16 Kasım 2019 05:06
Son Güncellenme Tarihi: 16 Kasım 2019 12:14

Belediye eş başkanları gözaltına alınan 4 belediyeye kayyum atandı

Eş başkanları gözaltına alınan Mardin, Mazıdağı, Derik ve Savur belediyeleri ile Urfa Suruç belediyesine kayyum atandı. Kayyum atanan HDP'li belediye sayısı 24'e ulaştı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Mardin’in Derik, Mazıdağı ve Savur Belediyeleri ile Urfa Suruç Belediyesine kayyum atandı. 4 belediyenin eş başkanları dün gerçekleştirilen ev baskınlarında gözaltına alınmıştı.

Mardin'de gözaltına alınan HDP'li Mazıdağı Belediye Başkanı Nalan Özaydın, Savur Belediye Başkanı Gülistan Öncü ve Derik Belediye Başkanı Mülkiye Esmez'in yerine kayyum atandı.

Valilikten yapılan açıklamada, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Mazıdağı Belediye Başkanı Özaydın, Savur Belediye Başkanı Öncü, Derik Belediye Başkanı Esmez'in “terör örgütüne üyeliği” suçundan gözaltına alındığı ileri sürüldü.

Açıklamada, Özaydın'ın yerine Mazıdağı Kaymakamı Muhsin Duran Kalkan, Öncü'nün yerine Savur Kaymakamı Bayram Türker, Esmez'in yerine de Derik Kaymakamı Hakan Kafkas kayyum olarak atandı.

SURUÇ BELEDİYESİNE KAYYUM

Şanlıurfa Valiliği de “terör örgütüne üye olma” ve “terör örgütü propagandası yapma” iddiasıyla gözaltına alınan HDP'li Belediye Başkanı Hatice Çevik'in yerine Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş'ın görevlendirildiğini bildirdi.

EŞ BAŞKANLARIN GÖZALTI İŞLEMLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan Mardin'de dün gözaltına alındıktan sonra görevden uzaklaştırılan ve yerlerine kayyum atanan HDP yönetimindeki Savur Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Öncü, Mazıdağı Belediyesi Eş Başkanı Nalan Özaydın, Derik Belediyesi Eş Başkanı Mülkiye Esmez'in İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri halen sürüyor.

DERİK BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI: KAYYUM YOK HÜKMÜNDEDİR

Derik Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Şerif Kıran, kayyum atanmasına tepki gösterdi. Kıran, kayyum atamasını “65 bin Deriklinin iradesini gasbetmek” şeklinde yorumladı. Yüzde 69,34'lük oy oranıyla seçimleri kazandıklarını ifade eden Kıran, “Demokrasinin olmadığı yerde kayyumlar olur. Bu kayyum zihniyeti kabul edilemez. Alınan bu kararlar hem halk için hem de bizim için yok hükmündedir” dedi. Kayyum politikalarıyla HDP’nin etkisizleştirilmek istendiğini söyleyen Kıran, “Halkın iradesini tanımıyor. Halkımız bu kayyumları kabul etmeyerek, karşısında duracaktır” diye konuştu.

HDP: HALK İRADESİNİN GASBIDIR

HDP’den kayyumlara ilişkin yazılı açıklama geldi. Açıklamada şöyle denildi: "Halkın oyu ile seçilen belediye başkanlarına yönelik bu operasyon hem halk iradesinin hem de kadınların demokratik siyasetteki yerinin gasbıdır.Demokratik yollarla partimizle mücadele ederek başarı sağlayamayan AKP iktidarı, yargı-kolluk ve medya gücüyle partimize sürekli bir biçimde saldırarak başarı elde etmeye çalışmaktadır. Son 4 yıldır sistematikleştirdiği bu saldırılarla sonuç alamayacak ve demokratik mücadelemizi geriye çekemeyecektir.Tüm Türkiye ve uluslararası demokratik kamuoyunu, demokratik siyasete destek vermeye, intikam siyaseti yürüten iktidara karşı dayanışmaya çağırıyoruz."

EMEP: BU SALDIRI TEK BAŞINA HDP’YE YAPILMADI!

Emek Partisi Bölge Yöneticisi Umut Yeğin halkın iradesinin yok sayılmasının yalnızca HDP’yi ya da kayyum atanan şehirlerdeki yurttaşları ilgilendiren bir sorun olmadığını ifade ederek, bu saldırılar karşısında demokrasiden, barıştan, emekten yana olan tüm kesimlerin mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Yeğin şöyle dedi:

“Atanan kayyumlar ve 31 Mart seçimi öncesinden bunun dile getirilmesi ‘tek adam rejimi’nin ülkede hukuku nasıl işlettiğinin bir kanıtıdır. Bu durum asıl olarak halkın iradesinin yok sayılmasıdır, gasbedilmesidir. Ama aynı zamanda halkın kimliğine, işçi ve emekçilerin, kadınların, gençlerin kazanılmış haklarına saldırıdır. Demokrasinin ortadan kaldırılması, seçme ve seçilme hakkım gasbedilmesidir. İktidarın bölgede sürdürdüğü savaş politikalarının, Kürt sorunundaki tutumunun nasıl ilerleyeceğinin bir göstergesidir.

Dolayısıyla halkımızın iradesinin yok sayılması yalnızca HDP’yi ya da kayyum atanan şehirlerdeki yurttaşlarımızı ilgilendiren bir durum değildir. Bu duruma sessiz kalmak aslında tek adam rejiminin demokrasiyi tamamen ortadan kaldırmasına seyirci kalmaktan başka bir anlama gelmemektedir. Bu nedenle ülkede demokrasiden, barıştan, emekten, adaletten yana olan herkesin saldırılar karşısında tepki göstermesi ve mücadele etmesi gerekmektedir. Biz Emek Partisi olarak görevden alınan ve tutuklanan belediye başkanları görevlerine yeniden dönene kadar bulunduğumuz her alanda mücadelemize devam edeceğiz.”

CHP: HALK KAYYUMLARIN GEÇERLİLİĞİNİN OLMADIĞINI GÖSTERDİ

CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ise iktidarın kayyumlardan vazgeçmesi gerektiğini, halkın kayyumları kabul etmediğini söyledi. Sayın “Diyarbakır’dan örnek verirsek; kayyum gerçekten halkın gözünde kabul görseydi insanlar o kayyumu tekrardan seçerdi. Demek ki bunun toplumda yeri yok” ifadelerini kullandı. 

Sayın Evrensel’e yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Kayyum atamalarını AKP seçime girerken çok dillendirdi. Anlamakta güçlük çekiyoruz. Kayyumların doğru bir şey olmadığını, seçimle gelenin seçimle gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir belediye başkanı suç işlemişse ve tespit edilmişse ona göre cezasını yargı verir. Çeşitli iddialar üzerinden görevden çekiyorlar. Görevleri sırasında hiçbir suçları yok. Geçmiş dosyalarından ya da soruşturmalardan kaynaklı görevden alıp kayyum atanıyor. Daha önceki dosyalar gerekçe gösteriliyor. Ama emin olun bu uygulamaların AKP tabanında bile bir kabulü yok. Eğer dedikleri gibi eski dosyaları bir gerekçe ise seçime sokulmazlardı. Bunlarla Türkiye’yi yormanın bir anlamı yok. Önümüzde daha başka sorunlar var. Ekonomik sorunlar var ön planda. Hükümetin bunlara yoğunlaşması gerekiyor. 

‘TOPLUMDA BİR YERİ YOK’

Bu konuyla ilgili iki somut örnek söyleyeyim. Geçmiş dönemde Diyarbakır’a bir kayyum atandı. Bölgede de öyle ama Diyarbakır’dan örnek verirsek; kayyum gerçekten halkın gözünde kabul görseydi ve onların dediği çalıştığı, bir şeyler yaptığı olsaydı bu insanlar o kayyumu tekrardan seçerdi. Demek ki bunun toplumda bir yeri yoktur. İkincisi, İstanbul ile ilgili hafızalarımız taze. Seçimi iptal ettirmek için her türlü oyunu oynadılar ve seçimi iptal ettiler. 13 bin oyluk fark 800 bine çıktı. Şimdi yetkilerini kısıtlamakla, elini kolunu bağlamakla uğraşıyorlar. Bu şeyler yanlış ve Türkiye demokrasisine zarar vericidir."

HDP GRUP BAŞKAN VEKİLİ OLUÇ: MECLİS SEÇİMLE GELECEK, BAŞKANI CUMHURBAŞKANI ATAYACAK

Belediyelere kayyum atanmasına ilişkin konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından Mardin'e giderek hazırlanan raporla ortaya bir tez atıldığını hatırlattı. Oluç, bu tezde, “Belediye meclisi seçimle gelsin, başkan cumhurbaşkanı tarafından atansın. Bu şekildeki bir sistem milli güvenliğimizin tehlikeye girdiği şehirlerde uygulanırsa, yani Kürt coğrafyasını kastediyorlar, o zaman yönetilebilir kentler oluşturabiliriz” denildiğini anlattı. “Aslında planları bir yerel yönetim yasasında değişiklik yapmak. Bütün belediye meclislerini halk seçecek, belediye başkanlarını cumhurbaşkanı atayacak” diyen Oluç, bu tezin HDP belediyeleri üzerinden gidilerek hayata geçirilmeye çalışıldığını kaydetti.

KAYYUM ATANAN 24 BELEDİYE

Bugüne kadar 3’ü büyükşehir olmak üzere 20 belediyeye kayyum atanmıştı. Yeni kayyum atamalarıyla sayı 24’e çıktı. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra kayyum atanan HDP'li belediyeler şöyle:

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
  • Diyarbakır - Kayapınar Belediyesi
  • Diyarbakır - Kocaköy Belediyesi
  • Diyarbakır - Bismil Belediyesi
  • Diyarbakır - Kulp Belediyesi
  • Diyarbakır - Yenişehir Belediyesi
  • Diyarbakır - Hazro Belediyesi
  • Mardin Büyükşehir Belediyesi
  • Mardin - Nusaybin Belediyesi
  • Mardin - Kızıltepe Belediyesi
  • Mardin - Mazıdağı Belediyesi
  • Mardin - Savur Belediyesi
  • Mardin - Derik Belediyesi
  • Van Büyükşehir Belediyesi
  • Van - Erciş Belediyesi
  • Van - İpekyolu Belediyesi
  • Van - Saray Belediyesi
  • Hakkari Belediyesi
  • Hakkari - Yüksekova Belediyesi
  • Şırnak - Cizre Belediyesi
  • Şırnak - İdil Belediyesi
  • Urfa - Suruç Belediyesi
  • Erzurum - Karayazı Belediyesi
  • Dersim - Mazgirt - Akpazar Belediyesi

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ebubekir Bağdadi'nin yakın akrabası 4 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Aksaray'da yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 45 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...