği, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri, 5 gizli tanık beyanı gibi gerekçelerle adli kontrol hükümlerinin yetersiz olacağı ve kuvvetli suç mahiyetinin oluştuğunu belirterek Yılmaz'ın tutuklanmasına karar verdi.

Tutuklanan Yılmaz Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.

"DTK YASAL, SİVİL BİR PLATFORMDUR"

Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Nilüfer Elik Yılmaz’ın seçim çalışmalarıyla suçlandığını belirterek Mardin “Her parti seçim sürecinde oy ister. HDP yapınca yasa dışı örgüt faaliyeti olarak kabul ediliyor” dedi.

Mezopotamya Ajansından Ömer Akın'a konuşan İsmail Elik, yerine kayyum atanan HDP’li belediye eş başkanlarının tutuklanmasının rutin bir hale getirildiğini ifade ederek kişi hürriyetinin askıya alındığı bir zaman diliminden geçildiğini söyledi. Yılmaz’ın tutuklaması için hiçbir hukuki somut gerekçenin olmadığını belirten Elik, “DTK siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, sanatçıların, yazarların, insan hakları aktivistlerinin üyesi olduğu yasal ve sivil bir platformdur. Dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in anayasal çalışmalar için öneri talep ettiği ve halende yasal olan bir platformdur” dedi.

DTK’nin kriminalize edilmeye çalışıldığını dile getiren Elik, Mardin Tabipler Odası Eş Başkanı Derya Etem’in de bu kapsamda gözaltına alındığını ve hâlâ gözaltında olduğunu hatırlattı.

"HDP'NİN SEÇİM ÇALIŞMASI YASA DIŞI KABUL EDİLİYOR"

Yılmaz’ın seçim çalışmalarının suçlama konusu yapıldığını söyleyen Elik, “Seçim çalışmaları örgütsel faaliyet olarak gösterilmiştir. Bütün bunlar gizli tanık beyanlarına dayandırılmıştır. Her parti seçim sürecinde toplantı, tanıtım yapar ve halkla temas kurarak oy ister. Bunu HDP yapınca yasadışı örgüt faaliyeti olarak kabul ediliyor” diye konuştu.

“Herkes için adet olan HDP için kabahat kabul ediliyor” diyen Elik, “Siyaset alanı, sivil toplum aktiviteleri yargı eliyle cezalandırılıp, kriminalize edilmeye çalışılıyor. Bu durum bir süre daha devam edecek gibi duruyor. Buna rağmen olağanüstü halin olağanlaşmasını kabul etmemek, alışmamak gerekiyor. Siyasal iktidarın demokrasiyi, düşünce ve ifade özgürlüğünü, demokratik hukuk devleti ilkelerini ortadan kaldıran uygulamalarına rağmen bu ilkelere sahip çıkmamız lazım. İnsan hak ve hürriyetlerinin önündeki bütün engellere karşı çıkmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan'da eylemlere güvenlik güçlerinin saldırısında onlarca kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Bangladeş'teki vantilatör fabrikasında çıkan yangında 10 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...