12 Aralık 2019 19:25

Af Örgütü: Yemen’deki savaş suçlarıyla bağlantılı silah şirketleri soruşturmalı

Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesinden, Yemen’deki savaş suçlarıyla bağlantılı Avrupalı silah şirketleri hakkında soruşturma başlatmasını istedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa Anayasal Haklar ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) ile bir araya gelen Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) resmi bir soruşturma talebi iletti. Konuya ilişkin açıklama yapan Af Örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının, Avrupa merkezli silah şirketlerinin yöneticileri ile ruhsatlandırma yetkililerinin Yemen’de savaş suçları kapsamına girebilecek uluslararası insani hukuk ihlallerindeki sorumluluğu hakkında soruşturma başlatması gerektiğini söyledi.

Af Örgütü Silah Denetimi Araştırmacısı Patrick Wilcken konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Uluslararası Ceza Mahkemesinin yürüteceği bir soruşturma, silah şirketi yöneticilerinin ticari kararlarıyla ilgili hesap vermelerini sağlama yolunda tarihi bir adım olacaktır. Gerçek şu ki; Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona silah satışında payı olan herkes, bu silahların nasıl kullanıldığından az ya da çok sorumludur. Buna şirket yöneticileri ve devlet yetkilileri de dahil” dedi.

Wilcken, “Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı, en ağır suçlarda sorumluluk taşımaları halinde, şirket yetkililerinden hesap sorulacağına dair net bir mesaj iletebilir” ifadelerini kullandı.

SİVİL KATLİAMINA RAĞMEN SİLAH SATIŞI SÜRDÜ

Yemen’de yaklaşık beş yıllık savaşta işlenen ağır ihlallere ilişkin sayısız kanıt toplanmasına rağmen bazı Avrupa devletleri; okulları, evleri ve hastaneleri bombalayan koalisyon üyelerine silah ihraç etmeyi sürdürdü. Bu ihracatlar Uluslararası Silah Ticareti Anlaşmasının yanı sıra Avrupa hukuku ile ülkelerin iç hukukunun ağır ihlali olarak değerlendiriliyor.

“Herhangi bir şirket yöneticisi bir gazeteyi okuyup, bazı Avrupa devletlerinin insan hakları risk değerlendirmelerinde feci şekilde yetersiz kaldığını görebilir” diyen Patrick Wilcken, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yemen’deki korkunç olaylar göz önünde bulundurulduğunda, şirket yöneticilerinin koalisyona silah sağlama kararlarını gözden geçirebilecekleri bolca zamanı ve güvenilir bilgilere erişimi vardı. Devletlerin hatalı kararlarının arkasına saklanmanın faydası yok. Bundan sonra uluslararası bir ceza mahkemesinde cezai suçlamalarla karşı karşıya kalabilirler.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi Yöneticisi Molla Ali Barsan, mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

ABD'de Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye yaptırım tasarısını kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...