12 Aralık 2019 13:25

Fabrika atıklarının boşaltıldığı Çorlu Deresi zehir saçmaya devam ediyor

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinden geçen ve fabrika atıklarının boşaltıldığı Çorlu Deresi, ağır kokular yaymaya ve halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinden geçen Çorlu Deresi, çevreyi kirletmeye ve ağır kokular yaymaya devam ediyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları sağlık taramasından geçirirken, Ergene Kent Konseyi Başkanı Ercüment Tuncay, derenin çevreye hastalık yaydığını söyledi.

Tuncay, “Çorlu Deresi kötü koku yaymakla beraber burada yeni doğumlarda gerçekleşiyor. Yeni doğumlar gerçekleştiğinde aileler çocukları daha sağlıklı bir yerde büyüyebilsin diye, kendi evlerini satmaya da başladı. Aileler evlerini satıyorlar, fakat alıcı da yok” dedi.Tuncay “Bölgemizde yapılan, kurulması planlanan arıtma tesisleri var. Arıtma tesisleri şu an sadece inşattan ibarettir. Akan dere zift renginde siyah su. Bu her gün akmakta, bunun sağlığımızı etkilediği çok ortadadır. Trakya Üniversitesi Tıp Hastanesindeki kayıtlara göre şu anda kanser hastalıklarının bir hayli yüksek olduğu görünmekte olup, akciğer kanseri oranında artışlar gözükmektedir” dedi. Sağlık Mahallesi Muhtarı Turgut Şentürk, “Bize gelen sözler ve vaatler vardı. Hiçbiri tutulmadı. Halen dere açıktan akıyor ve halen tehlike arz etmeye devam ediyor. İlgili müdürlere, bakanlara sesleniyorum, lütfen biraz daha duyarlı olalım” dedi.

‘ARTIK ÇÖZÜM İSTİYORUZ’

Sağlık Mahallesi’nde 33 yıldır yaşayan ve babasını kanserden kaybeden Berna Palabıyık, derenin kirliliğinin her geçen yıl arttığını ve özellikle yaz aylarında dayanılmaz bir koku yaydığını söyledi. Palabıyık, “Biz bu mahallenin yerlisiyiz. Yıllardır burada yaşıyoruz. Benim babam rahmetli oldu. Babam burada yüzdüklerini, balık tuttuklarını ve eğlence piknik amaçlı buraya geldiklerinden bahsederdi bize. Ama dere yıllar içerisinde daha da bozuldu ve artık son birkaç yıl içerisinde insanların ölümüne sebebiyet vermeye başladı. Aslında çok uzun yıllardır bu dere ile ilgili belli mücadeleler veriliyor, ama hepsi bir noktaya kadar. Ancak belirli bir noktadan sonra ise duruyor. Şu anda mahallede ani ölümler, kanser hastalığı aşırı derece yaygınlaşmış vaziyette ve artık grip gibi oldu. Benim annem yedi yıllıdır kanser hastası, ailemdeki herkes bu dertten mustarip, tedavi görüyor. Ben kendim de ameliyat oldum. Bu dere ile ilgili olarak biz bir çözüm istiyoruz. İnsan hayatının yaşaması için gerekli olan nefesi almak ve maalesef ki biz bu mahallede nefes alamıyoruz” dedi. (Tekirdağ/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Fatsa’da kumları kim alıyor?

SONRAKİ HABER

Geriye kalan tek seçenek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...