12 Aralık 2019 08:49

Meslek örgütlerinden BİK'e BirGün ve Evrensel tepkisi: Cezaları kaldırın

BİK'in BirGün ve Evrensel'e uyguladığı cezalara tepki gösteren G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, kuruma şeffaflık çağrısı yaptı. İzmir Barosu da kurumu, hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle kınadı.

BirGün ve Evrensel gazetesi, Basın İlan Kurumunun verdiği cezaları sürmanşete taşıdı | Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Basın İlan Kurumunun (BİK) BirGün ve Evrensel gazetesine uyguladığı ilan ve reklam akışını durdurma cezalarına tepki gösteren G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu yaptığı yazılı açıklamada, "Basın İlan Kurumu'nu uyguladığı cezaları kaldırmaya ve şeffaf olmaya çağırıyoruz" diye belirtti.

BİK'in BirGün ve Evrensel gazetesine uyguladığı cezalara ilişkin G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

BİK’in, hükümetin ilan dağıtımında yayınları kayırmasının, ekonomik bir silah olarak kullanmasının önlenmesi için kurulduğunu ifade edilen açıklamada, "Gelinen noktada Basın İlan Kurumu tümüyle iktidarın, hatta kısa bir süre önce basın kurumlarını ve çalışanlarını fişleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) güdümündedir. 31 Ağustos 2019 tarihinde, SETA raporunun mimarı İsmail Çağlar, BİK temsilciliğine atandı. Atananlar arasında SETA ile ilişkili başkaları da vardı. Hemen ertesi gün, 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren BirGün ve Evrensel gazetelerine ceza yağmaya başladı. İktidar, cezalarla yıldıramadığı yayınları bu kez ekonomik olarak cendere altına almaya çalışıyor" denildi.

"GAZETECİLER KAMUOYUNA AYDINLATMAK İÇİN YAZARLAR"

BİK aracılığıyla desteklenmesi öngörülen yerel basının da cendere altında olduğuna dikkati çekilen açıklamada, “Çok sayıda yayın yaşam mücadelesi veriyor, çalışanlarının ücretini ödeyemiyor. Basın İlan Kurumu, beğenmediği haberler nedeniyle gazetelere ceza veriyor, ilan kesiyor. Gazeteciler haberlerini 'beğendirme', 'yaranma' amacıyla değil, kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yazarlar” ifadeleri kullanıldı.

"BİK’İ CEZALARI KALDIRMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

BİK’i, iktidarın basın üzerindeki denetim aracı ve iktidarın sopası olduğu vurgulanan açıklamada, “Özerklikten uzak, tamamen politikleşmiş bu kurum ilanların dağıtımında adaleti değil, adaletsizliği temsil etmektedir. Gazetelerin ve gazetecilerin hangi nedenle ve hangi araçla olursa olsun, engellenmesinin, baskı altına alınmasının karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz. Basın İlan Kurumu'nu uyguladığı cezaları kaldırmaya ve şeffaf olmaya çağırıyoruz” diye belirtildi.

İZMİR BAROSU: ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAZ

İzmir Baro Başkanlığı da yazılı bir açıklama yayımlayarak BİK'in Evrensel ve BirGün gazetesine verdiği cezaları kınadı, "Özgür Basın Susturulamaz!” dedi.

“Birgün ve Evrensel gazetelerine yönelik hukuksuz tutumu kınıyoruz. özgür basın susturulamaz!” denilerek başlayan açıklamada Basın İlan Kurumunun, gazetelerin önemli gelir kalemlerinden olan söz konusu resmi ilanları eşit ve adil şekilde, gazetelerin takip ettiği yayın politikasına bakmaksızın dağıtmak zorunda olduğunu vurguladı.

"BİK’İN TAVRI ÖZGÜR BASINI HEDEF ALIYOR"

Türkiye’de ulusal basının belli sermaye erkleri elinde toplandığı ve iktidara yakın sermaye gruplarının basın yayın hayatında büyük bir güç haline geldiğine dikkat çekilen açıklamada Basın İlan Kurumunun tavrının özgür basını hedef aldığı ve kurumun kendi mevzuatına aykırı olduğu belirtildi.

Açıklama şöyle son buldu:

"Basın İlan Kurumunu kanuna ve hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle kınıyor, ileriki süreçte BirGün ve Evrensel gazetelerinin ihtiyacı olan her türlü hukuki desteği sağlayacağımızın sözünü veriyoruz"

"TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 157. SIRAYA GERİLEDİ"

Açıklamada şöyle denildi:

"2004 yılından beri yayın hayatında olan ve sermayesi yüzlerce birey, sendikalar ve meslek örgütlerinden toplanan paralarla oluşturulan Birgün gazetesinin ve 1994 yılından beri yayımlanan, onlarca kez yayın yasağına ve sansüre uğrayıp Metin Göktepe gibi kayıplar yaşayan Evrensel gazetesinin bağımsız basın için üstlendiği rol paha biçilmezdir. Mevcut iktidar döneminde Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında dramatik bir düşüş yaşamış ve 180 ülke arasında 157. sıraya gerilemiştir. Basın İlan Kurumunun Birgün ve Evrensel gazetelerine karşı takındığı tavrı bu genel tablodan ayrı olarak düşünmek mümkün değildir" (MEDYA SERVİSİ)

Reklam